ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος 16ος σε ηλικία 95 ετών

31/12/2022

«Με θλίψη σας ανακοινώνω ότι ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος 16ος, πέθανε σήμερα στις 09:34 (τοπική ώρα)», επεσήμανε σε γραπτή ανακοίνωση ο Ματέο Μπρούνι επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου της Αγίας Έδρας, προσθέτοντας ότι "περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν το συντομότερο δυνατό".

 

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Ο Βενέδικτος 16ος, ο οποίος έγινε το 2013 ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια, λάμβανε θεραπεία σε πρώην μοναστήρι στο Βατικανό όπου ζούσε έκτοτε.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πολύ δημοφιλή πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για 27 χρόνια.

Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της εκκλησίας. Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Για τί θα θυμόμαστε την θητεία του και ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση του
Απρίλιος του 2005 και στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο Πάπας βγαίνει να χαιρετήσει το πλήθος. Για πολλούς είναι ο πλέον συντηρητικός Πάπας. Οκτώ χρόνια αργότερα η κίνησή του να παραιτηθεί τον έκανε συγχρόνως και έναν από τους πιο μοντέρνους. Ωστόσο, τι έκανε αυτά τα 8 χρόνια και τι κληροδοτεί στο διάδοχό του;

Το κονκλάβιο εξέλεξε έναν συντηρητικό και παραδοσιακό Πάπα, καθηγητή θεολογίας και για περισσότερα από 20 χρόνια τον πλέον κατάλληλο για να ηγείται της Επιτροπής για το Δόγμα και την Πίστη, ένα όργανο που μεταξύ άλλων διαφυλάσσει τις ηθικές αξίες σε όλο τον καθολικό κόσμο.

Έγινε ο πρώτος Πάπας που επισκέφθηκε τη Γερμανία μετά από 1000 χρόνια, που άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του. Αυτή του η επίσκεψη ήταν και η αφορμή για να ξεσπάσει η πρώτη κρίση της θητείας του, όταν δήλωσε ότι ο Θεός δεν απαιτεί ποτέ κάτι παράλογο και επικαλέστηκε Βυζαντινό αυτοκράτορα του 14ου αιώνα που περιέγραφε τον Μωάμεθ ως μοχθηρό και απάνθρωπο.

«Δείξτε μου τι νέο έκανε ο Μωάμεθ και θα βρείτε πράγματα που είναι μόνο μοχθηρά και απάνθρωπα, όπως για παράδειγμα η διαταγή του για εξαπλωθεί η πίστη του ακόμα και με τη δύναμη του σπαθιού», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αυτή του η δήλωση προκάλεσε την οργή του μουσουλμανικού κόσμου και επιθέσεις σε καθολικές εκκλησίες. Ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε συγγνώμη και η επίσκεψή του στην Τουρκία θεωρήθηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια συμφιλίωσης με το Ισλάμ. Μπορεί να προσευχήθηκε στο Μπλε Τζαμί, αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Σκαμπανεβάσματα είχαν όμως και οι σχέσεις του με τον Εβραϊκό πληθυσμό. Προσευχήθηκε στο Τείχος των Δακρύων. Στην τελετή στο Γιαντ Βασέμ, ο Πάπας μίλησε για τη «φρικτή τραγωδία του Ολοκαυτώματος», όμως απογοήτευσε τους Εβραίους θρησκευτικούς ηγέτες που δήλωσαν ότι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, ως Γερμανός και ως χριστιανός, για τη γενοκτονία.

Η απόφασή του να άρει τον αφορισμό τεσσάρων σκληροπυρηνικών επισκόπων, μεταξύ των οποίων ο αρνητής του Ολοκαυτώματος, Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Το 2009 εξόργισε τα Ηνωμένα Έθνη και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όταν σε ταξίδι του στην Αφρική, δήλωσε ότι το πρόβλημα με τον ιό HIV δεν μπορεί να λυθεί με τη διανομή προφυλακτικών.

Αυτό όμως που τα επισκιάζει όλα είναι ο τρόπος που χειρίστηκε τα σκάνδαλα παιδοφιλίας που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο. Απολογήθηκε πολλάκις, τόσο στα θύματα όσο και στους συγγενείς τους, χωρίς όμως να φέρει τους υπαίτιους ενώπιον των ευθυνών τους και της δικαιοσύνης.

«Θα ήθελα να κάνω μια παύση για αναγνωρίσω την ντροπή που όλοι νιώσαμε από τις καταγγελίες για κακοποιήσεις από μέλη του κλήρου. Πραγματικά, λυπούμαι βαθύτατα» είχε πει.

Τέλος,  το σκάνδαλο «vatileaks», δηλαδή τη διαρροή στον τύπο, απόρρητων εγγράφων του Βατικανού, που φανερώνουν περιστατικά διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που αφορούν συμβόλαια συνεργασίας με το Βατικανό.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττος συναντήθηκε με την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου

06/03/2024

Συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, είχε πρόσφατα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου όπου συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής περιλαμβανομένων και μνημείων ή χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ήρθαν πρόσφατα στο φως κατόπιν έρευνας ή σωστικών ανασκαφών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ