ΙΣΤΟΡΙΕΣ1 Οκτωβρίου 1960: Τι γιορτάζουμε σήμερα;

01/10/2021

61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι συνέβει σαν σήμερα το 1960; Και τι συμβολίζει η σημαία της Κύπρου;

 

Γράφει η Ιζαμπέλα Κούντουρου,

Γιορτάζεται σήμερα  η 61η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στις 16 Αυγούστου 1960, όταν ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης, Σερ Φουτ, αποχώρησε από το νησί παραδίδοντας την εξουσία στην κυπριακή Βουλή, ενώ έγινε και η υποστολή της βρετανικής σημαίας από όλα τα δημόσια κτίρια.

Η 1η Οκτωβρίου επελέγη ως ημέρα ανεξαρτησίας, μετά τη συμφωνία του πρώτου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του αντιπροέδρου Φαζίλ Κιουτσούκ και του Υπουργικού Συμβουλίου. Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυμάτιζε από τις 16 Αυγούστου του 1960 ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας. Μιας ειρήνης, ωστόσο, που δεν ήταν γραφτό να διαρκέσει για πολλά χρόνια...

Οι περιβόητη συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου αποτελεί τη βάση στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Οι συνθήκη αυτή απέκλεισετο  ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συνυπογράφηκαν οι συνθήκες αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο. Οι συνθήκες ήρθαν ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, στον οποίο οι Ελληνοκύπριοι πολεμούσαν για ένωση με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα υπήρχε ανοικτή διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι Τ/κ διαφωνούσαν σφόδρα σε ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα και απειλούσαν με διχοτόμηση.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν επίσης οι συνθήκες  Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης. 

Συνοπτικά την 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Ανεξαρτησία της Κύπρου, αν και δεν διήρκησε πολύ, ήταν η πρώτη φορά που ανέμισε η Κυπριακή σημαία. Τι συμβολίζει όμως η σημαία της Κύπρου;

Η σημαία της Κύπρου προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε ήταν:

1. Στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος

2.  Να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο νικητής του διαγωνισμού ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.

Στη σημαία προβάλλεται το σχήμα της Κύπρου με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στο χαλκό, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου. Το λευκό χρώμα στο φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.

Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Μιας ειρήνης ωστόσο που δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ...

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΙΣΤΟΡΙΕΣ'

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

29/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

27/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

26/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

25/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Ξέρεις ποιος είναι ο ρόλος μιας γάτας μέσα σε ένα σπίτι; Και όχι δεν είναι να κοιμούνται!

24/11/2021

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες δεν κάνουν τίποτα, είναι τεμπέλικες και απλά τρώνε. Δεν είναι έτσι!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

24/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

23/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

22/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

20/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου: Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις, και θανάτοι που έγραψε η ιστορία.

19/11/2021

Ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα, Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που έμειναν στην ιστορία σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου. Ειδήσεις, γεγονότα, γεννήσεις που συνέβησαν αλλά και τι γιορτάζουμε.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΙΣΤΟΡΙΕΣ')