Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

22/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

 

Γεγονότα

1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης μετά τον χαμένο άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να καταβάλει τέσσερα εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1906: Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου.

1920: Διενεργείται δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλέως Κωνσταντίνου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη.

1928: Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Όπερα των Παρισίων το δημοφιλέστερο έργο του Γάλλου συνθέτη Μορίς Ραβέλ, «Μπολερό» σε χορογραφία της Μπρονισλάβα Νιζίσκα και σκηνογραφία του Αλεξάντρ Μπενουά. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη και εξέπληξε και τον ίδιο τον Ραβέλ.

1934: Το τραγούδι «Santa Claus is Coming to Town» ακούγεται για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο ερμηνευμένο από τον Αμερικανό ηθοποιό, Έντι Κάντορ και η επιτυχία του ήταν άμεση και διαχρονική αφού θεωρείται από τα πλέον κλασσικά τραγούδια των Χριστουγέννων.

1940: Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στην υπό ιταλική κατοχή Αλβανία και καταλαμβάνουν την Κορυτσά.

1942: Ο Γερμανός στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους, ο οποίος πολιορκεί το Στάλινγκραντ, τηλεγραφεί στον Χίτλερ ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν από τους Σοβιετικούς.

1943: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος ηγέτης, Τσιάνγκ Κάι Σεκ συναντώνται στο Κάιρο αναζητώντας ένα σχέδιο ανατροπής της ηγεμονίας της Ιαπωνίας.

1943: Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1963: Στο Ντάλας του Τέξας δολοφονείται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του θεωρείται ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου και του αστυνομικού, Τζέι Ντι Τίπιτ. Δύο ημέρες αργότερα κι ενώ ο Όσβαλντ τελεί υπό αστυνομική κράτηση δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση. Ακολούθησαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας με τις οποίες αμφισβητήθηκε η ενοχή του Όσβαλντ. 

1975: Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης. Θα κάνει το ντεμπούτο του δύο εβδομάδες μετά, αλλά θα πετύχει το πρώτο του γκολ στις 28 Μαρτίου 1976.

1975: Ο Χουάν Κάρλος στέφεται βασιλιάς της Ισπανίας μετά το θάνατο του δικτάτορα, Φρανθίσκο Φράνκο.

1977: Οι Βρετανικές Αερογραμμές εγκαινιάζουν την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη με το υπερηχητικό αεροσκάφος Κονκόρντ.

1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και επί της ουσίας αποχωρεί και από την εξουσία.

1997: Στη Νιγηρία περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε επίθεση, η οποία είχε στόχο τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος.

2005: Η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.

2012: Αποφασίζεται κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών που στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων, κυρίως Παλαιστινίων.

2018: Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι ο μέσος όρος της παγκόσμιας συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 405,5 τμήματα ανά εκατομμύριο το 2017. Επίσης αναφέρουν είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε ποτέ τουλάχιστον 3 εκατ. χρόνια πριν.

Γεννήσεις

1808: Τόμας Κουκ, Βρετανός επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου που φέρει το όνομά του έως και σήμερα.

1819: Τζορτζ Έλιοτ, το ψευδώνυμο της Βρετανίδα συγγραφέως, Μέρι Αν Έβανς. Από τις κορυφαίες της Βικτωριανής εποχής, η οποία έλεγε ότι χρησιμοποιούσε το ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο για να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της.

1890: Σαρλ Ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969).

1901: Χοακίν Ροδρίγο, Ισπανός συνθέτης.

1934: Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Πέραμα όπου την άκουσε ο Στέλιος Χρυσίνης, που της έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Αργότερα συνεργάστηκε με τους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» που την έκανε πρώτο όνομα. Το βράδυ πριν πεθάνει ζήτησε από τον Λάκη Κορρέ, το δεξί της χέρι, να της βάψει τα νύχια σα να μην την αφορούσε ο θάνατος.

1940: Τέρι Γκίλιαμ, Αμερικανοβρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μέλος της θρυλικής παρέας των Μόντι Πάιθον.

1958: Τζέιμι Λι Κέρτις, Αμερικανίδα ηθοποιός και κόρη του μεγάλου σταρ του Χόλιγουντ, Τόνι Κέρτις.

1965: Μαντς Μίκελσεν, Δανός ηθοποιός – ο πολύ κακός αντίπαλος του Τζέιμς Μποντ στο Casino Royal.

1967: Μπόρις Μπέκερ, Γερμανός πρωταθλητής του τένις.

1967: Μαρκ Ράφαλο, Αμερικανός ηθοποιός.

1984: Σκάρλετ Γιόχανσον, Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια. Για δεύτερη φορά η Γιόχανσον αναδείχτηκε από το περιοδικό Esquire ως η πιο σέξι γυναίκα στον κόσμο. Έχει βραβευτεί για τη φωνή της στο φεστιβάλ της Ρώμης για την ερμηνεία της στο «Her», του Σπάικ Τζονζ, μια ταινία όπου η εικόνα της δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο και παίζει μόνο με τη φωνή της.

1986: Όσκαρ Πιστόριους, Νοτιοαφρικανός σπρίντερ και χρυσός παραολυμπιονίκης, ο οποίος σήμερα κατηγορείται για το θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Θάνατοι

1916: Τζακ Λόντον, Αμερικανός συγγραφέας, το έργο του οποίου συνδυάζει τον δυναμικό ρεαλισμό και το ανθρωπιστικό συναίσθημα.

1963: Άλντους Χάξλεϊ, Βρετανός συγγραφέας. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Ο Θαυμαστός καινούριος κόσμος», μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό.

1963: Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1980: Μέι Γουέστ, Αμερικανίδα ηθοποιός γνωστή για τις πιπεράτες ατάκες της όπως το «Έχεις όπλο στην τσέπη σου ή χάρηκες που με είδες;»

1996: Μαρία Κασάρες, Γαλλοϊσπανίδα ηθοποιός και μία από τις ερωμένες του Αλμπέρ Καμύ.

1997: Μάικλ Χάτσενς, Αυστραλός τραγουδιστής του συγκροτήματος INXS, ο οποίος αυτοκτόνησε.

2000: Εμίλ Ζάτοπεκ, Τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο επονομαζόμενος «άνθρωπος-ατμομηχανή» λόγω του ιδιαίτερου του στιλ στο τρέξιμο. Έδινε την εντύπωση πως ήταν πάντα έτοιμος να καταρρεύσει αλλά οι δυνάμεις του ήταν ανεξάντλητες. Θεωρείται από τους κορυφαίους αθλητές του 20ου αιώνα.

2007: Μορίς Μπεζάρ, Γάλλος διακεκριμένος χορογράφος.

2011: Αργύρης Κουνάδης, Έλληνας συνθέτης με ευρύτητα έργου, που ξεκινά από τη λαϊκή μουσική και φθάνει έως τη μουσική πρωτοπορία.

2015: Κιμ Γιόνγκ-σαμ, Νοτιοκορεάτης πολιτικός

2016: Θωμάς Κουτσομπίνας, Έλληνας γιατρός και πολιτικός

2018: Νταίζη Μαυράκη, 83, Ελληνίδα καλλονή, πρώτη Σταρ Ελλάς μεταπολεμικά (1952).

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Aγοράκι με αυτισμό δημιούργησε πιστό αντίγραφο του Τιτανικού με τουβλάκια LEGO!

25/01/2022

Δεκαπεντάχρονο αγοράκι με αυτισμό «μάγεψε» τους πάντες με το δημιούργημά του, παραδίδοντας μαθήματα ζωής.

Ελλάδα: Η “Ελπίς” έφερε γενική αργία! Σε κατάλευκο φόντο η χώρα!

25/01/2022

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας.

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

25/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

10 τέρμα fail τατουάζ στα ελληνικά, που προφανώς κάτι πήγε λάθος στη μετάφραση!

24/01/2022

Η μόδα που οι άνθρωποι προτιμούν τα τατουάζ σε ξένη γλώσσα, προκειμένου να φανούν πιο ψαγμένοι, υπάρχει και στο εξωτερικό. Έλα όμως που κάτι δεν πήγε καλά στη μετάφραση

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

24/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Aποζημιώθηκε με 40.000 ευρώ από το δικαστήριο επειδή η δουλειά του ήταν τόσο βαρετή

22/01/2022

Σκεφτήκατε ποτέ, τι καλά που θα ήταν, αν δικαιούσασταν αποζημίωση γιατί η δουλειά σας είναι τόσο… βαρετή; Λοιπόν, ένας άντρας στη Γαλλία το έκανε και μάλιστα πήρε 40.000 ευρώ.

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

22/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Βρέθηκε ο προδότης της Άννας Φρανκ και την οικογένεια της στους Ναζί.

21/01/2022

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

21/01/2022

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κασουλίδη: To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

20/01/2022

Υποδεχόμενος τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του «για τρίτη φορά, μετά από δύο προηγούμενες, μακροχρόνιες και, κατά καθολική αναγνώριση, επιτυχημένες θητείες», όπως είπε.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ