ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τριμερής ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αρμενίας και διμερής Κασουλίδη - Δένδια στη Νέα Υόρκη
Συζητήθηκαν Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος και η κατάσταση στην Αρμενία
Τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας και Αρμενίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος και η κατάσταση στην Αρμενία και συμφωνήθηκε όπως συνεχιστούν ενεργά οι επαφές στο πλαίσιο του τριμερούς σχηματισμού με στόχο να φτάσει σε νέο ποιοτικό επίπεδο και να επεκταθεί το εύρος της συνεργασίας.
Επίσης, ικανοποίηση για την άρση του εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Κύπρο εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μετά τη διμερή συνάντηση του με τον ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη το πρωί της Δευτέρας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Νομίζω ότι αξίζουν ευχαριστίες και στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και στους Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο», είπε. Θα ήθελα όμως να πω, σημείωσε, «ότι στην ουσία αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα».
Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους όπως είπαν για τις απειλές του Ερντογάν ότι «θα έρθει νύχτα».
Στη συνέχεια, είχαν τριμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας.
«Μας ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση μας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
«Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους», τόνισε.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, «συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος με την άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Αρμενικό λαό που, όπως είπε, δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά.
Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιήσει συνολικά 40 συναντήσεις με απώτερο στόχο «να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου».
Σε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκαν ζητήματα ασφαλείας που έχουν να κάνουν με τον Νότιο Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν παρουσίασε την κατάσταση ως αποτελεσμα της πρόσφατης επιθετικής συμπεριφοράς κατά της Αρμενίας από πλευράς Αρζεμπαϊτζάν, προστίθεται.
Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας κατά της Ελλάδας ενώ ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία επανένωσης της Κύπρου. Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στο λαό της Αρμενίας.
«Οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν ενεργά τις επαφές τους στο πλαίσιο του τριμερούς σχηματισμού για να τον φέρουν σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο και να επεκτείνουν το εύρος της συνεργασίας», σημειώνεται.
Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εταιρική σχέση Αρμενίας - ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού
Το ΕΒΕ Λεμεσού επιβεβαιώνει τη συνεχή στήριξή του προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχεται νέα ταλαιπωρία στον αυτοκινητόδρομο λόγω έργων
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του τα έργα που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες στους αυτοκινητόδρομους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντίδραση ΕΔΕΚ για Αποστόλου και ΔΗΚΟ: «Αυτό είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή πολιτικού τομαρισμού»
Έντονη είναι η αντίδρασή της ΕΔΕΚ σχετικά με την απόφαση του Ανδρέα Αποστόλου να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το ΔΗΚΟ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Την έκαναν τσακωτή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας: 23χρονη έκρυβε κοκαΐνη στο σώμα και στα εσώρουχά της (ΦΩΤΟ)
Ποσότητα πέραν του μισού κιλού κοκαΐνης κατάσχεσε η Αστυνομία, ενώ για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη 23χρονη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θανατηφόρο στη Λεμεσό: 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του ξεψύχησε ο 68χρονος
Περίπου πεντακόσια μέτρα πριν φτάσει στο σπίτι του άφησε την τελευταία του πνοή ο 68χρονος Νίκος Πάρης σε τροχαία σύγκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην επαρχία Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου - Με επιτυχία η τελετή απονομής πιστοποιητικών
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) παρευρέθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2025, στην τελετή απονομής πιστοποιητικών του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φροντίδα Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το στερνό αντίο της οικογένειας του Σαββόπουλου
Η οικογένεια του Διονύση Σαββόπουλου ανακοίνωσε τον θάνατο του γνωστού τραγουδοποιού με μια λιτή ανάρτηση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μόλις σκότωσα τη σύντροφό μου στο τζακούζι» - Ανατριχιάζει το τηλεφώνημα του 41χρονου στις Αρχές
Σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση τουλάχιστον 25 ετών καταδικάστηκε ο 41χρονος Άρεν Πίρσον για την άγρια δολοφονία της 24χρονης συντρόφου του Κλερ Λεβέκ στο σπίτι της μητέρας του στη Σκωτία στις 11 Φεβρουαρίου 2024.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείδωσε η επόμενη τριμερής τηλεδιάσκεψη για τον GSI
Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανακήρυξης της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq Energy ως τον προτιμητέο επενδυτή για τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με κατεύθυνση την έναρξη ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός του 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο φορτωμένη τσιγάρα από τα κατεχόμενα (ΦΩΤΟ)
Με μια βαλίτσα φορτωμένη στην κυριολεξία με τσιγάρα από τα κατεχόμενα επιχείρησε να ταξιδέψει Τουρκοκύπρια προς το Ηνωμένο Βασίλειο.