ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Εκατοντάδες συμπολίτες μας έλαβαν βοήθεια απο το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ»

27/07/2022

Το έργο του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης παρουσιάστηκε χθες Τρίτη 26 Ιουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούσης, η οποία εξήρε τη σημαντικότητα της λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια του Κέντρου, χαρακτηρίζοντας το πρωτοποριακό και ευέλικτο που στοχεύει σε σωστές παρεμβάσεις για το καλό των δημοτών.

 

Συνολικά 888 περιπτώσεις ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης ΣΧΕΔίΑ του Δήμου Λεμεσού, που συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας μέχρι σήμερα ένα πρότυπο κέντρο και πρώτη επίσημη δομή που προσεγγίζει το ζήτημα της αστεγίας στην Κύπρο. Ποσοστό 56,7% έχει ολοκληρώσει τον κύκλο συνεργασίας με το Κέντρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 15,9% επί του συνόλου των εισδοχών αφορά άτομα από 18 μέχρι 30 ετών. 



«Ο πρώτος στόχος της ΣΧΕΔίΑΣ, ασφαλώς είναι να μην παραμείνει κανένας συνάνθρωπος μας εκτεθειμένος στο δρόμο. Να βρει ένα καταφύγιο, μια πρώτη ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία. Να νιώσει ότι δεν είναι μόνος» ανέφερε σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του Κέντρου ΣΧΕΔίΑ, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης.

 

«Απ΄εκεί και πέρα, ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική (επαν)ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση στην κοινωνία, ένταξη στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, υποστήριξη και ότι άλλο αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

 

Παρουσιάζοντας το έργο της ΣΧΕΔίΑΣ, η Χριστίνα Τσιαμπαρτά, ΛειτουργόςΔημοτικής Υπηρεσίας, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα άτομα που στηρίχθηκαν. Το 64% του συνόλου που ζήτησαν κι έλαβαν βοήθεια ήταν Ελληνοκύπριοι, 19% πολίτες της ΕΕ και 17 ΥΤΧ. Το 85% των περιπτώσεων έχει λάβει εξατομικευμένη στεγαστική στήριξη και καθοδήγηση. Σύμφωνα με την κυρία Τσιαμπαρτά, «υπάρχει σημαντική σταθερότητα ως προς συγκεκριμένες μορφές αστεγίας».

 

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου, από το 2019, πέρα από τους ανθρώπους που έχουν εξυπηρετηθεί, καταγράφηκαν σημαντικά δεδομένα που δίδουν την πραγματική εικόνα πίσω από το ζήτημα της αστεγίας στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα έγιναν διαπιστώσεις που οδηγούν τους αρμόδιους σε νέες, σημαντικές επισημάνσεις. Και αυτά τα στατιστικά λαμβάνονται πολύ σοβάρα υπόψιν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία εξιδεικευμένων προγραμμάτων στο μέλλον, είπε από την πλευρά της η Αναστασία Ανθούση.

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αφού αποτελεί πρώτη επαφή για τους δημότες και, συνεπώς, μπορεί να διαγνώσει ευκολότερα το πρόβλημα, έχει καλύτερα αντανακλαστικά και σε συνεργασία μαζί με το κράτος να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα» είπε η Υφυπουργός.

 

«Εκείνο που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι εκείνα που δόθηκαν ως στατιστικά στοιχεία, ως προς τα θέματα της ψυχικής υγείας ή του τρόπου ζωής. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει θέληση να τους βρούμε οικία ή να τους στηρίξουμε οικονομικά, αλλά επιλέγουν να επιστρέφουν πάντα στον χώρο που μένουν. Αυτό νομίζω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε πιο επισταμένα ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών», εξήγησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.


Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημάνθηκε από όλους τους αρμόδιους, η αξία της βοήθειας που παρέχεται από απλούς πολίτες, εταιρείες και οργανωμένα σύνολα, για τη λειτουργία της ΣΧΕΔίΑΣ, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνονται ανώνυμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε στην 24ωρη γραμμή στήριξης αστέγων του Δήμου Λεμεσού στο τηλέφωνο 25-347878. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Τα στοιχεία πίσω από τα σχέδια του Τραμπ για το Ιράν είναι εσφαλμένα

28/02/2026

Σε εσφαλμένα στοιχεία στηρίζονται τα πολεμικά σχέδια του Τραμπ κατά του Ιράν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν την Χάιφα και το Τελ Αβίβ προκαλώντας ζημιές

28/02/2026

Την εντολή έδωσε προσωπικά ο ίδιος ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεί ζητώντας τρομερά αντίποινα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Προειδοποιεί για μετάδοση παραλλαγής του ιού της γρίπης των χοίρων

27/02/2026

Το άτομο που μολύνθηκε δεν εμφάνισε γριπώδη αναπνευστικά συμπτώματα, τόνισε το υπουργείο, και οι εξετάσεις σε άτομα που είχαν επαφή με τον ασθενή έδειξαν ότι ο ιός δεν είχε μεταδοθεί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ: Η υπ. Γεωργίας πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να παυθεί

27/02/2026

«Η υπουργός Γεωργίας πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να παυθεί. Η αλυσίδα των αποτυχιών και η ανικανότητα σε όλο το πεδίο της ευθύνης της ζημιώνει τον τόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύλληψη ζευγαριού που φωτογράφιζε κτίρια ξένων παραγόντων

27/02/2026

Τα δύο πρόσωπα, ένας Αζέρος και η επίσης αλλοδαπή σύντροφος του, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις Αρχές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αίσιο τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης: Εντοπίστηκε στο Βερολίνο η 16χρονη από την Πάτρα

02/03/2026

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης Λόρα, η οποία αγνοούνταν από τις αρχές Ιανουαρίου από την Πάτρα, καθώς εντοπίστηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια τυχαίου αστυνομικού ελέγχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Πράσινο φως» από τη Βουλή: Στα €570.000 ο προϋπολογισμός της Ακαδημίας για το 2026

02/03/2026

Τον προϋπολογισμό της Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών για το 2026 ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλή των Αντιπροσώπων, δίνοντας το «πράσινο φως» για δαπάνες συνολικού ύψους €570.000 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου ξανά η Αμμόχωστος – Έκκληση για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων

27/02/2026

Στο προσκήνιο του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέρχεται το ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) να αποφασίζει την επανεξέταση της σχετικής αναφοράς, έπειτα από πρωτοβουλία που κατατέθηκε εκ μέρους του Κινήματος Προσφύγων Αμμοχώστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Βουλιάζουν» οι παραλίες της Κύπρου - Προειδοποίηση για άνοδο 1 μέτρου στη στάθμη της θάλασσας

27/02/2026

Η κλιματική αλλαγή χτυπά καμπανάκι για την Κύπρο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για δραματικές επιπτώσεις μέχρι το τέλος του αιώνα. Αν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά ένα μέτρο, οι μισές παραλίες του νησιού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, με σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός για αγιασμό σε κτηνοτροφική μονάδα – Παρέμβαση Υπουργείου και έρευνα Αστυνομίας

27/02/2026

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκεται περιστατικό που αφορά τη μετάβαση παλαιοημερολογιτών ιερέων σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λάρνακα για τέλεση αγιασμού, εν μέσω αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας λόγω αφθώδους πυρετού.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ