Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

17/12/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

 

Γεγονότα

1577: Ο θαλασσοπόρος, καπετάνιος και πολιτικός Φράνσις Ντρέικ σαλπάρει από το λιμάνι του Πλίμουθ στην Αγγλία σε μυστική αποστολή για να εξερευνήσει τις ακτές του Ειρηνικού για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄.

1777: Αμερικανική Επανάσταση. Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1790: Το πέτρινο ημερολόγιο των Αζτέκων ανακαλύπτεται στην Πόλη του Μεξικού.

1819: Ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύττει την ανεξαρτησία της Μεγάλης Κολομβίας στην Ανγκοστούρα, τη σημερινή πόλη του Μπολιβάρ στη Βενεζουέλα.

1817: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα των Ιόνιων Νησιών, το οποίο, παρά την ύπαρξη Γερουσίας και Βουλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερο, αφού ο Άγγλος αρμοστής διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Το Σύνταγμα αυτό ίσχυσε μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1825: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1892: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού μόδας, Vogue.

1903: Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διήρκεσε 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας)

1960: Δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ της Αιθιοπίας

1966: Σε μυστική συνάντηση στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

1973: Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκοτώνουν 30 επιβάτες στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι-Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

1981: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν τον Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Ντόζιερ στη Βερόνα της Ιταλίας.

1983: Μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) πυροδοτούν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το πολυκατάστημα Χάροντς του Λονδίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες.

1989: Συνεχίζεται το κύμα διαμαρτυρίας στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας με τις διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλλουν και να βάλουν φωτιά στο κτίριο της Περιφερειακής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

2010: Η αυτοπυρπόληση του οπωροπώλη Μοχάμεντ Μπουαζίζι πυροδοτεί τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι οποίες ονομάστηκαν «Αραβική Άνοιξη».

2017: Ο Γάλλος Φρανσουά Γκαμπάρ πετυχαίνει νέο παγκόσμιο ιστιοπλοϊκό ρεκόρ, καθώς ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης σε 42 ημέρες και 16 ώρες με το σκάφος του Macif.

Γεννήσεις

1830: Ζιλ Ντε Γκονκούρ, Γάλλος συγγραφέας και εκδότης. Μαζί με τον αδελφό του Εντμόν αθλοθέτησαν το Γκονκούρ, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.

1900: Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός παγκοσμίου φήμης, η οποία το 1944 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», όπου υποδυόταν το ρόλο της φλογερής πατριώτισσας της Ισπανίας, Πιλάρ.

1930: Μπομπ Γκουτσιόνε, Αμερικανός εκδότης του περιοδικού Penthouse.

1958: Μάικ Μιλς, Αμερικανός μουσικός μέλος του συγκροτήματος R.E.M.

1973: Κωνσταντίνος Γκατσιούδης, Έλληνας κορυφαίος ακοντιστής.

1973: Πόλα Ραντκλιφ, Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Θάνατοι


1830: Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.

1878: Σοφία Αφεντάκη, νεαρά κόρη των Αθηνών, στον τάφο της οποίας στο Α' Νεκροταφείο υπάρχει γλυπτό της (Κοιμωμένη), φιλοτεχνημένο από τον Γιαννούλη Χαλεπά.

1947: Χρίστος Τσιγγιρίδης, Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός και σπουδαίος καινοτόμος της εποχής του καθώς εισήγαγε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία και τεχνολογία της μικροφωνικής εγκατάστασης και ήταν υπεύθυνος για την εγκατάσταση του πρώτου ηχητικού συστήματος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι κυρίως γνωστός για την ίδρυση του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

1957: Ντόροθι Λέι Σάιερς, Βρετανίδα συγγραφέας.

2008: Λουκάς Χατζηιωάννου, Κύπριος μεγαλοεφοπλιστής, που αποκλήθηκε βασιλιάς των τάνκερ. (Γεν. 1927)

2017: Βασίλης Μπεσκένης, 43 ετών, πολιτικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, από ανακοπή καρδιάς.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Aγοράκι με αυτισμό δημιούργησε πιστό αντίγραφο του Τιτανικού με τουβλάκια LEGO!

25/01/2022

Δεκαπεντάχρονο αγοράκι με αυτισμό «μάγεψε» τους πάντες με το δημιούργημά του, παραδίδοντας μαθήματα ζωής.

Ελλάδα: Η “Ελπίς” έφερε γενική αργία! Σε κατάλευκο φόντο η χώρα!

25/01/2022

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας.

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

25/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

10 τέρμα fail τατουάζ στα ελληνικά, που προφανώς κάτι πήγε λάθος στη μετάφραση!

24/01/2022

Η μόδα που οι άνθρωποι προτιμούν τα τατουάζ σε ξένη γλώσσα, προκειμένου να φανούν πιο ψαγμένοι, υπάρχει και στο εξωτερικό. Έλα όμως που κάτι δεν πήγε καλά στη μετάφραση

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

24/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Aποζημιώθηκε με 40.000 ευρώ από το δικαστήριο επειδή η δουλειά του ήταν τόσο βαρετή

22/01/2022

Σκεφτήκατε ποτέ, τι καλά που θα ήταν, αν δικαιούσασταν αποζημίωση γιατί η δουλειά σας είναι τόσο… βαρετή; Λοιπόν, ένας άντρας στη Γαλλία το έκανε και μάλιστα πήρε 40.000 ευρώ.

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

22/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Βρέθηκε ο προδότης της Άννας Φρανκ και την οικογένεια της στους Ναζί.

21/01/2022

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

21/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κασουλίδη: To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

20/01/2022

Υποδεχόμενος τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του «για τρίτη φορά, μετά από δύο προηγούμενες, μακροχρόνιες και, κατά καθολική αναγνώριση, επιτυχημένες θητείες», όπως είπε.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ