Γιατί αυξήθηκε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

26/08/2021

Ποιοι είναι παράγοντες που οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το 2020 και πώς θα υπάρξει μείωση

 

Οι παράγοντες που επέφεραν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων διεθνώς σε σχέση με τις ιστορικά χαμηλές τιμές του 2020, σπρώχνουν προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, επηρεάζοντας σημαντικά του καταναλωτές.
 
Η αυξητική πορεία των τιμών του ηλεκτρικού έχει αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, με αποτέλεσμα η ετήσια αύξηση στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής τον Αύγουστο του 2021 να ανέρχεται περίπου στο 38%. Το κόστος αυτό επηρεάστηκε ωστόσο και από την κατάργηση στην έκπτωση 10% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ λόγω πανδημίας που ίσχυε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και στην μεγάλη αύξηση στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπίων αερίων.

Και ενώ το κόστος της τιμής των πετρελαιοειδών παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο ακόμα και  στο άμεσο μέλλον, η έλευση του φυσικού αερίου και κυρίως η αύξηση της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρισμού θεωρείται η μόνο οδός για μείωση και σταθεροποίηση των τιμών μακροπρόθεσμα.

Η κα. Παπαδοπούλου στις δηλώσεις που έκανε στο ΚΥΠΕ, πρόσθεσε πως, η ΑΗΚ παρακολουθεί διαρκώς τις τιμές των πετρελαιοειδών και αγοράζει μια με δύο φορές τον μήνα ανάλογα με την τιμή και την ισοτιμία και δημιουργεί αποθέματα για δύο μήνες. Κάθε τέλος του μήνα γίνεται ο υπολογισμός της τιμής της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου και τα προηγούμενα αποθέματα και έτσι η διαφορά στα τιμολόγια των πελατών φαίνεται ετεροχρονισμένα. Επισήμανε επίσης ότι τον Αύγουστο, υπήρξε μικρή μείωση 1% στην τιμή του ηλεκτρισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει πτωτική πορεία η τιμή του πετρελαίου. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι την 1η Ιουλίου το μαζούτ ήταν 255 δολάρια τον τόνο ενώ την ίδια ημερομηνία φέτος η τιμή ήταν 472 δολάρια τον τόνο.

Το κλειδί για μείωση των τιμών φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ΑΗΚ έχει στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό την αξιοποίηση μεγάλων έργων που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου. Σημείωσε πως σύντομα ξεκινά η ανέγερση το μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι που θα προσφέρει 12 MW καθαρής ενέργειας σε περίπου δύο χρόνια, ενώ είναι σε εξέλιξη μια χρονοβόρα διαδικασία για αδειοδότηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Κύπρου στην περιοχή Αχερά. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να προσθέσει 66 MW στο ενεργειακό μείγμα.  Η ΑΗΚ έχει ήδη προχωρήσει επίσης σε αναβάθμιση των υποδομών της και είναι έτοιμη για την έλευση του φυσικού αερίου που αναμένεται το 2023.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου η ανάγερση των έργων αυτών θα συμβάλουν αισθητά στη σταθεροποίηση τουλάχιστον των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ