Έκθεση κόλαφος απο τον Ο.Η.Ε. για τα Drones – ρομπότ που σκοτώνουν χωρίς εντολή του Ερντογάν

09/06/2021

Σάλο προκαλεί η δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία πέρσι ένα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που λειτουργούσε με τεχνητή νοημοσύνη επιτέθηκε μόνο του σε ομάδα ενόπλων στη Λιβύη

 

Drones – ρομπότ που σκοτώνουν χωρίς εντολή

Σάλο προκαλεί η δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία πέρσι ένα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που λειτουργούσε με τεχνητή νοημοσύνη επιτέθηκε μόνο του σε ομάδα ενόπλων στη Λιβύη

Ενα, τουρκικής κατασκευής, στρατιωτικό drone που επιτέθηκε σε στρατιώτες στη διάρκεια μάχης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης πέρσι, μπορεί να προχώρησε στην επίθεση χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο στην έρευνα περιγράφεται ως «θανατηφόρο αυτόνομο οπλικό σύστημα», κινείτο βάσει τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις που υποστήριζαν την κυβέρνηση της Τρίπολης, εναντίον ενόπλων αντιπάλων οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από πυραυλικές επιθέσεις.

 

Οι στρατιώτες «εντοπίστηκαν και από μακριά μπήκαν στο στόχαστρο του μαχητικού drone ή του αυτόνομου οπλικού του συστήματος», αναφέρεται στην έρευνα, όπου όμως δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για το εάν υπήρξαν θύματα. Σημειώνεται ότι το οπλικό σύστημα «ήταν προγραμματισμένο να επιτεθεί σε στόχους χωρίς να απαιτείται συνδεσιμότητα δεδομένων μεταξύ του χειριστή και των πυρομαχικών».

 

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, την οποία συνέταξε ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Εστάλη προς εξέταση στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ.  Το drone, ένα Kargu-2 της STM, χρησιμοποιήθηκε καθώς οι στρατιώτες προσπαθούσαν να διαφύγουν. «Οταν άρχισε η υποχώρησή τους, δέχονταν συνεχώς παρενοχλήσεις από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά του συστήματα», έγραψαν τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών για τη Λιβύη του ΟΗΕ, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Τα ευρήματα για την επίθεση του drone, περιγράφονται συνοπτικά στο έγγραφο των 548 σελίδων, για το οποίο πρωτοέγινε δημόσια αναφορά στο περιοδικό New Scientist, τον περασμένο μήνα.

 

Drones που ελέγχονται και καθοδηγούνται από ανθρώπους χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικά χτυπήματα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επί χρόνια είχε υιοθετήσει επιθέσεις με drones ως αντιτρομοκρατική στρατηγική, και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκτεινε τη χρήση τους στην Αφρική.

 

Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ισραήλ χρησιμοποιούν πολλά drones, ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση τους από την Τουρκία στον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας πέρσι. Οι ειδικοί είναι διχασμένοι για τη σημασία των ευρημάτων της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ενώ κάποιοι σημειώνουν πως η λέξη «αυτόνομα» μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές έννοιες.

 

Ο Ζάκαρι Κάλενμπορν, ο οποίος μελετά τη χρήση των drones σε πολεμικές συγκρούσεις, στην τρομοκρατία καθώς και τα όπλα μαζικής καταστροφής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, δήλωσε ότι η έρευνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά, ένα οπλικό σύστημα με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης να έδρασε αυτόνομα εντοπίζοντας και πραγματοποιώντας επίθεση σε ανθρώπους.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το drone χρησιμοποιήθηκε στη σύγκρουση», λέει ο Κάλενμπορν, ο οποίος παρουσίασε το θέμα στο Περιοδικό των Ατομικών Επιστημόνων. «Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το εάν επετράπη στο μη επανδρωμένο όχημα να επιλέξει τον στόχο του αυτόνομα και το εάν το drone, την ώρα που δρούσε αυτόνομα, προκάλεσε θύματα. Στην έκθεση του ΟΗΕ υπονοείται έντονα, όμως δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι συνέβη κάτι τέτοιο».

 

Ομως η Ούλρικε Φρανκ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, παρατηρεί ότι στην έκθεση δεν αναφέρεται πόσο ανεξάρτητα έδρασε το drone, εάν υπήρχε ανθρώπινος έλεγχος του σκάφους και σε ποιο βαθμό, καθώς και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εμπλοκής του στη μάχη. «Θα πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για την αυτονομία των οπλικών συστημάτων; Σίγουρα», δήλωσε η Φρανκ απαντώντας στους «New York Time»s. «Αυτό το περιστατικό στη Λιβύη μοιάζει με μια συγκλονιστική στιγμή στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης; Οχι πραγματικά».

 

Επίθεση

Παρατηρεί πως στην έκθεση αναφέρεται ότι το Kargu-2 και «άλλα περιφερόμενα πυρομαχικά» επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή και σε μαχητές που υποχωρούσαν. Ο όρος «περιφερόμενα πυρομαχικά» αφορά πιο απλά αυτόνομα όπλα τα οποία είναι σχεδιασμένα να ίπτανται πάνω από μια περιοχή πριν συγκρουστούν πάνω σε κάποιο στόχο και έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε αρκετές συγκρούσεις.

 

«Αυτά δεν είναι καινούργια, ούτε και η παρατήρηση πως αυτά τα συστήματα είναι αυτόνομα. Το πόσο αυτόνομα είναι δύσκολο να το διαπιστώσουμε – ούτως ή άλλως η αυτονομία δεν μπορεί ποτέ να περιγραφεί επακριβώς – αλλά γνωρίζουμε πως αρκετοί κατασκευαστές περιφερόμενων πυρομαχικών ισχυρίζονται ότι τα συστήματά τους μπορούν να δράσουν αυτόνομα».

 

Η έκθεση δείχνει ότι «ο αγώνας για τον έλεγχο αυτών των όπλων» έχει χαθεί, μια δυνητικά «καταστροφική» εξέλιξη, σχολιάζει ο Τζέιμς Ντάουζ, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που ασχολείται με τα αυτόνομα όπλα. «Οι μεγάλες στρατιωτικές επενδύσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο σε αυτόνομα οπλικά συστήματα, το κάνουν αναπόφευκτο», πιστεύει.

 

Μέχρι στιγμής οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν σχετικά μικρές για τα drones, θεωρεί ο Κάλενμπορν. Οι μηχανές μπορούν εύκολα να κάνουν λάθη, όπως το να περάσουν έναν αγρότη που κρατά τσουγκράνα με στρατιώτη του εχθρού που κρατά όπλο, εξηγεί. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «ανησυχούν ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, και για την ευθραυστότητα του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης»,  προσθέτει.

 

Ο καθηγητής Ντάουζ λέει πως αρκετές χώρες θα αρχίσουν σύντομα να ανταγωνίζονται επιθετικά μεταξύ τους για να δημιουργήσουν περισσότερα αυτόνομα όπλα. «Η πιθανότητα πως αυτά τα όπλα ίσως δεν αναγνωρίσουν σωστά στόχους είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας», δηλώνει. «Πιο σημαντικές είναι η απειλή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών σε αυτόνομα οπλικά συστήματα και η κρίση της γρήγορης εξάπλωσής τους».

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ η επίθεση σημειώθηκε σε σύγκρουση μεταξύ μαχητών της κυβέρνησης της Τρίπολης, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία και έχει αναγνωρισθεί επισήμως από τις ΗΠΑ και αρκετές δυτικές χώρες και στρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και, κάποιες φορές, από τη Γαλλία.

 

Επιθετικό

Το Kargu-2 κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία STM, η οποία το περιγράφει ως «περιστροφικό επιθετικό drone» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ή με τηλεχειρισμό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η Τουρκία η οποία στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, την ενίσχυσε με πολλά οπλικά συστήματα.

 

«Τα περιφερόμενα πυρομαχικά δείχνουν πως ο ανθρώπινος έλεγχος και η κρίση σε αποφάσεις ζωής ή θανάτου έχει περιορισθεί, πιθανώς σε απαράδεκτο σημείο», σχολιάζει η Μέρι Ουάρχαμ, στέλεχος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εκστρατείας για το Σταμάτημα των Ρομπότ-Δολοφόνων, που έχει στόχο την απαγόρευση των πλήρως αυτόνομων όπλων. Οπως λέει, οι χώρες «πρέπει να δράσουν προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, ολοκληρώνοντας τη διαπραγμάτευση μιας νέας διεθνούς συνθήκης που θα απαγορεύει τα πλήρως αυτόνομα όπλα και θα διατηρήσει τον ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο στη χρήση βίας».

 

Πηγή In.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ