ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Καρούσος: Ικανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη μαρίνα Αγίας Νάπας

20/09/2022

Το πλοίο έφτασε από τη Χάϊφα του Ισραήλ, αγκυροβόλησε στη μαρίνα Αγίας Νάπας στις 6 το πρωί και θα αναχωρήσει γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, με προορισμό τη Ρόδο.

 

Ικανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου, του «Rhapsody of the Seas» της εταιρείας Royal Caribbean Cruises, που μετέφερε περίπου 3 χιλιάδες άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, στη μαρίνα Αγίας Νάπας εξέφρασαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε ικανοποίηση για την υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου στη μαρίνα Αγίας Νάπας και πρόσθεσε πως «είναι το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν περίπου τρεις χιλιάδες επιβάτες και προσωπικό. Αυτά τα άτομα θα χρησιμοποιήσουν τη μαρίνα, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου».

Πρόσθεσε ότι «ήταν σωστή η απόφαση που πήραμε να δημιουργήσουμε, ως Υπουργείο Μεταφορών, το αγκυροβόλειο, για να δώσουμε αυτή την επιλογή και στη μαρίνα Αγίας Νάπας και σε άλλες μαρίνες όπως του Πρωταρά, που όταν ολοκληρωθεί θα υπάρχει και εκεί αγκυροβόλειο, ώστε να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια. Η Κύπρος μπαίνει στο χάρτη της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού, αφού βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια και στις μαρίνες μας».

Πλέον συνέχισε «υπάρχουν επιλογές, υπάρχει ανταγωνισμός, κάτι που θεωρούμε πως θα βελτιώσει και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στη Κύπρο. Η διαδικασία του κάθε επιβάτη να περάσει από τη διαδικασία του τελωνείου και του ελέγχου, ήταν πάρα πολύ αποδοτική και αποτελεσματική, αφού διαρκούσε μόνο μερικά λεπτά» είπε.

Ο κ. Καρούσος ευχήθηκε η μαρίνα της Αγίας Νάπας «να συνεχίσει και να καταφέρει να προσελκύσει και άλλα κρουαζιερόπλοια. Η ίδια επιλογή θα υπάρχει και στις άλλες μαρίνες της Κύπρου, δηλαδή στη μαρίνα Πρωταρά αλλά και στο λιμανάκι του Λατσί στη Πάφο, όπου η Αρχή Λιμένων έχει ανακοινώσει την επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ για αναβάθμιση του λιμανιού, με την επιλογή για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «σε συνεργασία με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας έγινε μια πάρα πολύ καλή προεργασία και ετοιμάζονται σχέδια κινήτρων, επικοινωνία και προβολή των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος για τα κρουαζιερόπλοια. Γι’αυτό άλλωστε βλέπουμε αυτή την αυξητική τάση που υπάρχει στην Κύπρο με την άφιξη κρουαζιεροπλοίων», είπε και σημείωσε πως «στο λιμάνι της Λεμεσού υπολογίζεται ότι το 2023 θα υπάρχουν 250 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων».

Ανέφερε επίσης ότι «κάποιες από τις εταιρείες έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν βάση στο λιμάνι της Λεμεσού, αφού με την άφιξη του στο λιμάνι ένα κρουαζιερόπλοιο, όταν ανεφοδιάζεται και αγοράζει τις πρώτες ύλες για το επόμενο ταξίδι, ξοδεύει περίπου 150 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει κρουαζιερόπλοιο το οποίο είχε βάση στη Λεμεσό, άφησε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε πως «μπορεί κάποιος να αναλογιστεί πόσο μεγάλη σημασία έχει η άφιξη ή να υπάρχει βάση ενός κρουαζιερόπλοιου στο νησί μας». 

Ικανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη μαρίνα Αγίας Νάπας εξέφρασε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ο οποίος πρόσθεσε πως «μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, η Κύπρος βρίσκεται πλέον σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας. Βλέπουμε όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια να εμπιστεύονται τα λιμάνια ακόμα και τις μαρίνες μας».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Κύπρος μέσα από τις υποδομές που έχουμε δημιουργήσει, προσφέρει επιλογές σε παγκόσμιας εμβέλειας κρουαζιέρων να εντάξουν το νησί στα πλάνα τους. Υπάρχουν τεράστια και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου και διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι διαδικασίες στη μαρίνα Αγίας Νάπας για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είναι πολύ απλουστευμένες και δεν ταλαιπωρούνται οι τουρίστες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, διαμορφώνουμε πλαίσιο κινήτρων για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προοπτική σ’ αυτό τον τομέα για την Κύπρο, που με την ανάπτυξη του χρόνο με το χρόνο θα έχει τεράστια οφέλη στην οικονομία του τόπου αλλά και στο τουριστικό προϊόν, που επεκτείνεται και προσφέρει και αυτή την επιλογή».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «ήταν πολύ σωστός ο σχεδιασμός και του Υπουργείου Μεταφορών και ευρύτερα της κυβέρνησης, να δώσουμε αυτή την προοπτική, μέσα από το αγκυροβόλειο που δημιουργήθηκε στη μαρίνα Αγίας Νάπας. Θεωρώ ότι πλέον η Κύπρος έχει να προσφέρει πολλές επιλογές και στρατηγικά οι εταιρείες που διαμορφώνουν τα πλάνα τους, μπορούν να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και όρους για τον ελλειμενισμό κρουαζιερόπλοιων και να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν ολόκληρης της Κύπρου».

Σημείωσε επίσης ότι «χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα είμαστε δίπλα στις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων για να ακούσουμε τα προβλήματα και τις απόψεις τους για περαιτέρω βελτίωση, η οποία θα αποτελέσει αμοιβαία επωφελή σχέση για τις δύο πλευρές, δηλαδή την Κύπρο και τα κρουαζιερόπλοια». 

Εξάλλου ο Tony Calne από τη Φιλανδία καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου «Rapsody of the Seas» ανέφερε πως «είναι η πρώτη μας φορά εδώ (στην Κύπρο) και ήταν πολύ ευχάριστο. Σήμερα ο καιρός είναι πολύ καλός, υπάρχουν καταπληκτικοί και φιλικοί άνθρωποι, η όλη διαδικασία λειτουργεί ομαλά και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ» στη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Αγία Νάπα θα περιληφθεί στα μελλοντικά πλάνα του κρουαζιερόπλοιου, ο καπετάνιος εξέφρασε την ελπίδα να γίνει κάτι τέτοιο και σημείωσε πως «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να γίνει αυτό.  Όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι, οι επισκέπτες και το προσωπικό, υπάρχουν τόσα πολλα πράγματα να δουν, υπάρχουν υπέροχες παραλίες και πολιτισμός» είπε και σημείωσε πως «πραγματικά ελπίζω ότι θα είμαστε εδώ στο μέλλον».

Τέλος ο Κώστας Φυτιρής, Διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας ανέφερε ότι «σήμερα για μας είναι μια μέρα σταθμός γιατί, μετά από επίπονη προσπάθεια και των αρμοδίων, του Υπουργείου Μεταφορών και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί ο χώρος αγκυροβολείου για κρουαζιερόπλοια και να μπούμε στο πρόγραμμα κρουαζιέρας για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.  Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει σ’ ολόκληρη τη περιοχή ένα νέο πεδίο οικονομικής ανάπτυξης και φυσικά και στη μαρίνα η οποία θα μπει πλεον στο χάρτη, όχι μόνο ως ναυτικός προορισμός για γιώτ αλλά και για κρουαζιέρες».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Φυτηρής απάντησε πως «ευελπιστούμε ότι η μαρίνα του χρόνου θα είναι στο 100% της επιχειρησιακής της λειτουργίας και θα δούμε με το νέο έτος περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο χωρίς τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών και των Υπουργείων, δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό ούτε να υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο».

Ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Ναυτολίας μεταφέρθηκαν με σκάφος στο σημείο όπου διεξαγόταν η διαδικασία άφιξης των τουριστών από το πλοίο, οι οποίοι μεταφέρονταν με τέσσερα σκάφη του κρουαζιερόπλοιου.

Οι τουρίστες περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο και στη συνέχεια με λεωφορεία μεταφέρονταν στην Αγία Νάπα για να περάσουν ορισμένες ώρες μέχρι την ώρα αναχώρησης του κρουαζιερόπλοιου.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της μαρίνας Κώστας Φυτιρής επέδωσε στον καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου αναμνηστική πλακέτα της μαρίνας, ενώ ο καπετάνιος του επέδωσε πλακέτα με τη φωτογραφία του πλοίου. Αναμνηστικά δώρα δόθηκαν επίσης στον καπετάνιο από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού

23/10/2025

Το ΕΒΕ Λεμεσού επιβεβαιώνει τη συνεχή στήριξή του προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχεται νέα ταλαιπωρία στον αυτοκινητόδρομο λόγω έργων

23/10/2025

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του τα έργα που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες στους αυτοκινητόδρομους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντίδραση ΕΔΕΚ για Αποστόλου και ΔΗΚΟ: «Αυτό είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή πολιτικού τομαρισμού»

23/10/2025

Έντονη είναι η αντίδρασή της ΕΔΕΚ σχετικά με την απόφαση του Ανδρέα Αποστόλου να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το ΔΗΚΟ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Την έκαναν τσακωτή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας: 23χρονη έκρυβε κοκαΐνη στο σώμα και στα εσώρουχά της (ΦΩΤΟ)

23/10/2025

Ποσότητα πέραν του μισού κιλού κοκαΐνης κατάσχεσε η Αστυνομία, ενώ για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη 23χρονη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θανατηφόρο στη Λεμεσό: 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του ξεψύχησε ο 68χρονος

23/10/2025

Περίπου πεντακόσια μέτρα πριν φτάσει στο σπίτι του άφησε την τελευταία του πνοή ο 68χρονος Νίκος Πάρης σε τροχαία σύγκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην επαρχία Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου - Με επιτυχία η τελετή απονομής πιστοποιητικών

22/10/2025

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) παρευρέθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2025, στην τελετή απονομής πιστοποιητικών του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φροντίδα Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το στερνό αντίο της οικογένειας του Σαββόπουλου

22/10/2025

Η οικογένεια του Διονύση Σαββόπουλου ανακοίνωσε τον θάνατο του γνωστού τραγουδοποιού με μια λιτή ανάρτηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μόλις σκότωσα τη σύντροφό μου στο τζακούζι» - Ανατριχιάζει το τηλεφώνημα του 41χρονου στις Αρχές

22/10/2025

Σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση τουλάχιστον 25 ετών καταδικάστηκε ο 41χρονος Άρεν Πίρσον για την άγρια δολοφονία της 24χρονης συντρόφου του Κλερ Λεβέκ στο σπίτι της μητέρας του στη Σκωτία στις 11 Φεβρουαρίου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείδωσε η επόμενη τριμερής τηλεδιάσκεψη για τον GSI

22/10/2025

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανακήρυξης της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq Energy ως τον προτιμητέο επενδυτή για τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με κατεύθυνση την έναρξη ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο φορτωμένη τσιγάρα από τα κατεχόμενα (ΦΩΤΟ)

22/10/2025

Με μια βαλίτσα φορτωμένη στην κυριολεξία με τσιγάρα από τα κατεχόμενα επιχείρησε να ταξιδέψει Τουρκοκύπρια προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ