Κυριάκος Μέφερης - Ο Κύπριος χαρισματικός στιχουργός που "εξυμνεί " την Αμμόχωστο

10/01/2021

Συνέντευξη στην Έφη Μέφερη Τα τελευταία χρόνια έχω πάρει άπειρες συνεντεύξεις. Αυτή η συνέντευξη όμως είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες, γιατί σήμερα έχω τη χαρά να συνομιλώ με τον πρώτο μου ξάδελφο, έναν χαρισματικό και ταλαντούχο στιχουργό με πολύ καλά δείγματα γραφής. Δημιουργός με έντονη προσωπικότητα, ιδιαίτερο στιλ γραφής κι αμεσότητα! Είναι ο Κυριάκος Μέφερης και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτή τη συζήτηση!

 


Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα  αναφορικά με το στίχο και τη μουσική;

Πάντα έδινα ιδιαίτερη σημασία στα λόγια στους στίχους ενός τραγουδιού. Όποτε άκουγα ένα τραγούδι δημιουργούσα αυτομάτως και τις αντίστοιχες εικόνες στο μυαλό μου. Όμως ξαφνικά μια μέρα ένοιωσα τον εαυτό μου να θέλει δημιουργήσει το αντίθετο να αποτυπώσει δηλαδή μια εικόνα σε στίχους. Κάτι που γινόταν και γίνεται αστραπιαία, μιας και οι λέξεις έρχονταν στο μυαλό μου αβίαστα. Τότε κατάλαβα ότι είχα την επιθυμία να εκφράσω τα συναισθήματα μου κακά ή καλά πάνω στο χαρτί.

Στον Πειραιά  έμεινες 10 χρόνια. Εκεί σπούδασες Πληροφορική και άσκησες το επάγγελμα. Παρά ταύτα επέστρεψες πίσω στην Κύπρο και έκανες στροφή προς τον καλλιτεχνικό τομέα. Γιατί δεν επέλεξες να μείνεις στην Ελλάδα, καθώς όπως έχεις δηλώσει είναι μία από τις αγαπημένες σου χώρες.

Εκεί η αλήθεια πέρασα τα ομορφότερα χρόνια της ζωής μου. Οικογενειακοί όμως λόγοι με ώθησαν να επιστρέψω πίσω στην πατρίδα μου. Όταν ήρθα πίσω ομολογώ ότι δεν είχα κάποιο ξεκάθαρο πλάνο να ακολουθήσω. Ασκώντας για 10 χρόνια το επάγγελμα του κλάδου μου δεν είχα αντιληφθεί ακόμη ότι τα "καλλιτεχνικά μου θέλω"  θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά.

Τί μαθήματα ζωής πήρες από την πολυετή παραμονή σου στην Ελλάδα;

Ελλάδα, αυτή η λέξη μου βγάζει έντονες αναμνήσεις και συναισθήματα. Εκεί ένοιωσα ελευθερία, αυτονομία, ανεμελιά, αθωότητα. Ένα κράμα λέξεων που μοιάζουν λίγες για να περιγράψουν τα μαθήματα ζωής που πήρα από αυτή τη χώρα.

Ποιές είναι οι συνεργασίες – σταθμοί στην καριέρα σου;

Είχα την τιμή να συνεργαστώ με αξιόλογους συνθέτες. Αν πρέπει να πω κάποιο όνομα αυτό σίγουρα θα είναι του κυρίου Νίκου Μανδαράκη με τον οποίο έχω μελοποιήσει σχεδόν όλα μου τα τραγούδια. Τον εκτιμώ βαθύτατα για το ταλέντο του και την συνεργασία που είχαμε μέχρι στιγμής. Για μένα είναι το Α και το Ω αυτού του κεφαλαίου στη ζωή μου.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το νέο σου τραγούδι για την Αμμόχωστο. Ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει ανοιχτή πληγή για την Κύπρο. Πες μου λίγα λόγια για αυτό..

Τους τελευταίους μήνες λόγω της Τουρκικής προκλητικής στάσης και λόγω των τελευταίων τεκταινομένων στο νησί είχα έντονη την ανάγκη να συμπαρασταθώ στον κυπριακό λαό που ξεριζώθηκε από τον τόπο του. Ήταν μια αστραπιαία έμπνευση, το κατέγραψα και το εξέδωσα αμέσως. Έγινε μια πολύ ξεχωριστή συλλογική προσπάθεια για να μελοποιηθούν οι στίχοι. Δεν ήταν κάτι εύκολο, μιας και η λέξη Αμμόχωστος από μόνη της πονάει.

Φαίνεται πως ο κόσμος αγκάλιασε θερμά αυτό σου το τραγούδι μιας κι οι στίχοι του είναι πάρα πολύ δυνατοί.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και που οι στίχοι που έγραψα μίλησαν στις καρδιές του. Αυτό που μου έκανε όμως εντύπωση είναι το γεγονός ότι εισέπραξα πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση θετικών σχολίων από τους Ελλαδίτες αδερφούς μας. Φαίνεται ότι η ανοικτή πληγή της Κύπρου, η Αμμόχωστος, παραμένει ανοικτή πληγή και για αυτούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να εκφραστούν ελεύθερα και να μας στείλουν τις ευχές τους για μια ελεύθερη Κύπρο.

Θα σου ζητήσω να ξεχωρίσεις κάποιο από τα τραγούδια σου. Ποιο είναι αυτό που ακούς συνέχεια στο σπίτι; ..Ή αυτό που εκφράζει περισσότερο τον Κυριάκο.

Όλα μου τα τραγούδια είναι για μένα σαν παιδιά μου. Εγώ τα δημιούργησα και εγώ τα μεγάλωσα με την βοήθεια του κόσμου. Έχει το κάθε ένα την δική του ξεχωριστή πινελιά, αλλά η καρδιά μου κτυπά πάντα στο λιμάνι εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο της στιχουργίας με το πρώτο μου τραγούδι το "ΣΑΝ ΣΕ ΚΟΙΤΩ". Αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το κάθε μου τραγούδι το υποδέχομαι με την ίδια συγκίνηση κάθε φορά που το ακούω, χωρίς διακρίσεις.


 

*Ο Κυριάκος Μέφερης πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το καινούριο του τραγούδι με την ονομασία «Ο ιός κατέστρεψε τη γη», το οποίο και δημοσίευσε στη σελίδα του «Ποιήματα και Στίχοι Κυριάκος Μέφερης» στο Facebook, ενθουσιάζοντας τους χιλιάδες ακόλουθούς του.


 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Τους έδωσαν τον αγνοούμενο πατέρα τους σε... παπούτσι!

20/01/2022

Ένα μήνυμα απο την κόρη ενός δολοφονηθέντα το 1974 «θυμάμαι την ημέρα που μας οδήγησαν στην πλατεία του χωριού, όπου διαχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα. Θυμάμαι ότι καθ' οδόν είχε νεκρούς».

Μιχάλης Ρέππας: «Με κατηγόρησαν ότι καλύπτω βιαστές και παιδόφιλους»

08/01/2022

«Εγώ τόλμησα να το πω αυτό σε μία εκπομπή και στο twitter έπεσαν να με φάνε»

Σοφία Παυλίδου: «Μητέρες μου στέλνουν φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους μελανιασμένα»

30/11/2021

Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Instagram η Σοφία Παυλίδου μίλησε σχετικά με την κακοποίηση που είχε δεχτεί αλλά και για την συνεργασία της με τον Πέτρο Φιλιππίδη!

Γιάννης Βασιλείου: «Πήγα στο νεκροταφείο για μία κοπέλα που σκοτώθηκε και η φωτογραφία της άρχισε να κουνιέται»

30/11/2021

Η μεταφυσική εμπειρία που έζησε, η σχέση του με τον γιο του, Γιώργο Αλκαίο, και η απόφασή του να εγκαταλείψει την Εκκλησία και να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Διονύσης Τσακνής: «Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν το alter ego μου, μας πρόλαβε ο μπαγάσας»

12/11/2021

Στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Λίτσα Γιαγκούση: «Έχω συναντήσει διάφορα στο χώρο. Έχω υποστεί ένα είδος bullying»

12/10/2021

«Διάφορα έχω συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια, σε εμένα προσωπικά κατι αρκετά σοβαρό σε επίπεδο #metoo δεν μου έχει τύχει ευτυχώς. Εχω γίνει μάρτυρας κακών συμπεριφορών σε συναδέλφους άλλους, έχω βιώσει και εγώ ένα είδος bullying.»

Γιώτα Μυλωνά: «Τον σύντροφος μου, τον δολοφόνησαν με καυτό παραφινέλαιο»

01/10/2021

Η πρώην παίκτρια του Big Brother θέλησε να εκφράσει την συμπαράστασή της στην Ιωάννα Παλιοσπύρου και περίεγραψε την δική της δυσάρεστη εμπειρία, θέλοντας να εκφράσει την συμπαράστασή της στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η Σοφία Μουτίδου για 3 μοναδικές παραστάσεις στην Κύπρο! (Αποκλειστική Συνέντευξη)

27/09/2021

Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για την stand-up comedy παράσταση που θα ανέβει στην Κύπρο με τίτλο «Το Ασήκωτο βάρος της Ελλάδας»!

Ξεσπά ο Γιάννης Ζουγανέλης: «Ερχεται το τέλος του Lifestyle. Δεν γίνεται να έχουμε πρότυπο γυναίκας την κάθε...»

25/09/2021

Μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο Γιάννης Ζουγανέλη στο «Secret» των Παραπολιτικών, και μίλησε έξω απο τα δόντια για τα ριάλιτι, τις τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και το lifestyle.

Φώτης Γεωργίδης: «Ο Λώρης έχει το κοινό του. Εγώ δεν έχω. Τώρα το χτίζω...»

23/09/2021

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αγαπημένος ηθοποιός και σεναριογράφος της σειράς «Καμπινγκ» Φώτης Γεωργίδης στην Κατερίνα Μιχαήλα ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το πόσο εύκολο ήταν να αποχωριστεί τον συνεργάτη του και γνωστό σεναριογράφο Λώρη Λοϊζίδη και την πιθανότητα να τον βρεί «απέναντι» του, στην νέα σεζόν με την σειρά «Μελίαρτος»

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ