ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



11 χρόνια από τη φονική έκρηξη στο Μαρί - Δεχθείτε για πολλοστή φορά την συγνώμη του κράτους είπε ο ΠτΔ

11/07/2022

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

 

Η κυπριακή πολιτεία τίμησε και φέτος τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης αυτής τραγωδίας με το ετήσιο μνημόσυνο, στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.


Το μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα το πρωί στις 8 και μισή το πρωί στον Ιερό Ναό των Κυπρίων Νεομαρτύρων, που ανεγέρθηκε στον χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».


Έντεκα χρόνια μετά, είπε ο ΠτΔ «και κανείς δεν ξέχασε. Κανένας δεν ξέχασε την ολιγωρία και τις ευθύνες του κράτους».

Πρόσθεσε ότι «Κανένας δεν ξέχασε τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι 13 ήρωες, προκειμένου να διασώσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους».


Υπενθύμισε ότι «ως Πολιτεία θεωρήσαμε, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ευθύνης αλλά και έκφραση ευγνωμοσύνης, την απόδοση των οφειλομένων τιμών προς τους ιδίους, αλλά και της ανάληψης των υποχρεώσεων μας έναντι των μελών των οικογενειών τους».


Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των θυμάτων της 11ης Ιουλίου, είπε χαρακτηριστικά «σας παρακαλώ δεχθείτε για πολλοστή φορά την ειλικρινή συγνώμη του κράτους, αλλά και την απεριόριστη αγάπη και σεβασμό που τρέφουμε στα πρόσωπα σας. Ένα ανάλογο αίσθημα που ταυτίζεται με την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που τρέφουμε και για τους 13 ήρωες μας».


Αυτό που θέλω να γνωρίζετε, αν τούτο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο παρηγοριάς, είναι πως η θυσία τους δεν πήγε επί ματαίω, τόνισε.

«Ένα καθήκον που η κάθε Κυβέρνηση οφείλει, όχι μόνο να μην αγνοεί αλλά αντίθετα να επαγρυπνεί και με αποφασιστικότητα να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα, ώστε να αποτρέπονται ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον» ανέφερε.


Κλείνοντας πρόσθεσε ότι «η τόλμη, το απαράμιλλο σθένος και η προσήλωση στο καθήκον που επέδειξαν οι 13 ήρωες της 11ης Ιουλίου του 2011 σε αυτόν εδώ τον χώρο, ας καθοδηγεί την πορεία μας στον δικό τους βηματισμό προς την επιτέλεση του δημόσιου καθήκοντος που στον καθένα αναλογεί». 


Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε την 11η Ιουλίου 2011 στις 5:50 τα ξημερώματα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο. Η έκρηξη προήλθε από φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), που φυλάγονταν στη ναυτική βάση και τα οποία περιείχαν πολεμικό υλικό. Από την έκρηξη 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός.


 Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νάρκοτεστ στους δρόμους: Άδεια και νέα μέτρα ασφαλείας

09/02/2026

Η Αστυνομία θα αναστέλλει άμεσα άδειες οδηγών υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ μοτοσικλετιστές και διανομείς θα φορούν υποχρεωτικά φωσφορούχα κράνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μήνυμα στήριξης από τη Βουλή: Στο επίκεντρο έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο

06/02/2026

Τη δέσμευση της Βουλής για συνεχή ενίσχυση της έρευνας, της περίθαλψης και της στήριξης των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους επανέλαβε η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Στο στόχαστρο» κινητό και ζώνη: Κινητές κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη στους δρόμους

06/02/2026

Σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κινητών καμερών φωτοεπισήμανσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βροχές και πιθανές καταιγίδες σήμερα – Αναλυτικά η πρόγνωση

06/02/2026

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τροχαίο στη Λεμεσό: Συνελήφθη 24χρονη, κρίσιμα 17χρονος

06/02/2026

Στη σύλληψη 24χρονης οδηγού προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα 17χρονο μοτοσικλετιστή, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρέχουν στη μνήμη του Κυπριανού: Αγώνας δρόμου από το Κάβο Γκρέκο στο Αυγόρου

06/02/2026

Αγώνας δρόμου εις μνήμη του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023, διοργανώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Αναστέλλεται η συμμετοχή Φαίδωνα και Γυψιώτη στα συλλογικά όργανα

05/02/2026

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για το θέμα της αργίας του Φαίδωνα Φαίδωνος, αλλά και του δημάρχου Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλάζει ξανά το σκηνικό: Σκόνη, άνοδος θερμοκρασίας και βροχές στο μενού

05/02/2026

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή αλλά σταδιακά αναμένεται ασθενής χαμηλή πίεση. Από την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φλόγες σε διαμέρισμα στην Αγλαντζιά: Στεγνωτήριο πήρε φωτιά ενώ οι ένοικοι ήταν μέσα

05/02/2026

Στιγμές αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αγλαντζιά, όταν ηλεκτρική οικιακή συσκευή τυλίχθηκε αιφνιδίως στις φλόγες, ενώ οι ένοικοι βρίσκονταν εντός της κατοικίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Εντοπίστηκαν σφαίρες σε τουαλέτα

05/02/2026

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στη Λάρνακα μετά τον εντοπισμό σφαιρών στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ