ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πολωνία: Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας – Αναφορές για νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους

16/11/2022

Η Πολωνία εξετάζει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, σημειώνει ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη στιγμή που πολωνικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι έπεσαν σε έδαφος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Διαψεύδει η Μόσχα, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια».

 

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

«Η Πολωνία βεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί θα ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Το Reuters, επικαλούμενο δύο ευρωπαίους διπλωμάτες, μετέδωσε ότι οι πρέσβεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τετάρτη μετά από πολωνικό αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 4. Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά, καθώς χρειάζεται χρόνο για να επαληθεύσει πώς ακριβώς συνέβη το περιστατικό στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Τι είναι το άρθρο 4
Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ωστόσο, το άρθρο 4 δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση πίεση για δράση. Αυτός ο μηχανισμός διαβούλευσης έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πριν από ένα χρόνο, όταν Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση από τη Συρία, είχε ενεργοποιηθεί. Σε εκείνη την περίπτωση, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κάνει διαβουλεύσεις, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε, επίσης, ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι μίλησε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μετά την έκρηξη και είπε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά».

«Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν με ακρίβεια όλα τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το Associated Press επικαλείται και δεύτερη πηγή που υποστηρίζει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία. Εφόσον επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη αναφορά, θα είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, που ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν σε χώρα του ΝΑΤΟ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας. Αμέσως μετά, είχε τηλεφωνική επαφή και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πυραυλική επίθεση
Νωρίτερα, έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, αφότου πολωνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι έπεσαν σε έδαφος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολωνίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αγρόκτημα στο χωριό Πρζεβοντόβ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το πολωνικό Radio ZET μετέδωσε αρχικώς ότι δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν το Πρζεβοντόβ στην επαρχία Λούμπλι, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων. Δημοσιογράφος του Ράδιο ΖΕΤ αργότερα ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι αυτό που έπληξε το Πρζεβοντόβ είναι πιθανότατα τα θραύσματα πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Λευκός Οίκος – Πεντάγωνο: Εξετάζουμε τις αναφορές – Δεν επιβεβαιώνουμε επί του παρόντος
Από πλευράς ΗΠΑ, ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφερε -σύμφωνα με το Associated Press- ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές, τις οποίες, πάντως, εξετάζει προκειμένου να εξακριβώσει τι ακριβώς έχει συμβεί, ώστε να αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή συλλέγει περισσότερες πληροφορίες. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται να συνομιλήσει με τον Πολωνό ομόλογό του τις επόμενες ώρες.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Πολωνία, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC: «Εξετάζουμε τις αναφορές και συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία».

Διαψεύδει η Μόσχα – Καταγγέλλει «προβοκάτσια» 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια. Έκανε δε λόγο για «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ τα θραύσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πολωνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι αναφορές πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση ρωσικών πυραύλων στην περιοχή του Πρζεβοντόβ είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από το χωριό Πρζεβοντόβ δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

«Κατάσταση κρίσης» αλλά και «πληροφοριακό χάος» στην Πολωνία
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Twitter. Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, ωστόσο μίλησε για «κατάσταση κρίσης».

Ανώτερη πηγή στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού έκανε λόγο στο BBC για «πληροφοριακό χάος». «Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα», είπε η πηγή.

Πολωνός αξιωματούχος είπε εξάλλου στο CNN ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται. «Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από τις πολωνικές αρχές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος», τόνισε.

Ζελένσκι: Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι τα πλήγματα στην Πολωνία ήταν από ρωσικούς πυραύλους, ενώ τόνισε ότι «είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρός ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία».

Εξέφρασε, δε, τη στήριξή του στην Πολωνία και μίλησε για επικίνδυνη κλιμάκωση, τονίζοντας ότι χρειάζεται δράση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε να γίνει μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και επανέλαβε το αίτημα για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Πολωνία και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η συλλογική απάντηση στις ρωσικές ενέργειες πρέπει να είναι σκληρή και με αρχές. Μεταξύ των άμεσων ενεργειών: μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Ουκρανίας για περαιτέρω κοινές ενέργειες που θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει πορεία στην κλιμάκωση, παρέχοντας στην Ουκρανία σύγχρονα αεροσκάφη όπως F-15 και F-16, καθώς και συστήματα αεράμυνας. Ό,τι μπορούμε να αναχαιτίσουμε ρωσικούς πυραύλους. Σήμερα, η προστασία των ουρανών της Ουκρανίας σημαίνει προστασία του ΝΑΤΟ».

Σε νεότερο tweet του, τόνισε: «Η Ρωσία προωθεί τώρα μια θεωρία συνωμοσίας ότι φέρεται πως ήταν ένας πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας που έπεσε στο πολωνικό έδαφος. Κάτι που δεν είναι αλήθεια. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει τη ρωσική προπαγάνδα ή να ενισχύει τα μηνύματά της. Αυτό το μάθημα θα έπρεπε να είχε μάθει από καιρό μετά την κατάρριψη του MH17».

Η αντίδραση της Αθήνας
Στενά παρακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό, αλλά και πλήρη αλληλεγγύη «με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία».

Ο ανταποκριτής του Guardian, Λορέντζο Τόντο, σημειώνει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις από μερίδα αναλυτών, πως ο επιδιωκόμενος στόχος των πυραύλων που έπληξαν το πολωνικό χωριό ήταν το Λβιβ, η ουκρανική πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι και η Μολδαβία επηρεάστηκε από τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, καθώς προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας, Λιθουανίας
Η κυβέρνηση της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης για να αξιολογήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, στον απόηχο της έκρηξης στην Πολωνία, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς.

«Συγκάλεσα έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για να ενημερωθώ σχετικά με τις εκθέσεις των αρμόδιων υπουργείων και θεσμικών οργάνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω ενέργειες», έγραψε ο λετονός πρωθυπουργός στο Twitter. «Η Λετονία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη, προκειμένου να υπερασπιστούν τους πολίτες και τα εδάφη τους», πρόσθεσε.

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας μέσω Twitter ανέφερε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε: «Ανησυχητικά τα νέα απόψε από την Πολωνία με τουλάχιστον δύο εκρήξεις. Διατηρούμε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας. Η Λιθουανία δείχνει ισχυρή αλληλεγγύη στην Πολωνία. Κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ πρέπει να τύχει υπεράσπισης».

Παγκόσμια ανησυχία
Την ανησυχία της από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει: «Είμαι ανήσυχη από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και το ισχυρότερο μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τους Ουκρανούς φίλους μας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έγραψε στο Twitter: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολωνία και προβλέπει συνομιλίες στο G20 για το περιστατικό. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «είναι σημαντικό τώρα να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανάρτησε στο Twitter: «Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες. Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Είμαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους συμμάχους, ερευνώντας τις αναφορές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Τα νέα που έρχονται από την Πολωνία είναι σοβαρά. Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Πολωνία και αναμένει περισσότερες πληροφορίες για τα γεγονότα. Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας και θα αντιδράσουμε όταν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν.

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και στον λαό της Πολωνίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Προσθέτει ότι «το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους».

Μαζική πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας
Νωρίτερα, το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις υπέστησαν νέα ρωσικά πλήγματα, τα πρώτα από τα μέσα Οκτωβρίου. Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, στο Λβιβ (δυτικά), στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

Μετά τους βομβαρδισμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από REUTERS, AP, BBC, GUARDIAN

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023

18/04/2024

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ενημερώνει ότι η τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023, πριν την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, είναι στις 20/4/2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οδούς που συνορεύουν με την πράσινη γραμμή στον Άγιο Ανδρέα

18/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και πληροφορεί το κοινό ότι η Λεωφόρος Μάρκου Δράκου και οι οδοί Χαράλαμπου Μούσκου και Ρίμινι στην ενορία Αγίου Ανδρέα θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων για αφαίρεση και τοποθέτηση νέου ασφαλτικού οδοστρώματος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Κατασκευαστικές εργασίες στους Άγιους Ομολογητές

16/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 η ώρα 7:00 π.μ., θα παραμείνει κλειστή στην τροχαία κίνηση η οδός Παπανικολή και τμήμα της οδού Κρέοντος (από την οδό Καρπενησίου μέχρι την οδό Παπανικολή) για περίοδο 9 - 10 εβδομάδων, λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του Έργου «Κατάλληλη κατασκευή διαφόρων οδών στη Λευκωσία – Συμβόλαιο 28 – Άγιοι Ομολογητές».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Δήμο Λευκωσίας

16/04/2024

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών

16/04/2024

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών κηρύσσοντας γενική εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τεμαχίων και άλλων ανοικτών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους και για την απομάκρυνση όλων των χόρτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων από αυτά σε αδειοδοτημένη μονάδα παραλαβής αποβλήτων, μέχρι την 8η Μαΐου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσιάστηκε η Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας στη Λάρνακα

15/04/2024

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, στο Οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (Ε.Ε.Κ.Α.) στη Λάρνακα, η παρουσίαση του βιβλίου "Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα το Blue Limassol Forum 2024: Στο επίκεντρο η αποστολή της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

15/04/2024

Σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 17:00 μ.μ., ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick διοργανώνουν το Blue Limassol Forum 2024 “Limassol, an EU Mission City 2030: Actions on Coast & Sea to improve quality of life” στο Πανεπιστήμιο Frederick.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΈΦυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος Έλληνας ηθοποίος Γιάννης Φέρτης - Αύριο η κηδεία του

15/04/2024

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Γιάννη Φέρτη, του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή 14 Απριλίου, σε ηλικία 86 ετών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς νερό σήμερα περιοχές στη Γερμασόγεια, λόγω προβλήματος στον κεντρικό αγωγό

15/04/2024

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ανακοινώνει ότι λόγω απρόβλεπτου συμβάντος στον κεντρικό αγωγό του Διυλιστηρίου Λεμεσού που προμηθεύει νερό τιςδεξαμενές του Συμβουλίου στη περιοχή Σφαλαγγιώτισσας και Γερμασόγειας,  έχει γίνει διακοπή νερού από την οποία επηρεάζεται άμεσα η περιοχή βόρεια της οδού Πατρών (οικόπεδα Χαράκη) στη Γερμασόγεια.   

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ