Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

27/12/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

 

Γεγονότα

537: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τελούνται τα θυρανοίξια του ναού, ο οποίος είναι έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός αναφωνεί «Νενίκηκά σε Σολομών».

1825: Η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας.

1831: Ο Βρετανός γεωλόγος και φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο Beagle (Ιχνηλάτης). Κατά τη διάρκεια αυτού του πενταετούς ταξιδιού του στη Νότιο Αμερική ο Δαρβίνος θα αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Η έκδοση του ημερολογίου του για το ταξίδι τον εδραίωσε και ως διάσημο και πολύ καλό συγγραφέα.

1918: Ξεκινάει η μεγάλη εξέγερση της Πολωνίας κατά των Γερμανών.

1923: Ο Ιάπωνας φοιτητής Νταϊσούκε Νάμπα αποπειράται να δολοφονήσει τον πρίγκιπα Χιροχίτο.

1929: Ο γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, διατάζει «την εκκαθάριση της κοινωνικής τάξης των κουλάκων (χωρικών)» στο πλαίσιο της εδραίωσης του σοσιαλισμού στην επαρχία της χώρας.

1939: Μεγάλη σεισμική δόνηση πλήττει την περιοχή Ερζινκάν της Τουρκίας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1945: Ιδρύονται με την υπογραφή 29 κρατών η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστολή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας Ο Ρίζος της Δευτέρας, εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.

1978: Αποκαθίσταται η δημοκρατία στην Ισπανία μετά από 40 χρόνια δικτατορίας

1979: Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισβάλλουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν.

1983: Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, επισκέπτεται στη φυλακή τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά (μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι») για να τον συγχωρέσει για την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας το 1981 στην έδρα του Βατικανού.

1985: Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώνουν 18 ανθρώπους στα αεροδρόμια της Ρώμης και της Βιέννης.

2002: Δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά εκρήγνυνται έξω από το κτίριο της ρωσικής διοίκησης στην πρωτεύουσα της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι και να τραυματισθούν 200.

2007: Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

2009: Προεκλογική περίοδος στο Ιράν και οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.

Γεννήσεις 

1571: Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος, ο οποίος έως το 1618 δημοσίευσε τρεις νόμους που περιγράφουν την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο ενώ οι σύγχρονοί του έκαναν λόγο για κυκλικές τροχιές των πλανητών

1822: Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός και μικροβιολόγος, ο εφευρέτης της παστερίωσης.

1848: Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, Ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας ελαστικών που φέρει το όνομά του.

1901: Μάρλεν Ντίντριχ, Γερμανοαμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Η κινηματογραφική ταινία, η οποία την καθιέρωσε διεθνώς, ήταν ο «Γαλάζιος Άγγελος» του 1930. Η Ντίτριχ απέδωσε όπως καμία άλλη ηθοποιός της εποχής της τον τύπο της μοιραίας γυναίκας.

1944: Μικ Τζόουνς, Βρετανός κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός μέλος των συγκροτημάτων Foreigner και Spooky Tooth.

1948: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Γάλλος ηθοποιός από τους σημαντικότερους της γενιάς του, λάτρης του οίνου, ο οποίος πρόσφατα πήρε τη ρωσική υπηκοότητα για να αποφύγει τη βαριά φορολογία του γαλλικού κράτους.

1950: Χάρις Αλεξίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι 

1923: Γκιστάβ Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και σχεδιαστής του ομώνυμου Πύργου και σύμβολο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, το Παρίσι.

1988: Βάσω Κατράκη, Ελληνίδα χαράκτρια

2003: Άλαν Μπέιτς, Βρετανός ηθοποιός. Ο Άγγλος διαννουμένος και συμπρωταγωνιστής δίπλα στον Άντονι Κουίν στην ταινία «Zorba the Greek».

2007: Μπεναζίρ Μπούτο, Πακιστάνη πολιτικός και 11η πρωθυπουργός της χώρας.

2016: Κάρι Φίσερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και πασίγνωστη για το ρόλο της πριγκίπισσας Λέια στον «Πόλεμο των Άστρων».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Aγοράκι με αυτισμό δημιούργησε πιστό αντίγραφο του Τιτανικού με τουβλάκια LEGO!

25/01/2022

Δεκαπεντάχρονο αγοράκι με αυτισμό «μάγεψε» τους πάντες με το δημιούργημά του, παραδίδοντας μαθήματα ζωής.

Ελλάδα: Η “Ελπίς” έφερε γενική αργία! Σε κατάλευκο φόντο η χώρα!

25/01/2022

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας.

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

25/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

10 τέρμα fail τατουάζ στα ελληνικά, που προφανώς κάτι πήγε λάθος στη μετάφραση!

24/01/2022

Η μόδα που οι άνθρωποι προτιμούν τα τατουάζ σε ξένη γλώσσα, προκειμένου να φανούν πιο ψαγμένοι, υπάρχει και στο εξωτερικό. Έλα όμως που κάτι δεν πήγε καλά στη μετάφραση

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

24/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Aποζημιώθηκε με 40.000 ευρώ από το δικαστήριο επειδή η δουλειά του ήταν τόσο βαρετή

22/01/2022

Σκεφτήκατε ποτέ, τι καλά που θα ήταν, αν δικαιούσασταν αποζημίωση γιατί η δουλειά σας είναι τόσο… βαρετή; Λοιπόν, ένας άντρας στη Γαλλία το έκανε και μάλιστα πήρε 40.000 ευρώ.

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

22/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Βρέθηκε ο προδότης της Άννας Φρανκ και την οικογένεια της στους Ναζί.

21/01/2022

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

21/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κασουλίδη: To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

20/01/2022

Υποδεχόμενος τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του «για τρίτη φορά, μετά από δύο προηγούμενες, μακροχρόνιες και, κατά καθολική αναγνώριση, επιτυχημένες θητείες», όπως είπε.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ