Μόνο για εμβολιασμένους φοιτητές και όσους έχουν νοσήσει η δυνατότητα φυσική παρουσία στο ΤΕΠΑΚ

25/08/2021

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με Covid-19 θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία των φοιτητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), για το φθινοπωρινό εξάμηνο, σύμφωνα με την απόφαση της Σύγκλητου. Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από φοιτητές του Πανεπιστημίου.

 

Μόνο για εμβολιασμένους φοιτητές και όσους έχουν νοσήσει η δυνατότητα φυσική παρουσία στο ΤΕΠΑΚ

 

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με Covid-19 θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία των φοιτητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), για το φθινοπωρινό εξάμηνο, σύμφωνα με την απόφαση της Σύγκλητου. Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από φοιτητές του Πανεπιστημίου.
 
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρεται ότι ενώπιον της Συγκλήτου τέθηκαν τρεις ολοκληρωμένες εισηγήσεις, ενώ μετά από εκτενή διάλογο και σε βάθος προβληματισμό, με τη συμμετοχή όλων των μελών, όπου αξιολογήθηκαν οι αδυναμίες και τα ισχυρά σημεία κάθε πρότασης, η Σύγκλητος αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση που παρουσιάστηκε από τα μέλη της Συγκλήτου που προέρχονται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η πολύ ψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού οδηγεί  σε έξαρση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε όσους δεν έχουν ανοσία μέσω εμβολιασμού ή νόσησης. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός αυτών που θα χρειαστούν νοσηλεία αναμένεται να είναι πολύ πέραν των αντοχών του συστήματος υγείας, το οποίο απειλείται πλέον με κατάρρευση. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο το οποίο δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όσους θα επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, δεν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και προστατεύει το σύστημα υγείας και γενικότερα τη δημόσια υγεία.

 

Ο καλύτερος τρόπος ατομικής προστασίας αλλά και του συστήματος υγείας είναι ο εμβολιασμός και η απόκτηση ανοσίας από ένα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού (πέραν του 90% με τα σημερινά δεδομένα). Σύμφωνα όμως με τα δημοσιευμένα από το Υπουργείο Υγείας στοιχεία, η ανοσία ανάμεσα στις ηλικίες 18-24 λόγω εμβολιασμού ή νόσησης βρίσκεται περίπου στο 50%. Το ποσοστό αναμένεται και επιδιώκουμε να αυξηθεί, ωστόσο, είναι βέβαιο πως στις 30 Αυγούστου που θα προσέλθουν για τη βδομάδα ενημέρωσης οι νέοι φοιτητές και στις 6 Σεπτεμβρίου που αρχίζουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, δεν θα βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο ιός θα έχει μετατραπεί σε ενδημικό για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία χωρίς αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα.

 

Με τόσο χαμηλό ποσοστό ανοσίας ανάμεσα στο φοιτητικό πληθυσμό και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου με διάσπαρτα κτίρια γραφείων, αιθουσών, εργαστηρίων και άλλων υποδομών στο κέντρο της Λεμεσού, η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση του Πανεπιστημίου πρέπει να βασιστεί σε μέτρα που να είναι πρακτικά εφαρμόσιμα.

 

Στοχεύοντας στην επαναλειτουργία του πανεπιστημίου μας με φυσική παρουσία, στη διασφάλιση πως όλοι ανεξαίρετα οι φοιτητές μετέχουν της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες ασφάλειας για όλους και παράλληλα στη συμβολή στη γενικότερη προστασία της δημόσιας υγείας του τόπου, η Σύγκλητος αποφάσισε (συνοπτικά):

 

1.    Όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται από διδακτικό προσωπικό που κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19

2.    Όλοι οι φοιτητές εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματά τους

3.    Όσοι φοιτητές κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 συμμετέχουν στα μαθήματα με φυσική παρουσία.

4.    Όσοι φοιτητές δεν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, σύμφωνα με ρυθμίσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση.

5.    Όλες οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία, με safe pass, σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

 

Η ηγεσία του Πανεπιστημίου τις αμέσως επόμενες μέρες θα ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης τόσο τα μέλη του προσωπικού όσο και τους φοιτητές για το πρωτόκολλο που έχει αποφασιστεί και τις πρακτικές ρυθμίσεις. Θα έχει επίσης ειδικές συναντήσεις με τη Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου.


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Πηγή: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ