Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

15/12/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

 

Γεγονότα

1905: Ιδρύεται στην Αγία Πετρούπολη η Έδρα Πούσκιν για να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά του μεγάλου Ρώσου ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν.

1939: Η κινηματογραφική ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα του θεάτρου Lowe’s Grand στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1941: Ολοκαύτωμα: οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις δολοφονούν περισσότερους από 15.000 Εβραίους σε ένα φαράγγι κοντά στην πόλη Kharkiv της Ουκρανίας, τότε κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης.

1960: Συλλαμβάνεται ο συνταξιούχος ταχυδρομικός υπάλληλος, Ρίτσαρντ Πολ Πάβλικ, ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φ. Κένεντι. Συνελήφθη πριν αποπειραθεί να ανατινάξει με δυναμίτιδα τον εαυτό του και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

1961: Στην Ιερουσαλήμ ο ναζιστής Άντολφ Άιχμαν καταδικάζεται σε θάνατο καθώς κρίνεται ένοχος για 15 αδικήματα ανάμεσα στα οποία είναι η διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και κατά του εβραϊκού λαού.

1967: Καταρρέει η κρεμαστή γέφυρα του Οχάιο, η επονομαζόμενη «Ασημένια Γέφυρα» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 άνθρωποι Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1928. 

1970: Το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Verena 7 προσεδαφίζεται με επιτυχία στον πλανήτη Αφροδίτη. Πρόκειται για την πρώτη ομαλή προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη.

1973: Ο Τζον Πολ Γκετί, εγγονός του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζ. Πολ Γκετί, εντοπίζεται σώος κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας. Είχε πέσει θύμα απαγωγής ιταλικής μαφιόζικης οργάνωσης τον Ιούλιο του ιδίου έτους.

1973: Η Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων ομόφωνα ψηφίζει ώστε να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών παθήσεων.

1978: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων, Τζίμι Κάρτερ, ανακοινώνει ότι η αμερικανική ηγεσία αναγνωρίζει και επισήμως τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ότι διακόπτει τις διμερείς σχέσεις με την Ταϊβάν.

1981: Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εκρήγνυται έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η πρεσβεία του Ιράκ στον Λίβανο και τουλάχιστον 61 άνθρωποι σκοτώνονται. Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας αυτού του είδους.

2000: Κλείνει και ο τρίτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

2001: Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας ανοίγει και πάλι για το κοινό μετά από 11 χρόνια εργασιών για την ενίσχυσή του, οι οποίες στοίχισαν 27 εκ. δολάρια. Το μνημείο ψήλωσε κατά 23 εκατοστά για να μπορέσει να είναι και πάλι επισκέψιμο.

2005: Η Λετονία τροποποιεί το Σύνταγμά της για να αποκλείσει κάθε πιθανότητα γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

2010: Πλοίο το οποίο μεταφέρει 90 αιτούντες πολιτικό άσυλο συντρίβεται ανοικτά της νήσου των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 από τους επιβαίνοντες.

2015: Εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν το Soyuz TMA-19Μ, που αποτελείται από την 46η αποστολή με μέλη του πληρώματος το Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο, τον Αμερικανό Τίμοθι Κόπρα και τον Βρετανό Τιμ Πικ, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τον Πικ να γίνεται ο πρώτος βρετανός που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Γεννήσεις

37: Νέρων, Αυτοκράτορας της Ρώμης

1832: Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και σχεδιαστής του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι.

1852: Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός και βραβευθείς με Νομπέλ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας, εξ ου και η μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας πήρε το όνομά του

1892: Τζον Πολ Γκετί, Αμερικανός βρετανικής καταγωγής επιχειρηματίας και δεινός συλλέκτης έργων Τέχνης.

1896: Μπέτι Σμιθ, Αμερικανίδα συγγραφέας, κυρίως παιδικής λογοτεχνίας

1921: Άλαν Φριντ, Αμερικανός dj, ο οποίος καθιέρωσε τον όρο ροκ εν ρολ.

1923: Ουζιέλ Γλακ, Γερμανοϊσραηλινος κατασκευαστής όπλων και σχεδιαστής του γνωστού αυτόματου όπλου χειρός μεγάλου διαμετρήματος που φέρει και το όνομά του, Ούζι.

1933: Άκης Πάνου, Έλληνας συνθέτης του λαϊκού πενταγράμμου. Βίντεο από την τελευταία εκπομπή, 3 στον Αέρα, και σπάνια συνέντευξη του Άκη Πάνου. 

1949: Ντον Τζόνσον, Αμερικανός ηθοποιός, εκ των πρωταγωνιστών της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Οι Σκληροί του Μαϊάμι»

1952: Ρούντι Προτρούντι, Αμερικανός τραγουδιστής, στιχουργός και παραγωγός των The Fuzztones.

Θάνατοι

1025: Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1944: Γκλεν Μίλερ, Αμερικανός συνθέτης και ενορχηστρωτής.

1962: Τσαρλς Λότον, Βρετανός ηθοποιός, ο οποίος καθιερώθηκε ως ο καμπούρης της «Παναγίας των Παρισίων».

1966: Γουόλτ Ντίσνεϊ, Αμερικανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων και ο «πατέρας» του Μίκι Μάους, του Ντόναλντ Ντακ και πολλών άλλων ηρώων των παιδικών αναγνωσμάτων.

2010: Μπλέικ Έντουαρντς, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Ο άνθρωπος πίσω από τις κινηματογραφικές σειρές του Ροζ Πάνθηρα με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Aγοράκι με αυτισμό δημιούργησε πιστό αντίγραφο του Τιτανικού με τουβλάκια LEGO!

25/01/2022

Δεκαπεντάχρονο αγοράκι με αυτισμό «μάγεψε» τους πάντες με το δημιούργημά του, παραδίδοντας μαθήματα ζωής.

Ελλάδα: Η “Ελπίς” έφερε γενική αργία! Σε κατάλευκο φόντο η χώρα!

25/01/2022

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας.

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

25/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

10 τέρμα fail τατουάζ στα ελληνικά, που προφανώς κάτι πήγε λάθος στη μετάφραση!

24/01/2022

Η μόδα που οι άνθρωποι προτιμούν τα τατουάζ σε ξένη γλώσσα, προκειμένου να φανούν πιο ψαγμένοι, υπάρχει και στο εξωτερικό. Έλα όμως που κάτι δεν πήγε καλά στη μετάφραση

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

24/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Aποζημιώθηκε με 40.000 ευρώ από το δικαστήριο επειδή η δουλειά του ήταν τόσο βαρετή

22/01/2022

Σκεφτήκατε ποτέ, τι καλά που θα ήταν, αν δικαιούσασταν αποζημίωση γιατί η δουλειά σας είναι τόσο… βαρετή; Λοιπόν, ένας άντρας στη Γαλλία το έκανε και μάλιστα πήρε 40.000 ευρώ.

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

22/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Βρέθηκε ο προδότης της Άννας Φρανκ και την οικογένεια της στους Ναζί.

21/01/2022

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

21/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κασουλίδη: To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

20/01/2022

Υποδεχόμενος τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του «για τρίτη φορά, μετά από δύο προηγούμενες, μακροχρόνιες και, κατά καθολική αναγνώριση, επιτυχημένες θητείες», όπως είπε.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ