ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



«Να έχετε στην έγνοια σας το Κυπριακό» ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ ο ΠτΔ

17/12/2022

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να έχουν στην έγνοια τους το Κυπριακό, στη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουίου στο οποίο συμμετείχε στις Βρυξέλλες.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, εξήραν τη μεγάλη προσφορά του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη συμμετοχή του τις τελευταίες μέρες τόσο στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες όσο και στην 9η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος EUMED – 9 που προηγήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το φίλο τους Νίκο, όπως τον αποκάλεσαν και τον ευχαρίστησαν για τη συνεισφορά του, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η δεκαετής παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στις Συνόδους του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη με ειδική τελετή στο περιθώριο του δείπνου εργασίας, παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως μια ελκυστική προσωπικότητα, εκθειάζοντας το γεγονός ότι ήταν από τα έμπειρα μέλη του Συμβουλίου, τόνισε ότι πάντοτε ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει υπέρ της οικοδόμησης της κοινής ευρωπαϊκής αντίληψης.

«Όταν ανέλαβα Πρωθυπουργός του Βελγίου και συμμετείχα στο πρώτο μου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν μόλις σε είχα γνωρίσει και εντυπωσιάστηκα από τη χάρη σου, την ευγένειά σου, τη λεπτότητά σου, τον τρόπο με τον οποίο διατύπωνες τα επιχειρήματά σου και εξέφραζες τις απόψεις σου, για το καλό της χώρας σου και του λαού σου» είπε ο κ. Μισιέλ, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πάντοτε πρόθυμος να συμμετάσχει υπέρ της οικοδόμησης της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν υπέρ της άρρηκτης συνεργασίας, υπηρετώντας το κοινό πρόγραμμα. «Μας συνήθισες στην αψεγάδιαστη ρητορική σου, στην κατάθεση της τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας σου, αναπτύσσοντας πλήρως τα επιχειρήματά σου και για όλα αυτά σου οφείλω ένα ευχαριστώ» ανέφερε ο κ. Μισιέλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φανερά συγκινημένος, είπε ότι η ιδιότητα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δέκα συναπτά έτη αποτελεί μια από τις εμπειρίες ύψιστης τιμής της ζωής του.

«Σίγουρα δεν ήταν εύκολη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες προκλήσεις και πολλές κρίσεις που όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα όλων των μελών για εξεύρεση από κοινού ωφέλιμων λύσεων προς αντιμετώπιση των ανησυχιών και για ικανοποίηση των συμφερόντων εκάστου κράτους μέλους ξεχωριστά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα αίτημα το οποίο σχετίζεται με το όραμα του για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

«Αυτό που ζητώ από όλους εσάς είναι να έχετε έγνοια για το κυπριακό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, το οποίο στην ουσία είναι ευρωπαϊκό, αφού ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει διαιρεμένο. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος εισπράττει καθημερινώς απειλές και υποφέρει από παραβιάσεις ενάντια στην κυριαρχία της, καθώς και στην απρόσκοπτη εφαρμογή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των καθορισμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας, ταυτόχρονα, επιρροή στην Τουρκία για να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την πολύτιμη συνεισφορά και συμβολή του στην ΕΕ.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα στη 9η Σύνοδο Κορυφής του EUMED – 9, του οποίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν από τους πρωτεργάτες, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του τον προσεχή Μάρτιο, αποχαιρέτησε τους ηγέτες του σχηματισμού των νότιων χωρών με τους οποίους, όπως ανέφερε, είχε μια άριστη συνεργασία αλλά και μια ειλικρινή φιλία.

«Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το εξίσου σημαντικό και για την ειλικρινή φιλία που αναπτύξαμε μεταξύ μας».

Το κλίμα στη Σύνοδο ήταν πολύ ευχάριστο απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας που είχαν όλο αυτό το διάστημα οι ηγέτες του σχηματισμού EUMED – 9. Όπως τονίστηκε, όλοι οι ηγέτες εργάστηκαν σκληρά με στόχο τη συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση προς όφελος όλων των κρατών που αποτελούν το σχηματισμό νότιων χωρών της Μεσογείου.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δεκαετή προσφορά του στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στη στάση που τηρούν οι ηγέτες του ΕUMED-9 στο Κυπριακό.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κοστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όλα αυτά τα χρόνια φτιάξαμε μια πολύ καλή φιλία. Οι δυο μας είμαστε οι συνδημιουργοί αυτής της ομάδας, η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κόστα του είπε «Νίκο, πραγματικά θα ήθελα να σε αγκαλιάσω με πνεύμα φιλίας για το ευρωπαϊκό σου πνεύμα, για τον πάντα εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο ενεργείς για να ξεπερνιούνται κάποιες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ πολιτικών οικογενειών στην Ευρώπη. Ποτέ δεν πρόβαλες περισσότερο τα δικά σας συμφέροντα σε σχέση με τα συμφέροντα της ΕΕ», και πρόσθεσε ότι όλοι κατανοούν ιδιαιτέρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη του είπε «σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή σου στην Ευρώπη. Δούλεψα μαζί σου όταν ήμουν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τώρα εργάζομαι μαζί σου ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σε ευχαριστώ για τη συμβολή σου προς όφελος της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι τα 9 κράτη που αποτελούν το σχηματισμό EUMED – 9 στη διακήρυξη τους επανέλαβαν την ισχυρή τους δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι δεσμευτικά για όλους, και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Συνεπώς, επισημαίνεται στη διακήρυξη, προτάσεις για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023

18/04/2024

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ενημερώνει ότι η τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023, πριν την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, είναι στις 20/4/2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οδούς που συνορεύουν με την πράσινη γραμμή στον Άγιο Ανδρέα

18/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και πληροφορεί το κοινό ότι η Λεωφόρος Μάρκου Δράκου και οι οδοί Χαράλαμπου Μούσκου και Ρίμινι στην ενορία Αγίου Ανδρέα θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων για αφαίρεση και τοποθέτηση νέου ασφαλτικού οδοστρώματος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Κατασκευαστικές εργασίες στους Άγιους Ομολογητές

16/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 η ώρα 7:00 π.μ., θα παραμείνει κλειστή στην τροχαία κίνηση η οδός Παπανικολή και τμήμα της οδού Κρέοντος (από την οδό Καρπενησίου μέχρι την οδό Παπανικολή) για περίοδο 9 - 10 εβδομάδων, λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του Έργου «Κατάλληλη κατασκευή διαφόρων οδών στη Λευκωσία – Συμβόλαιο 28 – Άγιοι Ομολογητές».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Δήμο Λευκωσίας

16/04/2024

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών

16/04/2024

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών κηρύσσοντας γενική εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τεμαχίων και άλλων ανοικτών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους και για την απομάκρυνση όλων των χόρτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων από αυτά σε αδειοδοτημένη μονάδα παραλαβής αποβλήτων, μέχρι την 8η Μαΐου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσιάστηκε η Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας στη Λάρνακα

15/04/2024

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, στο Οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (Ε.Ε.Κ.Α.) στη Λάρνακα, η παρουσίαση του βιβλίου "Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα το Blue Limassol Forum 2024: Στο επίκεντρο η αποστολή της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

15/04/2024

Σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 17:00 μ.μ., ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick διοργανώνουν το Blue Limassol Forum 2024 “Limassol, an EU Mission City 2030: Actions on Coast & Sea to improve quality of life” στο Πανεπιστήμιο Frederick.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΈΦυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος Έλληνας ηθοποίος Γιάννης Φέρτης - Αύριο η κηδεία του

15/04/2024

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Γιάννη Φέρτη, του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή 14 Απριλίου, σε ηλικία 86 ετών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς νερό σήμερα περιοχές στη Γερμασόγεια, λόγω προβλήματος στον κεντρικό αγωγό

15/04/2024

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ανακοινώνει ότι λόγω απρόβλεπτου συμβάντος στον κεντρικό αγωγό του Διυλιστηρίου Λεμεσού που προμηθεύει νερό τιςδεξαμενές του Συμβουλίου στη περιοχή Σφαλαγγιώτισσας και Γερμασόγειας,  έχει γίνει διακοπή νερού από την οποία επηρεάζεται άμεσα η περιοχή βόρεια της οδού Πατρών (οικόπεδα Χαράκη) στη Γερμασόγεια.   

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ