ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται αρχών λέει ο Πρόεδρος στο Euronews, εκφράζει πικρία για στάση ΕΕ έναντι Τουρκίας

08/10/2022

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, ακόμη, στο Euronews πως «τα όσα ελέχθησαν ενώπιον των Ευρωπαίων, δεν θα μείνουν ασχολίαστα».

 

Δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην Πράγα στο Euronews, σημειώνοντας πως αισθάνεται πικρία, ερωτηθείς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Τουρκίας σε σύγκριση με αυτή που τήρησαν έναντι της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Αισθάνομαι μια πικρία, διότι δεν είναι μόνο εις τα Ηνωμένα Έθνη που παρατηρούνται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στα ίδια φαινόμενα γινόμαστε μάρτυρες και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο: να ευαισθητοποιήσουμε την Ευρωπαΐκή Ένωση, έτσι ώστε να ξεπεράσει συμπλέγματα, ιδιαίτερα όμως συμφέροντα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

«Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε ή να λέμε ότι παραβιάζει η Ρωσία το διεθνές δίκιο, αλλά όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από μια υποψήφια μάλιστα προς ένταξη χώρα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, εναντίον μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης να προσποιούμεθα ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την σημασία. Αυτή η ανοχή είναι που αποθρασύνει και δημιουργεί τους κινδύνους μιας νέας εντός της Ευρώπης σύρραξης», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών. “Δεν μπορεί να λέμε ότι υφιστάμεθα σήμερα θυσίες, για να βοηθήσουμε- και ορθώς πράττουμε- την Ουκρανία, να αντεπεξέλθει στην παράνομη εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την ίδια ώρα να μετρούμε πρώτα τι είναι τα συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία, πώς είναι η έκθεση των διαφόρων τραπεζών, ευρωπαϊκών τραπεζών χωρών μελών προς τις τουρκικές τράπεζες, ποιές θα είναι οι συνέπειες για τις χώρες είτε όσον αφορά τις εξαγωγές και λοιπά στην Τουρκία και την ίδια ώρα να μιλούμε για αλληλεγγύη, η οποία περιορίζεται δυστυχώς στα λόγια”, ανέφερε ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς για την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τσεχική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος είπε πως είναι μια δεν θα έλεγε θερμή αλλά φιλική συνάντηση.

Πρόσθεσε πως υπήρξε και κατά τη διάρκεια του δείπνου μια συνάντηση, κατά την προσέλευση, “όταν ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι φίλος με τον Νίκο, ‘είμαι φίλος μαζί σου’, απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ‘και θέλω να είσαστε και εσείς οι δύο φίλοι’. Του είπε (o Ερντογάν): ‘μα είμαστε φίλοι, το θέμα είναι οι διαφορές μας'”. 

Και είπε (ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός), ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «είμαι πρόθυμος να σας φιλοξενήσω στο Λουξεμβούργο» και απήντησε (ο Ερντογάν) «όχι». Ε, λέω «εν πάση περιπτώσει, είναι καιρός να κατανοήσετε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων και των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων και βεβαίως της Τουρκίας». Η απάντηση ήταν αόριστη: «δεν είναι η ώρα», κλπ, όπως είχε προείπει και κατά την πρώτη συνάντηση.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στο Euronews πως «το πρόβλημα ήταν κατά την ομιλία του- που διερωτώμαι γιατί του εδόθη πρώτα ο λόγος- στο δείπνο, όταν επετέθη ευθέως κατά της Ελλάδος, με απειλές. Και αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα, δεν υπάρχει περίπτωση λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημορκατίας είπε πως για το Κυπριακό η αναφορά Ερντογάν ήταν ότι θα πρέπει να εξευρεθή λύση με την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Δηλαδή, προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να μην αναφερθεί ευθέως εις την λύση δύο κρατών, αλλά εμμέσως, διά της αναφοράς του στην αναγνώριση κυριαρχίας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αν εξαιρέσουμε τον Γάλλο Πρόεδρο, τον κύριο Μακρόν, ο οποίος έκανε ευθέως αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξει ευθέως σεβασμός του διεθνούς δικαίου, αλλά ιδιαίτερα των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λοιποί, όσοι ανεφέρθησαν ή πήραν το λόγο, επικεντρώθηκαν μόνο στα του πολέμου στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε συγκεκριμένα για την Τουρκία, απάντησε πως «ναι, ήταν ευθύς και πάρα πολύ σαφής στην τοποθέτηση». 

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και για το πακέτο των 200 δισ. που έδωσε ο Γερμανός Καγκελάριος στη χώρα του για ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκεί, ενώ, ταυτόχρονα, αρνείται για παράδειγμα την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «υπάρχει μία δυσανάλογη ή μάλλον μία μη συνεπής συμπεριφορά, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης».

«Δεν μπορεί επειδή έχεις τον πλούτο να βλέπεις πώς να στηρίξεις τους πολίτες σου- και ορθώς πράττει όπως και πολλά κράτη από τα κράτη-μέλη πράττουν για τους πολίτες τους- ενώ την ίδια ώρα να δημιουργείς προβλήματα στους υπόλοιπους. Είναι και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, δηλαδή βιομηχανικών χωρών, παραδείγματος χάρη», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για την κριτική που ακούστηκε πως η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και την Μάλτα αποδυναμώνουν με τη στάση τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία οικονομικά, ο Πρόεδρος είπε πως έχει την εντύπωση ότι ύστερα από τα πειστικά επιχειρήματα που ανεπτύχθησαν από τις τρεις χώρες, αντελήφθησαν και οι τεχνοκράτες και οι λαμβάνοντες τις πολιτικές αποφάσεις ότι περισσότερο θα πλήττονταν η Ευρώπη, αν εφαρμόζοντο τα όσα εισηγούνταν, από τις εξαιρέσεις που εγκρίθηκαν τελικά προς όφελος της ευρωΚυπαΐκής ναυτιλίας. 

«Αλλά αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτά που δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ρωσική αγορά, ορθότερον ήταν να δουν ποίες των χωρών- είτε υποψήφιες προς ένταξη, είτε μη- φίλα προσκείμενες, που ανήκουν στην ευρωπαΐκή πολιτική οικογένεια, που δεν υλοποιούν καμιά των κυρώσεων», ανέφερε.

Επεσήμανε πως μιλά για την Τουρκία «η οποία μάλιστα διευκολύνει, ώστε προϊόντα, όπως είναι το ρώσικο ατσάλι να εξάγεται στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας. Δηλαδή να μειώνονται εν τη ουσία οι ακυρώσεις».

«Ας δουν τις προσκλήσεις που απευθύνει η τουρκική Κυβέρνηση στους ολιγάρχες της Ρωσίας, στην φιλοξενία σκαφών Ρώσων κλπ, γενικότερα την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας, που αποδυναμώνει από τη μια τα μέτρα που λαμβάνονται, τις κυρώσεις που λαμβάνονται, ενώ από την άλλη διευκολύνεται και κάποιες άλλες χώρες να ακολουθούν την ίδια πορεία», επεσήμανε.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
"Συγχρονίζοντας την Ιστορία" : Έκθεση της Τούλας Λιασή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

24/04/2024

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή Συγχρονίζοντας την Ιστορία, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δωρεάν στάθμευση στη Λάρνακα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας

23/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μάϊου 2024, η στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης (παρκόμετρα και μηχανές pay and display), στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης όπως επίσης στους Δημοτικούς Χώρους Λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου και περιοχής Μακένζι, θα είναι δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστρέφει το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό

18/04/2024

Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2 η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023

18/04/2024

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ενημερώνει ότι η τελευταία ημερομηνία πληρωμής των αποχετευτικών τελών για το έτος 2023, πριν την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης 10%, είναι στις 20/4/2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οδούς που συνορεύουν με την πράσινη γραμμή στον Άγιο Ανδρέα

18/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και πληροφορεί το κοινό ότι η Λεωφόρος Μάρκου Δράκου και οι οδοί Χαράλαμπου Μούσκου και Ρίμινι στην ενορία Αγίου Ανδρέα θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων για αφαίρεση και τοποθέτηση νέου ασφαλτικού οδοστρώματος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Κατασκευαστικές εργασίες στους Άγιους Ομολογητές

16/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 η ώρα 7:00 π.μ., θα παραμείνει κλειστή στην τροχαία κίνηση η οδός Παπανικολή και τμήμα της οδού Κρέοντος (από την οδό Καρπενησίου μέχρι την οδό Παπανικολή) για περίοδο 9 - 10 εβδομάδων, λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του Έργου «Κατάλληλη κατασκευή διαφόρων οδών στη Λευκωσία – Συμβόλαιο 28 – Άγιοι Ομολογητές».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Δήμο Λευκωσίας

16/04/2024

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ