ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Εκατοντάδες συμπολίτες μας έλαβαν βοήθεια απο το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ»

27/07/2022

Το έργο του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης παρουσιάστηκε χθες Τρίτη 26 Ιουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούσης, η οποία εξήρε τη σημαντικότητα της λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια του Κέντρου, χαρακτηρίζοντας το πρωτοποριακό και ευέλικτο που στοχεύει σε σωστές παρεμβάσεις για το καλό των δημοτών.

 

Συνολικά 888 περιπτώσεις ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης ΣΧΕΔίΑ του Δήμου Λεμεσού, που συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας μέχρι σήμερα ένα πρότυπο κέντρο και πρώτη επίσημη δομή που προσεγγίζει το ζήτημα της αστεγίας στην Κύπρο. Ποσοστό 56,7% έχει ολοκληρώσει τον κύκλο συνεργασίας με το Κέντρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 15,9% επί του συνόλου των εισδοχών αφορά άτομα από 18 μέχρι 30 ετών. 



«Ο πρώτος στόχος της ΣΧΕΔίΑΣ, ασφαλώς είναι να μην παραμείνει κανένας συνάνθρωπος μας εκτεθειμένος στο δρόμο. Να βρει ένα καταφύγιο, μια πρώτη ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία. Να νιώσει ότι δεν είναι μόνος» ανέφερε σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του Κέντρου ΣΧΕΔίΑ, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης.

 

«Απ΄εκεί και πέρα, ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική (επαν)ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση στην κοινωνία, ένταξη στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, υποστήριξη και ότι άλλο αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

 

Παρουσιάζοντας το έργο της ΣΧΕΔίΑΣ, η Χριστίνα Τσιαμπαρτά, ΛειτουργόςΔημοτικής Υπηρεσίας, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα άτομα που στηρίχθηκαν. Το 64% του συνόλου που ζήτησαν κι έλαβαν βοήθεια ήταν Ελληνοκύπριοι, 19% πολίτες της ΕΕ και 17 ΥΤΧ. Το 85% των περιπτώσεων έχει λάβει εξατομικευμένη στεγαστική στήριξη και καθοδήγηση. Σύμφωνα με την κυρία Τσιαμπαρτά, «υπάρχει σημαντική σταθερότητα ως προς συγκεκριμένες μορφές αστεγίας».

 

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου, από το 2019, πέρα από τους ανθρώπους που έχουν εξυπηρετηθεί, καταγράφηκαν σημαντικά δεδομένα που δίδουν την πραγματική εικόνα πίσω από το ζήτημα της αστεγίας στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα έγιναν διαπιστώσεις που οδηγούν τους αρμόδιους σε νέες, σημαντικές επισημάνσεις. Και αυτά τα στατιστικά λαμβάνονται πολύ σοβάρα υπόψιν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία εξιδεικευμένων προγραμμάτων στο μέλλον, είπε από την πλευρά της η Αναστασία Ανθούση.

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αφού αποτελεί πρώτη επαφή για τους δημότες και, συνεπώς, μπορεί να διαγνώσει ευκολότερα το πρόβλημα, έχει καλύτερα αντανακλαστικά και σε συνεργασία μαζί με το κράτος να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα» είπε η Υφυπουργός.

 

«Εκείνο που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι εκείνα που δόθηκαν ως στατιστικά στοιχεία, ως προς τα θέματα της ψυχικής υγείας ή του τρόπου ζωής. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει θέληση να τους βρούμε οικία ή να τους στηρίξουμε οικονομικά, αλλά επιλέγουν να επιστρέφουν πάντα στον χώρο που μένουν. Αυτό νομίζω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε πιο επισταμένα ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών», εξήγησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.


Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημάνθηκε από όλους τους αρμόδιους, η αξία της βοήθειας που παρέχεται από απλούς πολίτες, εταιρείες και οργανωμένα σύνολα, για τη λειτουργία της ΣΧΕΔίΑΣ, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνονται ανώνυμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε στην 24ωρη γραμμή στήριξης αστέγων του Δήμου Λεμεσού στο τηλέφωνο 25-347878. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Volt Κύπρου: Αποδοχή της εκλογικής ήττας σε κλίμα συγκίνησης – «Κάναμε έναν πολιτικό άθλο»

24/05/2026

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης και με εμφανή την απογοήτευση, οι Συμπρόεδροι του Volt Κύπρου, Πάνος Λοΐζου Παρράς και Ανδρομάχη Σοφοκλέους, αποδέχθηκαν την εκλογική ήττα του κόμματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χρίστος Χρίστου: «Πετύχαμε μια τεράστια νίκη – Το ΕΛΑΜ διπλασιάζει τις έδρες του στη Βουλή»

24/05/2026

O Χρίστος Χρίστου εξέφρασε «ευχαριστίες προς όσους επέλεξαν το ΕΛΑΜ. Τους εθελοντές που διέσχισαν χωριά και πόλεις της Κύπρου».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογικό «μπαμ» από την «Άμεση Δημοκρατία»: Τέσσερις έδρες στη νέα Βουλή και θρίλερ με Φειδία Παναγιώτου

24/05/2026

Με καταμετρημένο το 95% και την Άμεση Δημοκρατία να εξασφαλίζει τέσσερις έδρες στη νέα Βουλή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην ηγεσία της ΕΔΕΚ ο Νίκος Αναστασίου – Ανέλαβε την ευθύνη με δάκρυα στα μάτια

24/05/2026

O Νίκος Αναστασίου εξέφρασε πρόθεση να παραιτηθεί και έγιναν άμεσα προσπάθειες όπως μεταπειστεί.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ