ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: Έγιναν «άλματα βελτίωσης» σε πολλούς τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες

09/01/2023

Έχουν γίνει «άλματα βελτίωσης» σε πολλούς τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες, δήλωσε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τη Δευτέρα, προς απάντηση δημοσιεύματος, «απορρίπτοντας κατηγορηματικά μηδενιστικές αναφορές». Κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε εποικοδομητική συμβολή, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνόλου των ατόμων με αναπηρίες.

 

Το Υφυπουργείο, σε δελτίο Τύπου, σε συνέχεια χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Χαραυγή», με τίτλο «Εγκλωβισμένα στη φτώχεια τα άτομα με αναπηρία», «και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων», παραθέτει ορισμένες από τις ενέργειες που έγιναν την τελευταία δεκαετία από την Κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

«Οι δράσεις και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρίες την τελευταία δεκαετία αποδεικνύονται με έργα και στοιχεία», αναφέρει το Υφυπουργείο, προσθέτοντας πως, παρατηρείται αύξηση των ετήσιων δαπανών από €28 εκ. σε €45 εκ. (αύξηση 60%), καθώς και υπερδιπλασιασμός των δικαιούχων από 7.000 σε 15.000 για την περίοδο 2013-2022.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, «έχοντας αναγνωρίσει εδώ και μήνες την αναγκαιότητα μιας νέας νομοθεσίας για τις υπηρεσίες και τις παροχές προς τα ΑμεΑ, τόσο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για εκπόνηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ΑμεΑ». Στο πλαίσιο αυτό και ως η άμεση αποδέκτης της νέας νομοθεσίας, προστίθεται, «έχει κληθεί κατ’ επανάληψη» η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) να υποβάλει τις απόψεις και τις εισηγήσεις της, ώστε να προχωρήσει δομημένη διαβούλευση επί του θέματος.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, «επανήλθαν πλήρως» τέσσερις κοινωνικές παροχές που είχαν επηρεαστεί το 2012 επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επαναφέρθηκε η ετήσια αύξηση βάσει της ΑΤΑ στη Χορηγία Τυφλών και στο Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας, επαναλειτούργησε το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Ατόμων με Αναπηρίες (ετήσιο κόστος €300.000) και επανήλθε το ύψος των πιστώσεων σε €1,7 εκ. ετησίως για την Οικονομική Βοήθεια Αγοράς Αυτοκινήτου, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα, εισήχθησαν τρεις νέες κοινωνικές παροχές που απευθύνονται σε νέες ομάδες ατόμων με σοβαρές αναπηρίες: το 2015 εφαρμόστηκε το Επίδομα Διακίνησης Αιμοκαθαρόμενων Νεφροπαθών με 700 νέους δικαιούχους, το 2018 το Επίδομα Διακίνησης Μεταγγιζόμενων Θαλασσαιμικών με 500 νέους δικαιούχους και το 2019 το Επίδομα Διακίνησης Τυφλών που δεν εργάζονται και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους με 1.700 δικαιούχους.

Από το 2019, προστίθεται, αυξήθηκαν κατά 30% τα Επιδόματα Φροντίδας Ατόμων με Τετραπληγία η Παραπληγία, καθώς και τα επιδόματα διακίνησης όλων των δικαιούχων (τυφλών και κινητικά ανάπηρων), με πρόσθετη ετήσια δαπάνη ύψους €4 εκ. για πέραν των 6.000 δικαιούχων.

«Για πρώτη φορά, καταρτίστηκε Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για την περίοδο 2018-2028 και τριετή Εθνικά Σχέδια Δράσης για την υλοποίηση της Στρατηγικής και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», αναφέρεται. Ενδεικτικά, σημειώνεται, αναφέρεται ότι στο τρέχον 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2021-2023), περιλαμβάνονται 58 νέες δράσεις και 77 συνεχιζόμενες.

Το Υφυπουργείο αναφέρει ακόμη ότι αυξήθηκαν τα προγράμματα υπηρεσιών που επιχορηγούνται και παρέχονται από ΜΚΟ, ενώ το νέο Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας συγχρηματοδοτήθηκε με δαπάνες ύψους €3,9 εκ. για την περίοδο 2014-2020, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος-Το Αύριο» με προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 ύψους €10,5 εκ.. «Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργία δικτύου με τρία Κέντρα Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, με στόχο την αποκεντρωμένη και την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ παγκύπρια, διορθώνοντας έτσι πολλές αδυναμίες και κενά και αναβαθμίζοντας την αντικειμενικότητα, την επιστημονικότητα και την αξιοπιστία των αξιολογήσεων», αναφέρεται.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2013 μέχρι και το τέλος του 2021, οπότε και λειτούργησε το πρώτο Κέντρο Αξιολόγησης στην Λευκωσία, αξιολογήθηκαν πέραν των 20.000 ΑμεΑ και κάθε πολίτης έλαβε ένα ολοκληρωμένο πόρισμα αξιολόγησης αναπηρίας, διαβατήριο πρόσβασης, με πιστοποίηση όλων των ωφελημάτων του σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

Προς αντιμετώπιση της έλλειψης δομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό και για να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους, δημιουργήθηκαν εννέα κατοικίες και λειτούργησαν τρία προγράμματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, με δαπάνη €2,8 εκ., αναφέρεται. «Το έργο επεκτείνεται με δημιουργία άλλων πέντε κατοικιών και περισσότερων προγραμμάτων με προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 ύψους €20 εκ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και €2,4 εκ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι το 2021 δημιουργήθηκε το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό «Ακτίδα» για τη στήριξη των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους, ενώ, για την περίοδο 2021-2027, περιλήφθηκε ως νέο έργο το «Νέο Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες», με συνολική δαπάνη €30 εκ. για την εισαγωγή νέων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως του Προσωπικού Βοηθού, του Συμβούλου, του Εκπαιδευτή, κτλ.

Επιπρόσθετα, τον Οκτώβριο του 2022, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τον Αυτισμό, «ικανοποιώντας το αίτημα για σχεδιασμό και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με στόχο την κάλυψη ολόκληρου του εύρους των αναγκών των ατόμων με αυτισμό».

Κλείνοντας, το Υφυπουργείο αναφέρει ότι, «όπως διαπιστώνεται από τα πιο πάνω, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει άλματα βελτίωσης σε πολλούς τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες». Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας «απορρίπτει κατηγορηματικά τις μηδενιστικές αναφορές» και καλεί τους ενδιαφερόμενους σε εποικοδομητική συμβολή, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνόλου των ατόμων με αναπηρίες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνουν δρόμοι στη Λάρνακα το Σάββατο του Λαζάρου

25/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 στο κέντρο της πόλης, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι όποιες αφορούν το κλείσιμο των πιο δρόμων:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Το Ταξίδι της Επιχείρησης» από το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

25/04/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας συνεχίζει να πρωτοπορεί καλλιεργώντας τις επιχειρηματικές δεξιότητες και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Δήμου Γερμασόγειας για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας

25/04/2024

Στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας και παροχής Κοινοτικής Μαιευτικής, προχωρούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Γερμασόγειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
"Συγχρονίζοντας την Ιστορία" : Έκθεση της Τούλας Λιασή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

24/04/2024

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή Συγχρονίζοντας την Ιστορία, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δωρεάν στάθμευση στη Λάρνακα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας

23/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μάϊου 2024, η στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης (παρκόμετρα και μηχανές pay and display), στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης όπως επίσης στους Δημοτικούς Χώρους Λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου και περιοχής Μακένζι, θα είναι δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ