ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μέλη κουρδικής κοινότητας οι τρεις νεκροί από την ένοπλη επίθεση στο Παρίσι - Σφοδρά επεισόδεια στην πολή

23/12/2022

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Παρίσι, με φωτιές και συγκρούσεις στους δρόμους, αλλά και δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς σε διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά την ένοπλη επίθεση από 69χρονο με θύματα τρία μέλη κουρδικής κοινότητας.

 

Η ένταση αυξάνεται όλο και περισσότερο στη γαλλική πρωτεύουσα με διαματυρόμενους να συγκεντρώνονται στο σημείο της τραγωδίας και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις.

Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ένα πλήθος Κούρδων διαδηλωτών κοντά σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο κέντρο του Παρισιού, μπροστά στο οποίο ο δράστης σκότωσε τρεις ανθρώπους. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το πλήθος έπεσε πάνω σε έναν κλοιό δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος έφτασε στο σημείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους πέταξαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση τους, έκαψαν κάδους σκουπιδιών και έστησαν οδοφράγματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, τουλάχιστον 11 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Μέλη της κουρδικής κοινότητας οι νεκροί

Και οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο Παρίσι ήταν μέλη της τοπικής κουρδικής κοινότητας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος του κουρδικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, Νταβίντ Αντίτς.

Γνώριμος για ρατσιστικές επιθέσεις ο δράστης

Σημειώνεται πως ο φερόμενος δράστης που συνελήφθη από τις αρχές ήταν υπεύθυνος και για προηγούμενη εγκληματική επίθεση και μάλιστα με ρατσιστικά κίνητρα. Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα, με την οποία επικοινώνησε η «Le Monde», ανέφερε ότι ο ύποπτος William M., 69 ετών, είναι γνωστός στα δικαστήρια «για πράξεις βίας που διαπράχθηκαν το 2016 και για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε καταυλισμό μεταναστών στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού στις 8 Δεκεμβρίου 2021».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σημείωσε πως η αστυνομία πήγε «σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά» στο σημείο, προκειμένου να συλλάβει τον δράστη, ο οποίος «προφανώς έδρασε μόνος του». Παρά το δικαστικό του παρελθόν, ο τελευταίος «δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες», ούτε «φακελώθηκε ως κάποιος ακροδεξιός», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο 69χρονος συλληφθείς ήταν «σκοπευτής» σε αθλητικό σύλλογο και είχε «δηλώσει πολλά όπλα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι «βέβαιο (...) ότι [ο σκοπευτής] το έκανε ειδικά για να [στοχεύσει] τους Κούρδους», αλλά μάλλον για να στοχεύσει «ξένους». Το κίνητρό του μπορεί να προσδιοριστεί μετά την ακρόασή του, «σε λίγες ώρες», επειδή αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο για τραυματισμούς, πρόσθεσε ο υπουργός.

Έρευνες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «φόνο, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και διακεκριμένη βία» και οι έρευνες έχουν προς το παρόν ανατεθεί στην 2η διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας.

«Στόχος ήταν Κούρδοι», δήλωσε ο Ζουάν-Γκολάν Ελιμπέρ, καλλιτέχνης που εργάζεται στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο.

Ο 69χρονος δράστης είναι γαλλικής υπηκοότητας, συνταξιούχος μηχανοδηγός και είναι γνωστός για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας το 2016 και τον Δεκέμβριο 2021, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Η περυσινή επίθεση έγινε κατά καταυλισμού μεταναστών, μετέδωσε το BFM TV.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση. «Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας της οδού Ανγκιέν, καθώς και στο απέναντι εστιατόριο και σε κομμωτήριο», δήλωσε στο σημείο της επίθεσης η δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας Αλεξάντρα Κορντεμπάρ. «Ο δράστης έχει τραυματισθεί, όχι πολύ σοβαρά, και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Στον τόπο της επίθεσης, που είναι αποκλεισμένος από τις αστυνομικές δυνάμεις, μέλη του πολιτιστικού κέντρου Ahmet Kaya φώναζαν προς την αστυνομία: «αρχίζει πάλι, δεν μας προστατεύετε, μας σκοτώνουν».

Παρούσα την ώρα της επίθεσης, η Σέλμα Ακάγια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια κουρδικής καταγωγής δήλωσε στο AFP ότι υπάρχουν «έξι τραυματίες», ανάμεσά τους και «ένας διάσημος Κούρδος τραγουδιστής». Σύμφωνα με την ίδια, ο δράστης πυροβόλησε προς ένα κομμωτήριο.

«Είδαμε έναν ηλικιωμένο λευκό κύριο να γυρίζει και να πυροβολεί στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, μετά πήγε στο διπλανό κομμωτήριο. Κρυφτήκαμε στο εστιατόριο μαζί με το προσωπικό», δήλωσε ο ιδιοκτήτης παρακείμενου εστιατορίου.

Στην οδό Ανγκιέν και στην γύρω περιοχή λειτουργούν πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα και τα πεζοδρόμια είναι συνήθως γεμάτα κόσμο.

Το Κέντρο Ahmet Kaya, προς τιμήν του διάσημου ομώνυμου Κούρδου τραγουδιστή, είναι ένωση (του γαλλικού νόμου 1901) με στόχο την «προοδευτική ενσωμάτωση» του κουρδικού πληθυσμού που ζει στην Γαλλία.

 «Δάκτυλο της Τουρκίας» στην επίθεση του Παρισιού βλέπει το κουρδικό κίνημα

Εκπρόσωποι του κουρδικού κινήματος, στις πρώτες τοποθετήσεις τους για την επίθεση που δέχθηκαν την Παρασκευή οι Κούρδοι στην γαλλική πρωτεύουσα, δεν αποκλείουν την ανάμειξη της Άγκυρας στην όλη υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φίρατ (ANF)», ο εξόριστος στην Ευρώπη Κούρδος πολιτικός, Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, ο οποίος είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κουρδικής οργάνωσης KCK που σχετίζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), δήλωσε ότι «η επίθεση δεν είναι συνηθισμένη αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές όλες οι λεπτομέρειες».

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την επίθεση ως μια συνηθισμένη επίθεση», δήλωσε ο κ. Αϊντάρ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια άλλη εκδοχή της δολοφονίας (Κούρδων ακτιβιστριών) στο Παρίσι πριν από 10 χρόνια, το 2013. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο συλληφθείς, αλλά πρόκειται για μια επιχείρηση με επίκεντρο την Άγκυρα. Πρόκειται για μια επίθεση που οργανώνεται από τη ΜΙΤ (Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες) και το τουρκικό παρακράτος».

Δηλώνοντας ότι δεν έχει σημασία ποιος πατάει τη σκανδάλη, ο κ. Αϊντάρ επέστησε την προσοχή στις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν κατά την έρευνα για τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστών στις 9 Ιανουαρίου 2013 και την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον Κούρδων ηγετών στο Βέλγιο.

Ο κ. Αϊντάρ πρόσθεσε ότι «αυτή η δεκαετής έρευνα έδειξε τόσο σε εμάς, τους δικηγόρους όσο και στους ερευνητές ότι το κέντρο των τουρκικών ομάδων δολοφονίας στην Ευρώπη είναι η Γαλλία».

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό, η Γαλλία φέρει ευθύνες για τις επιθέσεις που δέχονται οι Κούρδοι στα εδάφη της.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κουρδική οργάνωση KCDK-E εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «σήμερα είμαστε οργισμένοι για τη βίαιη επίθεση εναντίον των Κούρδων στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα, 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση εναντίον του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας».

Η οργάνωση KCDK-E τονίζει επίσης ότι «ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επιτιθέμενος και από πού κατευθύνθηκε, το γαλλικό κράτος πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες του, γνωρίζοντας ότι (η επίθεση) οργανώθηκε από το τουρκικό κράτος» και καλεί τους Κούρδους στη Γαλλία να συγκεντρωθούν στην είσοδο του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου Αχμέτ Καγιά στο Παρίσι και τους ανθρώπους και τους φίλους μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαδηλώσουν στις πόλεις τους για να καταδικάσουν τη σφαγή».

Πηγή: CNN, ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία ο Αγώνας Ακρίβειας και η τελετή βραβείων "Jim Swallow" που διοργάνωσε η Λ.Ι.Κ.Ο.Κ

28/03/2024

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, η Λέσχη Ιστορικών & Κλασικών Οχημάτων Κύπρου και το Μουσείο Ιστορικών & Κλασικών Αυτοκινήτων Κύπρου, διοργάνωσαν  τον Αγώνα Ακρίβειας Jim Swallow , πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Κλασικών Οχημάτων ΨΑΛΤΗΣ ανταλλακτικά – ΕΝΕΟΣ λιπαντικά 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ