ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Λακρουά σε Νουρή: Θα μελετηθεί η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο από ΟΗΕ για μεταναστευτικό

01/10/2022

Θα μελετηθεί η παροχή βοήθειας από τον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, είπε ο Λακρουά στον ΥΠΕΣ – Ικανοποίηση για την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο ΥΠΕΣ

 

Την ικανοποίηση του εξέφρασε για την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, να μελετηθεί η πιθανότητα της παροχής βοήθειας και υποστήριξης προς την Κύπρο, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Νουρής.

Ο ΥΠΕΣ συναντήθηκε την Παρασκευή στα Ηνωμένα Έθνη με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιερ Λακρουά με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό θέμα, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στην ουδέτερη ζώνη και τους πιθανούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία να έχω δύο σημαντικές επαφές, με τον Διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Courtenay Rattray και με τον Γενικό Γραμματέα για την ειρήνη, Jean-Pierre Lacroix, με τους οποίους έγινε μια παρουσίαση πέραν του θέματος του Κυπριακού, του μεταναστευτικού που είναι στο πορτφόλιο του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ο ίδιος, πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εστιάσει την δική της παρουσίαση στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι η χώρα-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό.

«Και βεβαίως ζητήσαμε την έμπρακτη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών μέσω της ειρηνευτικής δύναμης, στον τρόπο ελέγχου όσων εισέρχονται στην ουδέτερη ζώνη με προφανή πρόθεση να διέλθουν της πράσινης γραμμής και να εισέλθουν στα ελεγχόμενα εδάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

«Δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να επιλυθεί εύκολα, είναι γνωστός και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ειρηνευτικής δύναμης», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Από τις δύο συναντήσεις, ανέφερε, έγινε κατανοητό από τους δύο αξιωματούχους το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και δήλωσε ικανοποιημένος για την πρόθεση που εκφράστηκε, ιδιαίτερα από τον κ. Λακρουά, να μελετήσει την πιθανότητα της παροχής βοήθειας και υποστήριξης προς την Κύπρο, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

«Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι κάτι το οποίο θα μελετηθεί. Εμείς από τη δική μας πλευρά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα θέλαμε την ειρηνευτική δύναμη να ελέγχει κατά τον ίδιο τρόπο όπως ελέγχει την είσοδο των Κυπρίων στην ουδέτερη ζώνη να γίνεται ο ανάλογος έλεγχος για όσους έρχονται από τα κατεχόμενα, όμως θα σεβαστούμε το γεγονός ότι υπάρχουν λεπτές ισορροπίες και λεπτές γραμμές και θα αρκεστώ στο γεγονός ότι ο κ. Λακρουά έχει δηλώσει ότι θα μελετήσει το θέμα από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, εάν πρέπει να βολιδοσκοπηθεί και η τουρκική πλευρά ο κ. Νουρής απάντησε ότι «ακριβώς για αυτό τα Ηνωμένα έθνη έχουν μιλήσει για λεπτές ισορροπίες, θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Από τη δική μας πλευρά, συνέχισε, «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για μας είναι μείζον θέμα το συγκεκριμένο πρόβλημα, εξηγώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους εργαλειοποιεί η Τουρκία και τους οδηγεί στην Κύπρο, μένουν ουσιαστικά παγιδευμένοι στις ελεγχόμενες από την Κύπρο περιοχές από τη στιγμή που η Κύπρος δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα».

Ο κ. Νουρής είπε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πετύχει φέτος ένα πολύ υψηλό αριθμό επιστροφών, -4600 άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες τους- εντούτοις το γεγονός ότι έχουν ήδη αφιχθεί 15.000 καινούργιοι αιτούντες ασύλου καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. «Νομίζω έγινε απολύτως κατανοητό από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών το πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει πέραν βεβαίως του προβλήματος της κατοχής που είναι το εθνικό μας πρόβλημα. Έχει υπάρξει απόλυτη κατανόηση για το πρόβλημα αλλά την ίδια ώρα έχουν αναλάβει την υποχρέωση να μελετήσουν τα όσα έχουν ακούσει», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Σχολίασε πως είναι πρωτόγνωρο για τα Ηνωμένα Έθνη να περνάνε μετανάστες μέσω μιας διαχωριστικής γραμμής.

«Και δεν είναι μόνο το πρωτόγνωρο αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος συνεχίζει να παραμένει η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που είναι διχοτομημένη αυτή τη στιγμή και αυτό είναι κάτι που ευελπιστούμε παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες ιδιαίτερα με τον αναθεωρητισμό που διέπει την Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία ο Αγώνας Ακρίβειας και η τελετή βραβείων "Jim Swallow" που διοργάνωσε η Λ.Ι.Κ.Ο.Κ

28/03/2024

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, η Λέσχη Ιστορικών & Κλασικών Οχημάτων Κύπρου και το Μουσείο Ιστορικών & Κλασικών Αυτοκινήτων Κύπρου, διοργάνωσαν  τον Αγώνα Ακρίβειας Jim Swallow , πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Κλασικών Οχημάτων ΨΑΛΤΗΣ ανταλλακτικά – ΕΝΕΟΣ λιπαντικά 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ