ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελεγκτική: Εντόπισε υπερπληρωμή €9,1 εκ. στη Συνεργατική Τράπεζα

23/12/2022

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, φαίνεται ότι η τράπεζα, που μετονομάστηκε σε ΣΕΔΙΠΕΣ, βασιζόμενη σε γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων, δεν αποδέχτηκε ότι υφίσταται υπερπληρωμή και το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.

 

Υπερπληρωμή €9,1 εκ. διενεργήθηκε κατά την εξόφληση δανείων με κυβερνητική εγγύηση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, αφού, παρά την υπόδειξη του Γενικού Λογιστηρίου για την ανάγκη ελέγχου πριν τη διενέργεια της πληρωμής, ο έλεγχος διενεργήθηκε μετά την εκτέλεσή της, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Λογιστήριο.

Επιπλέον, από τους ελέγχους της ΕΥ στο ΓΛ, διαπιστώθηκε ότι λογιστικές πολιτικές/χειρισμοί που εφαρμόζονται από το ΓΛ, κατά την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων, δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή των πραγματικών εισπράξεων και πληρωμών, την οποία καθόρισε η Γενική Λογίστρια ως βάση ετοιμασίας τους.

Η ΕΥ εισηγήθηκε την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων στη βάση της αρχής την οποία έχει καθορίσει η Γενική Λογίστρια, ενώ, όπου προκύπτει αδήριτη ανάγκη για παρέκκλιση, θα πρέπει να περιλαμβάνεται σχετική πληροφόρηση στις οικονομικές καταστάσεις.

Ακόμα, η ΕΥ εντόπισε περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν πλήρως οι πρόνοιες των νομοθεσιών και οδηγιών/εγκυκλίων του ΓΛ, αναφορικά με την τεκμηρίωση και έλεγχο των εισπράξεων και πληρωμών και εισηγήθηκε την πλήρη τήρηση των νομοθεσιών και οδηγιών/εγκυκλίων ή την τροποποίησή τους, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Διαπίστωσε επίσης, την απουσία μηχανισμού συμφιλίωσης ποσών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης (FIMAS), με επιμέρους μηχανογραφικά συστήματα και άλλες πηγές πληροφόρησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και η ορθότητα των επηρεαζόμενων εισπράξεων και πληρωμών. Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν κατέστη δυνατή η επιβεβαίωση της ορθότητας/πληρότητας ορισμένων ποσών που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις. Ακόμα, διαπιστώθηκαν αδυναμίες στις δικλίδες εσωτερικού ελέγχου.

Επίσης, η ΕΥ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την ταξινόμηση των μηνιαίων εισπράξεων του Τμήματος Φορολογίας στους διάφορους λογαριασμούς του FIMAS, ενώ οι εισπράξεις Φ.Π.Α. Κύπρου, μέσω των καθεστώτων One Stop Shop (ΟSS) και Ιmport One Stop Shop (IOSS), δεν έχουν καταχωριστεί ως εισπράξεις στο FIMAS, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα στον σχετικό λογαριασμό καταθέσεων και συνεπώς δεν αναγνωρίστηκαν ως έσοδα στις οικονομικές καταστάσεις. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι δεν αποδόθηκε ο οφειλόμενος Φ.Π.Α. στο Τμήμα Φορολογίας, για νομικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το εξωτερικό.

Έσοδα από την πώληση φαρμάκων στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ύψους €63εκ., πιστώθηκαν στο Κονδύλι δαπανών «αγορά φαρμάκων και εμβολίων» του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα η δαπάνη να παρουσιάζεται μειωμένη κατά το ποσό αυτό και αντίστοιχα, να μην παρουσιάζονται τα σχετικά έσοδα, αναφέρει η έκθεση της ΕΥ.

"Διαπιστώσαμε ότι, για τα ποσά που αφορούν σε Φ.Π.Α. και εισφορές ΓεΣΥ, τα οποία εισπράχτηκαν από τρίτους και πληρώθηκαν σε τρίτους ή/και τυχόν υπόλοιπα στον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό κατά τη λήξη του οικονομικού έτους που αφορούν σε τρίτους, δεν έγινε ειδική αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις, ως η σύσταση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου που ακολουθείται για την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων", σημειώνεται.

Η ΕΥ διαπιστώνει ακόμα, ότι το ΓΛ δεν διενεργεί έλεγχο της ορθότητας των υπολογισμών της αντιμισθίας του προσωπικού που απασχολείται στα ειδικά ταμεία και πιστώνεται σε Κονδύλι εσόδου του ΓΛ. "Συστήσαμε όπως το ΓΛ προβαίνει σε έλεγχο των πιο πάνω υπολογισμών, τόσο ως προς την ορθότητα του ποσού που πιστώθηκε, όσο και ως προς τη συμμόρφωσή τους με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο", αναφέρει στην έκθεση.

Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εκ νέου υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων υπαλλήλων που αφυπηρέτησαν κατά την περίοδο 1.1.2013-8.12.2015 και στους οποίους διενεργήθηκαν αυξημένες πληρωμές, καθώς το ΓΛ λάμβανε υπόψη τον μέσο όρο των μηνιαίων απολαβών από την 1.4.1991, αντί από την ημερομηνία πρόσληψης, λόγω του ότι, πριν από αυτή την ημερομηνία δεν τηρούνταν στοιχεία ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, όσον αφορά τον περί Ορισμένων Τυχερών Παιγνιδιών Νόμου, και ενώ έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ψήφισή του, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες για την επιλογή του κατάλληλου παρόχου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει συναφθεί σχετική σύμβαση. "Ως αποτέλεσμα, οι ετεροβαρείς πρόνοιες της διακρατικής Συμφωνίας για τη διεξαγωγή των παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και/ή ο λανθασμένος τρόπος ερμηνείας της εξακολουθούν να οδηγούν σε σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων", αναφέρει η ΕΥ.

Ακόμα, δεν θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία κατά την 1.1.2023, όπως είχε προγραμματιστεί, το νέο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα λογιστικά συστήματα.

Η ΕΥ σημειώνει επίσης στα ευρήματά της, ότι η κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Τελικού Απολογισμού του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν αντικατοπτρίζουν, σε όλες τις περιπτώσεις, τις πραγματικές εισπράξεις και πληρωμές, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας.

Επίσης, οι νομοθεσίες για τις μνημονιακές αποκοπές δεν εφαρμόστηκαν στους μισθούς των Δικαστών που προσλήφθηκαν μετά την ψήφιση των νομοθεσιών αυτών, μέχρι και τον Αύγουστο του 2021.

Τέλος, από συμφιλίωση που διενέργησε η ΕΥ μεταξύ των λογαριασμών δανείων που τηρούνται «κάτω από τη γραμμή», για τα νέα δάνεια του Πίνακα 3.4 της Δημοσιονομικής Έκθεσης και των Κονδυλιών του Κρατικού Προϋπολογισμού, που σχετίζονται με τις εκδόσεις δανείων, εντοπίστηκαν επτά νέα δάνεια, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε Δήμους, συνολικού ποσού €11,9 εκ., για τα οποία δεν ενημερώθηκε το ΓΛ.

"Συστήσαμε στο ΓΛ να διενεργεί συμφιλίωση των λογαριασμών δανείων και δανεισμού «κάτω από τη γραμμή» με τα αντίστοιχα Κονδύλια δαπανών και εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο για τα νέα δάνεια όσο και για τις αποπληρωμές και αναλήψεις και τυχόν διαφορές να διερευνώνται, ώστε να διασφαλίζεται η πληρότητα και ορθότητα των σχετικών Πινάκων της Δημοσιονομικής Έκθεσης", αναφέρει η ΕΥ στην έκθεση.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία ο Αγώνας Ακρίβειας και η τελετή βραβείων "Jim Swallow" που διοργάνωσε η Λ.Ι.Κ.Ο.Κ

28/03/2024

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, η Λέσχη Ιστορικών & Κλασικών Οχημάτων Κύπρου και το Μουσείο Ιστορικών & Κλασικών Αυτοκινήτων Κύπρου, διοργάνωσαν  τον Αγώνα Ακρίβειας Jim Swallow , πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Κλασικών Οχημάτων ΨΑΛΤΗΣ ανταλλακτικά – ΕΝΕΟΣ λιπαντικά 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ