ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ουκρανία: Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι που έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο να χάσει την ψυχραιμία του

31/10/2022

Το NBC News αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συζήτησης του Αμερικανού με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 15 Ιουνίου - Τι απάντησε ο Ζελένσκι, όταν ο Μπάιντεν του ανακοίνωνε στρατιωτική βοήθεια ενός δισ. δολαρίων

 

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι και η στήριξη που του παρέχει σε κάθε επίπεδο, ώστε να «αποκρούσει» τη ρωσική επίθεση να είναι διαρκής, ωστόσο υπήρξε κάποια στιγμή στη διάρκεια των οκτώ και πλέον μηνών του πολέμου, που ο Αμερικανός πρόεδρος... δεν αντέδρασε τόσο ψύχραιμα σε αυτά που άκουσε, τηλεφωνικά, από τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το NBC News, η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών, που εξελίχθηκε διαφορετικά από τις προηγούμενες, κατεγράφη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενο της κλήσης.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν μόλις είχε τελειώσει να λέει στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, όταν ο Ουκρανός άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έπαιρνε. Τότε, ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, λέγοντας, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, πως «ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία», προσθέτοντας πως με αυτά τα δεδομένα, ο Ζελένσκι «θα μπορούσε να δείξει λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι βελτιώθηκε έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, μετά την οποία ο Ζελένσκι προέβη σε δήλωση με την οποία επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το NBC, η «σύγκρουση» αυτή αντανακλά την πρώιμη συνειδητοποίηση του Μπάιντεν ότι τόσο η υποστήριξη του Κογκρέσου όσο και η δημόσια υποστήριξη για την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να ξεθωριάζει.

Σήμερα, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντιστάσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, οι οποίες δεν υπήρχαν όταν το Κογκρέσο ενέκρινε προηγούμενα κονδύλια για την Ουκρανία. Κι όλα αυτά, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπρόσθετα δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προσδιορίσει δημοσίως το ποσό. Οι νομοθέτες και οι λομπίστες της Ουκρανίας ελπίζουν σε 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναμένουν ότι το ποσό θα φτάσει, περίπου, στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης του Ιουνίου, ενώ ούτε η πλευρά του Ζελένσκι προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.

Πριν από το τηλεφώνημα της 15ης Ιουνίου, η απογοήτευση του Μπάιντεν για τον Ζελένσκι είχε συσσωρευτεί για μερικές εβδομάδες, καθώς τόσο εκείνος όσο και ορισμένοι από τους κορυφαίους βοηθούς του αισθάνονταν ότι η κυβέρνηση έκανε όσα περισσότερα μπορούσε όσο πιο γρήγορα γινόταν, αλλά ο Ουκρανός συνέχιζε να εστιάζει δημοσίως μόνο σε όσα δεν γίνονταν.

Μετά τις αντιδράσεις που δέχθηκε ο Ζελένσκι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, η ομάδα του ξεκίνησε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν παραγωγικό να υπάρχουν τριβές με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την άποψη της ουκρανικής κυβέρνησης, βοηθούς του Κογκρέσου και δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Ζελένσκι απάντησε δημόσια εκείνη την ημέρα ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για την βοήθεια. «Είχα μια σημαντική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα. Είμαι ευγνώμων για αυτή την υποστήριξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άμυνά μας στο Ντονμπάς».

Στη δήλωσή του μετά το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν είπε ότι ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τη βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αμφιταλαντευτούν στη δέσμευσή τους προς τον ουκρανικό λαό καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δωρεάν στάθμευση στη Λάρνακα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας

23/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μάϊου 2024, η στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης (παρκόμετρα και μηχανές pay and display), στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης όπως επίσης στους Δημοτικούς Χώρους Λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου και περιοχής Μακένζι, θα είναι δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023

18/04/2024

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ενημερώνει ότι η τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023, πριν την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, είναι στις 20/4/2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οδούς που συνορεύουν με την πράσινη γραμμή στον Άγιο Ανδρέα

18/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και πληροφορεί το κοινό ότι η Λεωφόρος Μάρκου Δράκου και οι οδοί Χαράλαμπου Μούσκου και Ρίμινι στην ενορία Αγίου Ανδρέα θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων για αφαίρεση και τοποθέτηση νέου ασφαλτικού οδοστρώματος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Κατασκευαστικές εργασίες στους Άγιους Ομολογητές

16/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 η ώρα 7:00 π.μ., θα παραμείνει κλειστή στην τροχαία κίνηση η οδός Παπανικολή και τμήμα της οδού Κρέοντος (από την οδό Καρπενησίου μέχρι την οδό Παπανικολή) για περίοδο 9 - 10 εβδομάδων, λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του Έργου «Κατάλληλη κατασκευή διαφόρων οδών στη Λευκωσία – Συμβόλαιο 28 – Άγιοι Ομολογητές».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Δήμο Λευκωσίας

16/04/2024

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών

16/04/2024

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών κηρύσσοντας γενική εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τεμαχίων και άλλων ανοικτών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους και για την απομάκρυνση όλων των χόρτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων από αυτά σε αδειοδοτημένη μονάδα παραλαβής αποβλήτων, μέχρι την 8η Μαΐου 2024.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ