ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Λίβανος: Για “συνταγματικό χάος” προειδοποιεί ο απερχόμενος πρόεδρος

30/10/2022

Την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος, ο Αούν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ

 

 Ο απερχόμενος πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν με δηλώσεις του στο Reuters, προειδοποίησε ότι η χώρα  μπορεί να διολισθήσει σε «συνταγματικό χάος», με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση να μην υπάρχει κανένας στη γραμμή για να τον διαδεχθεί και ένα υπουργικό συμβούλιο που λειτουργεί ως “επιστάτης”.

Ο Αούν πρόκειται να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο την Κυριακή, μια ημέρα πριν από τη λήξη της εξαετούς θητείας του, αλλά τέσσερις συνεδριάσεις στο διαλυμένο κοινοβούλιο της χώρας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση για έναν υποψήφιο που θα τον διαδεχθεί.

Ο Αούν είπε σε συνέντευξή του μια πολιτική κίνηση της 11ης ώρας για την αντιμετώπιση της συνταγματικής κρίσης μπορεί να είναι δυνατή, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει τελική απόφαση” για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει.

Η προεδρία του Αούν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό πολλών Λιβανέζων με τις χειρότερες μέρες της χώρας τους από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990, με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2019 και τη θανατηφόρα έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Τις ημέρες μετά την έκρηξη, ο Αούν είπε ότι είχε λάβει μια αναφορά για τους περίπου 2.700 τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού εβδομάδες πριν πυροδοτήσουν και σκοτώσουν περίπου 220 ανθρώπους, ωστόσο στη συνέντευξη αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Ο γαμπρός του Αούν, Γκεμπράν Μπασίλ, ο οποίος μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 για φερόμενη διαφθορά, έχει προεδρικές φιλοδοξίες, σύμφωνα με πολιτικές πηγές.

Ο Μπασίλ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για διαφθορά και ο Αούν είπε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τον Μπασίλ να είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία.

Την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος, ο Αούν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ – μια μέτρια διπλωματική ανακάλυψη που θα επέτρεπε και στις δύο χώρες να εξάγουν φυσικό αέριο από θαλάσσια κοιτάσματα.

Είπε ότι η ισχυρή ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία έστειλε άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Ισραήλ και απείλησε να επιτεθεί στις υπεράκτιες εξέδρες του πολλές φορές, είχε χρησιμεύσει ως «αποτρεπτικός παράγοντας» που βοήθησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προς όφελος του Λιβάνου.

“Δεν ήταν συντονισμένο (με την κυβέρνηση). Ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η Χεζμπολάχ και ήταν χρήσιμη”, είπε ο Αούν, προσθέτοντας ότι ο λιβανέζικος στρατός “δεν είχε κανένα ρόλο” σε αυτό το θέμα.

Είπε ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για ανακαλύψεις φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Λιβάνου να ανακάμψει από μια τριετή οικονομική κατάρρευση που κόστισε στο νόμισμα το 95% της αξίας του και ώθησε το 80% του πληθυσμού στη φτώχεια.

Κατά τα άλλα, ο Λίβανος έχει σημειώσει αργή πρόοδο σε μια λίστα ελέγχου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Αούν είπε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην πολιτική στον Λίβανο ακόμη και μετά την αποχώρηση του από το αξίωμα του, ιδιαίτερα για να πολεμήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ, έναν από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ο Σαλαμέχ βρίσκεται υπό έρευνα στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε χώρες στο εξωτερικό με κατηγορίες για διαφθορά και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, κατηγορίες που αρνείται.

Πηγή: Reuters

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία ο Αγώνας Ακρίβειας και η τελετή βραβείων "Jim Swallow" που διοργάνωσε η Λ.Ι.Κ.Ο.Κ

28/03/2024

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, η Λέσχη Ιστορικών & Κλασικών Οχημάτων Κύπρου και το Μουσείο Ιστορικών & Κλασικών Αυτοκινήτων Κύπρου, διοργάνωσαν  τον Αγώνα Ακρίβειας Jim Swallow , πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Κλασικών Οχημάτων ΨΑΛΤΗΣ ανταλλακτικά – ΕΝΕΟΣ λιπαντικά 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ