ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Εισήγηση για υποβολή αιτήσεων ασύλου πριν την είσοδο στην ΕΕ, θα θέσει ο ΥΠΕΣ στο Λουξεμβούργο

09/10/2022

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη θέση των MED5 υπέρ της εφαρμογής ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης

 

Την εισήγηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου, ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και πριν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα θέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των πέντε Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED5), στην περιοχή του Ακάμα, στην Πάφο, ο κ. Νουρής είπε εξάλλου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη θέση των MED5 υπέρ της εφαρμογής ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχονται σήμερα οι χώρες της πρώτης γραμμής, ενόψει της συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

«Οι MED 5 εμμένουν σε αυτή τους τη θέση κρίνοντας ότι η εφαρμογή αλληλεγγύης σε εθελούσια βάση δεν μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά ιδιαίτερα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής φιλοξένησε τους ομολόγους του, αρμόδιους για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, στην παρουσία και του Τσέχου Πρώτου Αντιπροέδρου και Υπουργού Εσωτερικών, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Ιταλίδα Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ τις εργασίες της Συνόδου χαιρέτισε διαδικτυακά και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον.

Σε σχέση με την κυπριακή εισήγηση, ο κ. Νουρής είπε ότι σκοπό έχει πρώτιστα να τερματίσει την εκμετάλλευση των μεταναστών από τους διακινητές που τους εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους, ιδιαίτερα στη θάλασσα χωρίς να τους αποστερεί, όπως είπε, το δικαίωμα αίτησης ασύλου.

"Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα, παιδιά ασυνόδευτα κατευθύνονται μέσω αεροπορικών αερογραμμών, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και καταλήγουν σε χώρες όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων εδαφών μας", είπε και διερωτήθηκε "για πόσο θα επιτρέπουμε ως Ευρώπη τον πλουτισμό των διακινητών".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι "είναι η ώρα της λήψης δραστικών και προληπτικών ενεργειών και αποφάσεων", ενώ αναφερόμενος στην πρόταση, είπε ότι παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις, στοχεύει στο "να πλήξει τα συμφέροντα των διακινητών" και "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων".

Βάσει της εισήγησης, συνέχισε, θα δίνεται εναλλακτικά η επιλογή να υποβάλλεται η αίτηση ασύλου είτε στη χώρα καταγωγής ή διακίνησης, κατά τρόπο που δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τον αιτητή και όταν πάρει την απάντηση από το κράτος στο οποίο θα αποταθεί, τότε "με ασφάλεια θα μπορεί να ταξιδέψει και το κράτος να τον υποδεχτεί".

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Υπουργούς για το εποικοδομητικό πνεύμα συναντίληψης με το οποίο διαχειριστήκαμε τα κρίσιμα θέματα και τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας», είπε ο κ. Νουρής ενώπιον των ομολόγων του, με τους οποίους αξιολόγησαν την πρόοδο στις διεργασίες για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο της Μετανάστευσης και του Ασύλου ενόψει και της επικείμενης συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Είπε ακόμη ότι οι πέντε χώρες επαναβεβαίωσαν τη θέση τους για την «αναγκαιότητα αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης γραμμής, η οποία παρά το ότι δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις, δυστυχώς, αποτελεί το χώρο διέλευσης σχεδόν του 94% των παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα εδάφη μας».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, συζητήθηκε το θέμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από τρίτες χώρες και η σύνοδος επιβεβαίωσε τη θέση της, όπως αυτή διατυπώθηκε στις προηγούμενες παρεμβάσεις της και ιδιαίτερα με τη θέσπιση σχετικού Κανονισμού τον οποίο προώθησε η Τσεχική Προεδρία με τη συμβολή του Τσέχου Υπουργού Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν.

Είπε ακόμη ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε εκ νέου η ανησυχία όλων για τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα, στα οποία προστίθενται και οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία.

«Ήδη στην Κύπρο οι αιτήσεις για άδεια προσωρινής προστασίας μόνο από Ουκρανούς έφτασαν τις 16.700, ενώ έχουν ήδη εξεταστεί και παραχωρηθεί 14.200 τέτοιες άδειες» είπε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο αφίχθηκαν συνολικά 54000 Ουκρανοί, με τους 39.000, όμως να έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους.

«Εάν στους αριθμούς αυτούς προστεθούν και οι 16.700 αιτητές ασύλου που αφίχθηκαν στην Κύπρο μέσα στο 2022, γίνεται αμέσως αντιληπτό το σκεπτικό της Κυβέρνησης για λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποτροπής διέλευσης διά μέσου της πράσινης γραμμής», είπε ο κ. Νουρής.

Ο ΥΠΕΣ χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης, χαιρέτισε ωστόσο την πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας που πρόσφεραν τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία της μετεγκατάστασης τουλάχιστο 500 μεταναστών σε κάθε μια από τις δύο χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου, με προοπτική ο αριθμός αυτός να φτάσει σταδιακά τους 1500, σε κάθε μια από τις δύο χώρες.

Χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη εκδήλωση αλληλεγγύης από το Βατικανό για μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών, όπως και την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Είπε επίσης ότι η ελβετική Κυβέρνηση θα συνδράμει την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, με τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών στη Βέρνη στις 31 Οκτωβρίου.

Σημείωσε την οικονομική βοήθεια της Τσεχίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για να στηριχθεί η προσπάθεια του Γραφείου Επιστροφών του ΥΠΕΣ, το οποίο, όπως είπε «πέτυχε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να επιστρέψει μέσα στη φετινή χρονιά σχεδόν 5000 παράτυπους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους». Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην 1η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού και στη 2η σε πραγματικούς αριθμούς σε επιστροφές, σημείωσε ο κ. Νουρής.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για τη συμπερίληψη στο κοινό ανακοινωθέν της εισήγησης της Κύπρου για την αναγκαιότητα για επείγουσα επαναξιολόγηση εκείνων των τρίτων χωρών που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ανασφαλείς και αποτελούν την πηγή των μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ώστε, όπως είπε «να τερματιστεί η εκμετάλλευση των συστημάτων ασύλου από εκείνους που δεν έχουν πραγματική ανάγκη».

Η υιοθέτηση προληπτικών πολιτικών πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΕ, είπε ο ΥΠΕΣ, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου, ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και εν πάση περιπτώσει πριν την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση των τρόπων παρακολούθησης και επιτήρησης, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στον ρόλο της Frontex στη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι επαφίεται τόσο στην ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη και "είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσουμε".

Σε άλλη ερώτηση σε ό,τι αφορά τις επιστροφές σε χώρες με τις οποίες η συνεργασία των κρατών μελών είναι δύσκολη, όπως το Αφγανιστάν, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στις ενέργειες για στήριξη παρακείμενων χωρών ώστε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέχρι να έρθει η στιγμή που θα επιστρέψει η σταθερότητα στη χώρα.

Είπε παράλληλα ότι η Κύπρος και κάποιες άλλες χώρες είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε τρίτες χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. "Είναι απαράδεκτο για εμάς, μια χώρα να αρνείται την επιστροφή των δικών της πολιτών", είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός των χωρών που συνεργάζονται με αυτές που δεν το πράττουν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε και για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου για εφαρμογή των σχετικών διατάξεων των Συνθηκών που προβλέπουν τη λήψη προσωρινών μέτρων για αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών. "Έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από την ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πέντε κράτη μέλη πρώτης γραμμής", είπε ο κ. Νουρής. Μέσα από τον διεκδικητικό τρόπο που οι MED5 θέτουν τα συγκεκριμένα ερωτήματα "θεωρώ ότι μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που τείνουν ευήκοον ους για να ακούσουν το πρόβλημα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττος συναντήθηκε με την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου

06/03/2024

Συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, είχε πρόσφατα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου όπου συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής περιλαμβανομένων και μνημείων ή χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ήρθαν πρόσφατα στο φως κατόπιν έρευνας ή σωστικών ανασκαφών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ