ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Ευρώπη χρειάζεται να ενδυναμώσει την αυτονομία της, είπε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας

22/10/2022

Οι συνέπειες της τρέχουσας γεωπολιτικής αστάθειας πρέπει να αφυπνίσουν την Ευρώπη για ενδυνάμωση της αυτονομίας της και αναθεώρηση των πολιτικών και στρατηγικών της για ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον, ανέφερε την Παρασκευή η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

 

Μιλώντας στο 13ο Limassol Economic Forum, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε πολλές οικονομικές κρίσεις, με την πανδημία COVID-19 να καταγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες, αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστα είναι τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την αναγκαιότητα για συνεργασία σε μεγάλες κρίσεις.

Επιπρόσθετα, είπε, τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τη γεωπολιτική ένταση με πολλαπλές συνέπειες και ο πόλεμος έχει θέσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια τροχιά χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού, διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα, υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και επιβράδυνσης της ανάκαμψης στην μετά-COVID εποχή.

«Όλες αυτές οι κρίσεις έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ΕΕ, οδήγησαν σε σοβαρές σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές ανισορροπίες και δημιούργησαν αβεβαιότητα ως προς τις ικανότητες της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις χρηματοοικονομικές αναταράξεις», συμπλήρωσε.

Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως οι σοβαρές συνέπειες της τρέχουσας γεωπολιτικής αστάθειας είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για την Ευρώπη ώστε να ενισχύσει την αυτονομία της, ενώ «αναπόφευκτα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης των οικονομικών πολιτικών και των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της Ευρώπης προς ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μέλλον».

Μια βιώσιμη οικονομία, συνέχισε, προϋποθέτει πολιτικές και δράσεις που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πτυχές της κοινότητας και υπέδειξε πως «η επίτευξη μιας βιώσιμης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας, θα είναι μια τεράστια πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έως τους φορείς της αγοράς.

Στο χαιρετισμό της, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, της μετά κορωνοϊού εποχής και των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως «παρά τα τολμηρά και καινοτόμα βήματα που έχει κάνει η Ευρώπη μέχρι στιγμής, υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί».

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, με την ίδια ενότητα, ευελιξία και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας τα διδάγματα από τις προηγούμενες κρίσεις», είπε και πρόσθεσε ότι ο δρόμος της ανάκαμψης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης Ευρώπης έως το 2030, ευθυγραμμισμένη με την ατζέντα του ΟΗΕ 2030 και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, σημείωσε η κ.Δημητρίου, κοιτάζοντας στο μέλλον, «η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της και στις βασικές της αξίες» και πρόσθεσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ισότητα των φύλων, ο δημοκρατικός διάλογος, είναι η πολύτιμη κληρονομιά της Ευρώπης και θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται οριζόντια και να προωθούνται σε όλες πολιτικές της Ένωσης».

«Μια πιο ανθεκτική Ευρώπη θα ανακάμψει γρηγορότερα και θα βγει πιο δυνατή από τις τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις. Αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, αυτό είναι το όραμά μας, να μετατρέψουμε την ΕΕ σε ηγέτη της βιώσιμης οικονομίας στον νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο», κατέληξε στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, σημειώνοντας πως η κρίση ήρθε και ξαφνικά έγινε πολύ εμφανές ότι η ΕΕ εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές φυσικού αερίου για την ενέργεια της.

Τα νέα δεδομένα έφεραν στο προσκήνιο το φυσικό αέριο που διαθέτει η Κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, γίνονται συζητήσεις με την Επίτροπο Ενέργειας για το πώς η χώρα μας μπορεί να συνδράμει.

«Φυσικά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να προμηθεύουμε την ΕΕ με φυσικό αέριο, καθώς χρειάζεται ακόμη να πραγματοποιήσουμε αρκετές επενδύσεις, αλλά έχουμε πολλά υποσχόμενα τεμάχια με καλές ποσότητες, που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο» συμπλήρωσε.

Το «Αφροδίτη», συνέχισε, είναι το πιο ώριμο κοίτασμα από το οποίο μπορεί μέχρι το 2027 να δούμε φυσικό αέριο, ενώ την ίδια ώρα υπέδειξε ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενα τεμάχια, όπως το Γλαύκος 10 και το Κρόνος 6, για τα οποία μπορεί, σύμφωνα με την Υπουργό, να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης τους.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε, μαζί με τις εταιρείες και για το οποίο συζητούμε με την Επίτροπο Ενέργειας», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Υπουργός Ενέργειας ανέλυσε την αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση αλλά και τα μέτρα που η χώρας μας έλαβε για να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023

18/04/2024

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ενημερώνει ότι η τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023, πριν την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, είναι στις 20/4/2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οδούς που συνορεύουν με την πράσινη γραμμή στον Άγιο Ανδρέα

18/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και πληροφορεί το κοινό ότι η Λεωφόρος Μάρκου Δράκου και οι οδοί Χαράλαμπου Μούσκου και Ρίμινι στην ενορία Αγίου Ανδρέα θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων για αφαίρεση και τοποθέτηση νέου ασφαλτικού οδοστρώματος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Κατασκευαστικές εργασίες στους Άγιους Ομολογητές

16/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 η ώρα 7:00 π.μ., θα παραμείνει κλειστή στην τροχαία κίνηση η οδός Παπανικολή και τμήμα της οδού Κρέοντος (από την οδό Καρπενησίου μέχρι την οδό Παπανικολή) για περίοδο 9 - 10 εβδομάδων, λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του Έργου «Κατάλληλη κατασκευή διαφόρων οδών στη Λευκωσία – Συμβόλαιο 28 – Άγιοι Ομολογητές».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Δήμο Λευκωσίας

16/04/2024

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών

16/04/2024

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών κηρύσσοντας γενική εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τεμαχίων και άλλων ανοικτών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους και για την απομάκρυνση όλων των χόρτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων από αυτά σε αδειοδοτημένη μονάδα παραλαβής αποβλήτων, μέχρι την 8η Μαΐου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσιάστηκε η Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας στη Λάρνακα

15/04/2024

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, στο Οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (Ε.Ε.Κ.Α.) στη Λάρνακα, η παρουσίαση του βιβλίου "Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα το Blue Limassol Forum 2024: Στο επίκεντρο η αποστολή της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

15/04/2024

Σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 17:00 μ.μ., ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick διοργανώνουν το Blue Limassol Forum 2024 “Limassol, an EU Mission City 2030: Actions on Coast & Sea to improve quality of life” στο Πανεπιστήμιο Frederick.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΈΦυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος Έλληνας ηθοποίος Γιάννης Φέρτης - Αύριο η κηδεία του

15/04/2024

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Γιάννη Φέρτη, του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή 14 Απριλίου, σε ηλικία 86 ετών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς νερό σήμερα περιοχές στη Γερμασόγεια, λόγω προβλήματος στον κεντρικό αγωγό

15/04/2024

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ανακοινώνει ότι λόγω απρόβλεπτου συμβάντος στον κεντρικό αγωγό του Διυλιστηρίου Λεμεσού που προμηθεύει νερό τιςδεξαμενές του Συμβουλίου στη περιοχή Σφαλαγγιώτισσας και Γερμασόγειας,  έχει γίνει διακοπή νερού από την οποία επηρεάζεται άμεσα η περιοχή βόρεια της οδού Πατρών (οικόπεδα Χαράκη) στη Γερμασόγεια.   

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ