ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στην Κύπρο σήμερα ο Βοηθός ΓΓ ΗΕ, Μιροσλάβ Γιέτζια, για συναντήσεις με ηγέτες

16/11/2022

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αν και δεν αναμένεται να προκύψει κάτι συγκεκριμένο μέσα από τις επαφές του κ. Γιέτζια αυτή τη στιγμή, εντούτοις η επίσκεψή του είναι σημαντική από την άποψη ότι δίνει το μήνυμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές για το Κυπριακό και στέλνει ένα υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΕ να συζητήσει με τις δυο πλευρές.

 

Στην Κύπρο φθάνει σήμερα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση του κ. Γιέτζια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, ενώ σήμερα στις 1700 ο αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του κ. Τατάρ, Εργκούν Ολγκούν.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αν και δεν αναμένεται να προκύψει κάτι συγκεκριμένο μέσα από τις επαφές του κ. Γιέτζια αυτή τη στιγμή, εντούτοις η επίσκεψή του είναι σημαντική από την άποψη ότι δίνει το μήνυμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές για το Κυπριακό και στέλνει ένα υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΕ να συζητήσει με τις δυο πλευρές.

Δίνει το μήνυμα ότι το πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο από τη στασιμότητα στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι το πλαίσιο των ΗΕ και ο τρόπος μέσα από τον οποίο μέχρι σήμερα γινόταν η προσπάθεια για να λυθεί το Κυπριακό, που είναι οι Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ανέφερε ακόμη πως βασικός στόχος είναι να συνεχίσει η συζήτηση και η εμπλοκή με τα μέρη στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΓΓ των ΗΕ για υποβοήθηση της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διανύσουμε αυτή την πολύ ευαίσθητη περίοδο και να φθάσουμε στο σημείο που να μπορεί να εξεταστεί το θέμα της επανέναρξης διαδικασίας συνομιλιών.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως, υπό το φως και των κινήσεων των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, η Λευκωσία αναμένεται να θίξει κατά τις συζητήσεις με τον αξιωματούχο των ΗΕ και το θέμα της ανάγκης για αντικειμενική καταγραφή των εξελίξεων και των γεγονότων στις προσεχείς εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο. Πρόσθεσε πως «αναμένουμε ότι και μέσα από τις εκθέσεις η προσπάθεια από πλευράς των ΗΕ θα είναι να διατηρηθεί εν ζωή η προοπτική να υπάρξει κάποια στιγμή επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών».

Είπε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ψευδοκράτους για ξεχωριστή «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» μεταξύ του ιδίου και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επανατονιστεί ότι τα ΗΕ συνομολογούν συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης με την κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας και μόνο, και πως η Λευκωσία αναμένει ότι στον οποιονδήποτε χειρισμό του θέματος, αυτή η αρχή που δεν αφορά μόνο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις παντού στον κόσμο δεν θα παραβιαστεί, ειδικά υπό το φως των στοχεύσεων της άλλης πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει στον αξιωματούχο του ΟΗΕ «την ετοιμότητα και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» και πως «σταθερή θέση της πλευράς μας παραμένει η συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023

18/04/2024

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ενημερώνει ότι η τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023, πριν την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, είναι στις 20/4/2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οδούς που συνορεύουν με την πράσινη γραμμή στον Άγιο Ανδρέα

18/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και πληροφορεί το κοινό ότι η Λεωφόρος Μάρκου Δράκου και οι οδοί Χαράλαμπου Μούσκου και Ρίμινι στην ενορία Αγίου Ανδρέα θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων για αφαίρεση και τοποθέτηση νέου ασφαλτικού οδοστρώματος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Κατασκευαστικές εργασίες στους Άγιους Ομολογητές

16/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 η ώρα 7:00 π.μ., θα παραμείνει κλειστή στην τροχαία κίνηση η οδός Παπανικολή και τμήμα της οδού Κρέοντος (από την οδό Καρπενησίου μέχρι την οδό Παπανικολή) για περίοδο 9 - 10 εβδομάδων, λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του Έργου «Κατάλληλη κατασκευή διαφόρων οδών στη Λευκωσία – Συμβόλαιο 28 – Άγιοι Ομολογητές».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Δήμο Λευκωσίας

16/04/2024

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών

16/04/2024

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών κηρύσσοντας γενική εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τεμαχίων και άλλων ανοικτών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους και για την απομάκρυνση όλων των χόρτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων από αυτά σε αδειοδοτημένη μονάδα παραλαβής αποβλήτων, μέχρι την 8η Μαΐου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσιάστηκε η Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας στη Λάρνακα

15/04/2024

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, στο Οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (Ε.Ε.Κ.Α.) στη Λάρνακα, η παρουσίαση του βιβλίου "Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας".

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ