ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ο Πάπας Φραγκίσκος μνημόνευσε τον εκδημήσαντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'

09/11/2022

Ο Πάπας Φραγκίσκος μνημόνευσε τον εκδημήσαντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', την Τετάρτη στο Βατικανό, αναφέρεται σε δημοσίευμα στην επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα της Αγίας Έδρας Vatican News.

 

Τα συλλυπητήρια του στον κυπριακό λαό για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, έστειλε σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’:
«Η σκέψη μου είναι στον κυπριακό λαό, που βρίσκεται σε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριότατου Χρυσοστόμου Β'.
Ήταν ένας πνευματικός ποιμένας με μεγάλη προνοητικότητα, άνθρωπος του διαλόγου και λάτρης της ειρήνης, που αγωνιζόταν συνεχώς για την ειρηνική συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας.
Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τις αδελφικές συναντήσεις που μοιραστήκαμε στην Κύπρο κατά την περσινή μου επίσκεψη.
Προσευχόμαστε να βρει η ψυχή του αιώνια γαλήνη και ανάπαυση».

Σημειώνεται ότι κατά το Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης, ο Πάπας Φραγκίσκος έστρεψε τις σκέψεις του στον κυπριακό λαό που, όπως γράφει, θρηνεί για τον θάνατο του Χρυσοστόμου Β'.

Ο αείμνηστος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ηγείτο της Εκκλησίας της Κύπρου από το 2006, εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών στη Λευκωσία μετά από τη μάχη του με τον καρκίνο.

«Ήταν ένας διορατικός ποιμένας, άνθρωπος του διαλόγου και λάτρης της ειρήνης, που προσπάθησε να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας», είπε ο Πάπας, ο οποίος θυμήθηκε με «ευγνώμονα στοργή» τις «αδελφικές συναντήσεις» τους κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του οικουμενικού κινήματος. Ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, συμμετείχε στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και στην ορκωμοσία του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' το 2005, συμπληρώνεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι σε απάντηση αυτής της αδελφικής χειρονομίας, ο Βενέδικτος ΙΣΤ' έστειλε αντιπροσωπεία στην τελετή της ενθρόνισής του το 2006. Στις 16 Ιουνίου 2007, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου υπέγραψε Κοινή Δήλωση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' σε δύο ακόμη περιπτώσεις, στις 5 Ιουνίου 2010, κατά το αποστολικό του ταξίδι, και στις 28 Μαρτίου 2011, ξανά στο Βατικανό.

Προστίθεται ότι το πνεύμα αμοιβαίας αδελφοσύνης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου ενισχύθηκε περαιτέρω με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον αείμνηστο Ορθόδοξο Προκαθήμενο και την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πάπας ευχαρίστησε τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο για την «ανοιχτή καρδιά» του και για τη δέσμευσή του στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Χρυσόστομος Β' ήταν ειλικρινής υποστηρικτής της χριστιανικής κοινότητας που παρέμεινε στο βόρειο τμήμα του νησιού μετά την τουρκική εισβολή το 1974, κατά την οποία εκδιώχθηκαν πολλοί Χριστιανοί.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνουν δρόμοι στη Λάρνακα το Σάββατο του Λαζάρου

25/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 στο κέντρο της πόλης, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι όποιες αφορούν το κλείσιμο των πιο δρόμων:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Το Ταξίδι της Επιχείρησης» από το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

25/04/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας συνεχίζει να πρωτοπορεί καλλιεργώντας τις επιχειρηματικές δεξιότητες και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Δήμου Γερμασόγειας για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας

25/04/2024

Στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας και παροχής Κοινοτικής Μαιευτικής, προχωρούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Γερμασόγειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
"Συγχρονίζοντας την Ιστορία" : Έκθεση της Τούλας Λιασή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

24/04/2024

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή Συγχρονίζοντας την Ιστορία, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δωρεάν στάθμευση στη Λάρνακα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας

23/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μάϊου 2024, η στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης (παρκόμετρα και μηχανές pay and display), στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης όπως επίσης στους Δημοτικούς Χώρους Λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου και περιοχής Μακένζι, θα είναι δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ