ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Άγιος Ερμογένης: Ένα γραφικό και ιστορικό ξωκλήσι στην Επισκοπή

14/11/2022

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη βρίσκεται περίπου 100 μέτρα μακριά από την παραλία Αγίου Ερμογένους ή αλλιώς Επισκοπής.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Βουτηγμένο μέσα σε μια καταπράσινη όαση κι αγκαλιασμένο από πανύψηλους ευκαλύπτους, αποπνέει ηρεμία και γαλήνη. Ένα απέριττο πετρόκτιστο εκκλησάκι, το οποίο περιβάλλεται από ένα μεγάλο αυλόγυρο.  Εσωτερικά δεν διαθέτει τοιχογραφίες παρά μόνο ένα μικρό ξύλινο σκαλιστό εικονοστάσι με δύο εικόνες, της Παναγίας και του Ιησού Χρηστού να το πλαισιώνουν. Σε ειδικό εικονοστάσι, βρίσκεται η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Ερμογένη. Στο εσωτερικό του ναού συναντάμε δύο πετρόκτιστες καμάρες και λίγο πιο πέρα τον τάφο του Αγίου, στον οποίο εντός του βρίσκονται τα Ιερά Λείψανα του. Ο ναός καταστράφηκε από διάφορες επιδρομές στο νησί και τον 17ο αιώνα οικοδομήθηκε εκ νέου από την αρχή.  Αυτός είναι και ο ναός που υπάρχει σήμερα στην περιοχή.

Η ιστορία όμως της εκκλησίας ξεκινά από τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν στη Σάμο θανατωνόταν διά αποκεφαλισμού ένας άγιος άνθρωπος. Η ακλόνητη και βαθιά πίστη του Αγίου Ερμογένη είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψή του από τους ειδωλολάτρες, αφού ομολόγησε απέναντι από τον ηγεμόνα της Σάμου Σατορνίνο τα χριστιανικά του πιστεύω. Υποβλήθηκε σε πλήθος φρικτών βασανιστηρίων μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, πιστοί σε αυτόν Χριστιανοί πήραν το σώμα του Αγίου, το τοποθέτησαν σε κιβωτό και το έριξαν στη θάλασσα για να μην υποστεί άλλον εξευτελισμό από τα ειδωλολατρικά πλήθη.

Τα κύματα ξέβρασαν την κιβωτό με το σώμα του Αγίου Ερμογένους στα νότια παράλια της Κύπρου. Όταν την βρήκαν οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να κτίσουν τον μικρό αυτό ναό, κοντά στο σημείο όπου τον βρήκαν.

Η θρησκευτική παράδοση λέει ότι αν κάποιος ακουμπήσει στον τάφο του Αγίου Ερμογένη θεραπεύεται, γι’ αυτό και ονομάζεται Άγιος Ερμογένης ο θαυματουργός.

Ο Άγιος αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει ξεκάθαρα την απέραντη αγάπη, την αφοσίωση και την πίστη προς τον Θεό. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Πλήθος πιστοί σπεύδουν από πολλά μέρη της Κύπρου για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα και την εικόνα του. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η ιστορική χαβούζα της Λεμεσού - Η δεξαμενή που τροφοδοτούσε όλη την πόλη με νερό

06/02/2023

Η γεωγραφική θέση της Λεμεσού εξασφάλιζε πολλά πλεονεκτήματα στην πόλη και στους κατοίκους της. Στον τομέα της ύδρευσης την παροχή νερού εξασφάλιζαν τα υπόγεια νερά, τα οποία οδήγησαν τους κατοίκους της να δημιουργήσουν πηγάδια για να έχουν νερό.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ