Covid-19:Εμβολιασμός παιδιών στην Κύπρο - Πότε αναμένονται αποφάσεις

07/06/2021

Η εταιρία Moderna ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα προς την ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων ζητώντας έγκρισή για χρήση του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε εφήβους

 

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τον εμβολιασμό παιδιών κατά της Covid-19 και στην Κύπρο. Αυτό ανέφερε στην «Κ», το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας ότι το ζήτημα έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής σχετικά με τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 ετών έπειτα από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Όπως σημείωσε η Δρ Πανά, τα δεδομένα και η τεκμηρίωση βασίστηκαν πρωτίστως σε μια μελέτη της εταιρείας Pfizer που κατέδειξε ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, αγγίζοντας το 100% αλλά και ασφαλή με την έννοια ότι προσομοιάζουν το επίπεδο ασφάλειας που παρουσιάστηκε και παρατηρήθηκε και στις μελέτες αλλά και στα πραγματικά δεδομένα, δηλαδή στον ενήλικο πληθυσμό που εμβολιάστηκε.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα (7/6) η εταιρία Moderna ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα προς την ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων ζητώντας έγκρισή για χρήση του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε εφήβους. Το εμβόλιο των δύο δόσεων της Moderna φαίνεται σύμφωνα με κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο να είναι αποτελεσματικό στις ηλικίες 12-17 ετών.

Αξιολογεί τα δεδομένα η Κύπρος

«Υπάρχει ετερογένεια για το κομμάτι της λήψης αποφάσεων για το πότε και το εάν θα εμβολιαστεί η παιδική ηλικία και ποιο θα είναι το ηλικιακό φάσμα. Θα πρέπει να κάνουμε καλή ανασκόπηση και αξιολόγηση των υπαρχόντων δεδομένων όπως επίσης κι αυτών από τις χώρες που αποφάσισαν να προβούν σε εμβολιασμό των παιδιών στο κομμάτι της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και να ζυγίσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη. Υπάρχει ένας προβληματισμός ότι εάν η Ευρώπη προβεί στον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών καθώς ενδεχομένως να στερηθούν εμβόλια άτομα πιο ευπαθή ή που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πιο σοβαρής νόσησης», σημειώνει η Δρ Πανά.

Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών θεωρείται ένα άκρως ευαίσθητο θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι ναι μεν η πλειοψηφία των παιδιών δεν παρουσιάζει σοβαρή νόσηση από Covid-19. Έγιναν πολλές μελέτες εντούτοις δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι έχει αρχίσει να εμβολιάζεται ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού και θα αφήνουμε ως επίνοσα άτομα στην κοινότητα (αυτά που δεν έχουν χτίσει ανοσία) τον παιδικό πληθυσμό. Εκεί βάζουμε το κομμάτι της αναλογίας. Αν δηλαδή ο ιός καταφέρει να ανακυκλώνεται διαμέσου του παιδικού πληθυσμού ενδεχομένως στο μέλλον να δούμε μεμονωμένα περιστατικά σοβαρής νόσησης και θανάτου κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε», τονίζει η ίδια.

Η συγκατάθεση των γονέων

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους του ζητήματος του εμβολιασμού ανηλίκων είναι η νόμιμη συγκατάθεση του κηδεμόνα.
Σύμφωνα με την Δρ Πανά, θα πρέπει να γίνει μια πρώτη συζήτηση με την πλευρά των γονέων ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η πρόθεση εμβολιασμού.

Επιπλέον, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι στρατηγικές διαφόρων χωρών καθώς και να διαπιστωθεί εάν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ή κάποιες ηλικιακές ομάδες ή ενδεχομένως κάποιες κατηγορίες παιδιών με αυξημένο κίνδυνο υποκείμενων νοσημάτων.

«Ενδεχομένως να λάβουμε υπόψη μας και το κομμάτι της επόμενης χρονιάς σε συνάρτηση με την εκπαίδευση. Θα μας βοηθήσει και στο να προστατέψουμε τα ίδια τα παιδιά, να μειώσει τη μετάδοση μεταξύ των παιδιών εάν τα εμβολιάσουμε; Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κάτω από το πρίσμα του κινδύνου και του οφέλους. Δηλαδή ωφελεί στην ηλικία των 15 ετών περισσότερο από τον κίνδυνο; Ο κίνδυνος δεν αξιολογείται όπως στους ενήλικες. Τα μέτρα ασφάλειας είναι τριπλά. Είμαστε σε φάση αξιολόγησης και στενής παρακολούθησης προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς κρατικού μηχανισμού», τονίζει η Δρ Πανά.

Το ρεπορτάζ υπογράφει η Δημοσιογράφος Άντρη Θρασυβούλου για την kathimerini.com.cy

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ