ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Επισημοποίησαν τους δεσμούς φιλίας τους Λευκωσία και κινεζική πόλη Fuzhou

24/06/2022

Κοινή δήλωση προθέσεων για την καθιέρωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο αντιδήμαρχος της πόλης Fuzhou της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Huang Jianxiong την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

 

Σε διαδικτυακή σύνδεση που πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή έναρξης του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ Φιλίας Πόλεων, στο οποίο προέδρευσε ο Δήμαρχος της Fuzhou, Wu Xiande, οι δύο πόλεις επισφράγισαν την κοινή τους επιθυμία να δημιουργηθούν φιλικοί δεσμοί και να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός κ.α.



 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε τη χαρά και την ανυπομονησία του, αναφέροντας την ήδη υπάρχουσα συνεργασία του Πανεπιστημίου Minjung με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την οποία, όπως τόνισε, ανυπομονεί να διευρυνθεί περισσότερο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει η πόλη της Λευκωσίας με άλλες πόλεις της Κίνας, υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες συμφωνίες φιλίας που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν, με τις πόλεις Qingdao και Σανγκάη το 2001 και 2004 αντίστοιχα.


 

«Μέσω της συνεργασίας των τοπικών αρχών, στοχεύουμε να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και να υλοποιήσουμε κοινές δραστηριότητες προς αμοιβαίο όφελος των πόλεων μας και των πολιτών τους, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS και αντίστοιχων ερευνητικών ιδρυμάτων στην πόλη σας.



 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, στοχεύουμε στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προτάσεων, μαθημάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για φοιτητές και ερευνητές. Επιπλέον, μέσω μελλοντικών συνεργασιών, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε ιδέες, να οικοδομήσουμε ισχυρές σχέσεις, να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των πόλεων και των συμπολιτών μας, με σεβασμό στην ιστορία, τις αξίες, την παράδοση, τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες. για να στηρίξουμε την ανάπτυξη των χωρών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

 

Επιβλέπων την διαδικασία και εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της Fuzhou, ήταν και ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, ο οποίος στο δικό του μήνυμα επεσήμανε πως Fuzhou και Λευκωσία είναι το έκτο «ζευγάρι» που δημιούργησαν φιλικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου, τονίζοντας πως στην κινεζική κουλτούρα, ο αριθμός Έξι αντιπροσωπεύει την καλή τύχη. «Ελπίζω ότι η σύναψη φιλικών σχέσεων θα φέρει περισσότερη «τύχη» όχι μόνο στις δύο πόλεις, αλλά και στη στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και έννοιες μεταξύ Κίνας και Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.



 

Παρόντες ήταν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας, κυρία Ελένη Λουκαΐδου, εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, μέλη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας και του Κέντρου Αριστείας CYENS

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σημάδια αποφόρτισης στην Ανατολική Μεσόγειο: Επιστρέφουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα οι ναυτικές δυνάμεις

05/05/2026

Η εύθραυστη εκεχειρία στο Ιράν φέρνει σταδιακή αποχώρηση των πολεμικών στόλων από την περιοχή της Κύπρου – Ποια πλοία παραμένουν για περιπολίες και η απουσία των Αμερικανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τον Χανταϊό: «Μηδενικός ο κίνδυνος για την Κύπρο»

05/05/2026

Παρά τον συναγερμό που προκάλεσαν τα θανάσιμα περιστατικά σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το νησί – Στο μικροσκόπιο ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα της νόσου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επικίνδυνες οικοδομές στη Λάρνακα: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ασφάλεια των πολιτών

05/05/2026

Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη 110 κτιρίων που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο εμπειρογνωμόνων. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, προειδοποιεί για κοινωνικές επιπτώσεις και ζητά νέα νομοθετικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των κατεδαφίσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κραυγή απόγνωσης στην Αθηένου: «Θανατώνουν υγιή ζώα λόγω κανονισμών» – Σε αναμμένα κάρβουνα οι κτηνοτρόφοι

05/05/2026

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει ο Δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς για την απόφαση θανάτωσης χιλιάδων προβάτων που έχουν αναπτύξει αντισώματα – Σε απόγνωση 6-7 οικογένειες που χάνουν το βιος τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο Αμμάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η στρατηγική σημασία της 5ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας

05/05/2026

Στο επίκεντρο η περιφερειακή σταθερότητα, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον – Ποιοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετ-α-τετ Έρχιουρμαν με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ: Στο τραπέζι Κυπριακό και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

05/05/2026

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την Τζούλι Ντέιβις, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέτωπο Κύπρου-Ελλάδας κατά του αφθώδους πυρετού: Στρατηγική συμμαχία για τη θωράκιση της κτηνοτροφίας

05/05/2026

Σε πλήρη συντονισμό οι Υπουργοί Μαρία Παναγιώτου και Μαργαρίτης Σχοινάς – Αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινού τεχνικού μετώπου, η ανταλλαγή δεδομένων και η διεκδίκηση στήριξης από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κτηνιατρικής κρίσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο επίκεντρο της αμυντικής στρατηγικής η Αθήνα: Παρουσία Χριστοδουλίδη στο συνέδριο της Defea

05/05/2026

Με μια ατζέντα που εκτείνεται από τη γεωπολιτική έως την Τεχνητή Νοημοσύνη, ηγέτες και ειδικοί αναλύουν σήμερα το μέλλον της ασφάλειας – Σημαντικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με Νίκο Δένδια και Άντριους Κουμπίλιους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Από τα ρητά και τις παροιμίες φαίνεται η σοφία της ζωής

05/05/2026

Δημοσθένους Αρετή Υποψήφια βουλευτής Λεμεσού με το ΔΗΚΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Στόχος εμπρηστών κατάστημα 40χρονου – Έσβησε τη φωτιά περίοικος τα ξημερώματα

04/05/2026

Σε κακόβουλη ενέργεια αποδίδουν οι αρχές την πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιχείρηση στην Πάφο – Οι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτη ύλη, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη και τον εξοπλισμό.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ