ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ιταλία: Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές της χώρας

25/09/2022

Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα - 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας

 

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Ποιοι διεκδικούν την ψήφο των Ιταλών
Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση:
το «συντηρητικό» μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια),
το «προοδευτικό» μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).
Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Εκλογικός νόμος και exit poll
Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Προβληματισμός στην Ε.Ε.
Προβληματισμός και ανησυχία για την προοπτική να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, οι Ιταλοί ψηφοφόροι καλούνται πρόωρα στις κάλπες, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία –την τρίτη οικονομία της Ε.Ε. και ιδρυτικό της μέλος– θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ — πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία ο Αγώνας Ακρίβειας και η τελετή βραβείων "Jim Swallow" που διοργάνωσε η Λ.Ι.Κ.Ο.Κ

28/03/2024

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, η Λέσχη Ιστορικών & Κλασικών Οχημάτων Κύπρου και το Μουσείο Ιστορικών & Κλασικών Αυτοκινήτων Κύπρου, διοργάνωσαν  τον Αγώνα Ακρίβειας Jim Swallow , πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Κλασικών Οχημάτων ΨΑΛΤΗΣ ανταλλακτικά – ΕΝΕΟΣ λιπαντικά 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΣΑΚ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

14/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στο εστιατόριο Fat Fish στη Λεμεσό το δείπνο που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου προς τιμήν των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης

13/03/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ  και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου

13/03/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι από τις 2/4/2024 μέχρι και τις 30/09/2024, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο του Προσωρινού Πράσινου Σημείου το οποίο έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκστρατεία καθαριότητας: Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος

12/03/2024

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας «Καθαρή γειτονιά. Πράσινος Στρόβολος» προχωρεί με καθαρισμό οικοπέδων και ανοικτών χώρων, όπως επίσης και με τον καθαρισμό πεζοδρομίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ώρα της Γης 2024 και στον Δήμο Λάρνακας. Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

12/03/2024

 Ο Δήμος Λάρνακας καλεί όλους τους δημότες του όπως όπως πράξουν το ίδιο και στα σπίτια τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:30 – 21:30, σβήνοντας τα φώτα στα Κεντρικά του Γραφεία. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη Λάρνακα

12/03/2024

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιγνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιδιόρθωση του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας και δρόμων στην εντός των τειχών πόλη

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στην είσοδο της οδού Λήδρας (από την πλευρά της πλατείας), η είσοδος  θα παραμείνει κλειστή από την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 6 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η ώρα 10 το πρωί. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2024

Το Κοινοτικό Ραδιόφωνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), «Cut Radio 95.2», διοργανώνει έναν ξεχωριστό ραδιομαραθωνίο ζωντανών εκπομπών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Συνδυάζοντας Κόσμους: Η Συμβολή των Γυναικών σε Κοινωνία και Επιστήμη».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ

07/03/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τμήμα της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ευαγόρου στη Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Παύλου, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Παλαιού ΓΣΠ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ