Ξενοδοχείο Βερεγγάρια: 3 μύθοι που ακόμα στοιχειώνουν το όμορφο κτήριο!

08/11/2021

Το ξενοδοχείο των βασιλιάδων αποτελεί ένα απο τα πιό πολυσυζητημένα κτήρια λόγω των μύθων γύρω απο το όνομα του!

 

Γράφει η Ιζαμπέλα Κούντουρου,

Προσωπικά το ξενοδοχείο αυτό είναι ίσως απο τα πιό αγαπημένα μου κτίσματα στην Κύπρο! Δεν ξέρω, ίσως η αίγλη που αποπνέει, ακόμα και αν το κατασπάραξε ο χρόνος και το ανθρώπινο χέρι, στέκεται αγέρωχο και πανέμορφο. Όσες φορές έτυχε να το επισκεφτώ νιώθω ακριβώς το ίδιο συναίσθημα, αυτό του θαυμασμού και σε καμία περίπτωση του τρόμου. Μπήκα στην διαδικασία να μάθω την ιστορία του απο την πρώτη στιγμή και η αίσθηση του θαυμασμού έγινε πελώρια...!
Σας παραθέτω ένα κομμάτι της.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια ή αλλιώς το ξενοδοχείο των βασιλιάδων βρίσκεται στο χωριό Πρόδρομος, στο Τρόοδος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να κτίζεται το 1927. Μέχρι να χτιστεί όμως το σταμάτησαν αρκετά γεγονότα!

Η ονομασία του κτηρίου φέρει βασιλική αίγλη, αφού προήλθε από την βασίλισσα Βερεγγάρια της Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, που η ιστορία τους συνδέεται άμεσα με το νησί, αφού εδώ τελέστηκε και ο γάμος τους.

Το ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ού αιώνα στην Κύπρο

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών, με αποτέλεσμα το 1984 ο ΚΟΤ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά μέχρι σήμερα.
Πρόσφατα αγοράστηκε από νέους επενδυτές και αναμένεται η ανοικοδόμησή του, τ
ο ξενοδοχείο έχει μια ακόμη ευκαιρία να αναδυθεί από τις στάχτες του και να αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε. Εκεί που προσπαθεί να σταθεί –μετά από δεκαετίες- ακόμη όρθιο, το σήμερα συναντά το χθες. Το χθες των μεγαλείων.

Το ξενοδοχείο έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 1984.

Από τότε η φαντασία όλωνων οργιάζει. Αναδιπλώνονται μύθοι.

Ο πρώτος μύθος: 
Λέγεται ότι στο ξενοδοχείο έμενε ένα πλούσιο και ερωτευμένο ζευγάρι. Όμως η γυναίκα πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες και ο άντρας της αυτοκτόνησε από την απελπισία του πέφτοντας από τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου.

Ένας άλλος παρόμοιος μύθος λέει πως ο σύζυγος έθαψε τη γυναίκα του σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και πως η πόρτα του δωματίου σφραγίστηκε και δεν άνοιξε ποτέ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και ο ίδιος.

Και στους δύο αυτούς μύθους ο θάνατος προκάλεσε τον τρόμο στους θαμώνες του ξενοδοχείου όπου και το εγκατέλειψαν. Ο κορμός δύο δένδρων στο χώρο του ξενοδοχείου, παριστάνει δύο φιγούρες αγκαλιασμένες, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, θέλει να υποστηρίξει τον μύθο αυτό. Όσοι υποστήριζαν τον μύθο αυτό ισχυρίζονταν πως άκουγαν γυναικείους λυγμούς στο δωμάτιο.

2ος μύθος:  
Λέγεται ότι μια νεαρή κοπέλα έχει πνιγεί στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου και αρκετοί είχαν ισχυριστεί ότι είδαν τη σιλουέτα της μέσα στο καθάριο νερό της πισίνας όπου εμφανιζόταν κάθε νύχτα.

Τρίτωσε το κακό!
Λέγεται ότι λίγο πριν το κλείσιμο του ξενοδοχείου, ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά και αρκετά παιδιά δημοτικού σχολείου που πραγματοποιούσαν θερινές διακοπές στο ξενοδοχείο κάηκαν ζωντανά στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ακούγονται παιδικά κλάματα... Στο ξενοδοχείο ωστόσο δεν ξέσπασε ποτέ πυρκαγιά, παρα μονο το ανθρώπινο μυαλό!

Το Βερεγγάρια Ξενοδοχείο - Το ξεχασμένο Ξενοδοχείο των ΒασιλέωνΠηγή Εικόνων και πληροφοριών: Checkincyprus.com, cyprusalive, προσωπικό αρχείο.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για το ξενοδοχείο των Βασιλιάδων;

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Ισχυρός σεισμός 6.4 ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί.

11/01/2022

Ηταν αρκετά αισθητός με αποτέλεσμα να ξυπνήσει μεγάλη μερίδα πληθυσμού!

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κύπρο!

05/01/2022

Καταγράφηκε σήμερα Τετάρτη, στις 05:21 σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, έγινε ελαφρά αισθητός σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

'Εκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας-επιστημονικής επιτροπής μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

29/12/2021

Έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) πραγματοποιεί στις 16.00 το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χριστούγεννα στον βυθό της θάλασσας σε Πρωταρά και Λάρνακα, έκαναν δύτες (Φωτό)

27/12/2021

Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο για 15η συνεχή χρονιά γιόρτασαν και φέτος τα Χριστούγεννα οι Summer Divers.

Έλαβαν τα χριστουγεννιάτικά τους δώρα οι ένοικοι του ζωολογικού κήπου της Πέγειας!

24/12/2021

Δώρα μοίρασαν σήμερα στα ζώα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου της Πέγειας "Pafos Zoo", διανέμοντας πολύχρωμα πακέτα που περιείχαν κομμάτια κρέατος και διάφορα παιχνίδια.

Eurostat: Η Κύπρος μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης ενέργειας για το 2020!

24/12/2021

Καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση τόσο πρωτογενούς όσο και τελικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η στιγμή της κατεδάφισης των κεραιών στο Κάβο Γκρέκο μετά απο 51 χρόνια. (Βίντεο)

23/12/2021

Οι συγκεκριμένες κεραίες, στο Κάβο Γκρέκο, είχαν εγκατασταθεί τη δεκαετία του 1970 από τη γαλλική εταιρεία «Σομερα» για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το πέρασμα της «Καρμέλ» από Κύπρο!

20/12/2021

Χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα σε παγκύπριο επίπεδο κύλησε το τελευταίο 48ωρο, λέει η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα.

Μήνυμα ζωής από τη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»

18/12/2021

Το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να παλεύει μόνο με τον καρκίνο και τη λευχαιμία, έστειλαν για μια ακόμη φορά οι εθελοντές για τους «Μικρούς Ήρωες».

Τελετή Βράβευσης Σχολείων για διαγωνισμό δράσεων αντιρατσιστικής πολιτικής.

16/12/2021

Ο διαγωνισμός για τη σχολική χρονιά 2020-2021 προέκυψε μέσα από τις δράσεις υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής του Υπουργείου για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, 2018-2022

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ