ΜΟΥΣΙΚΗ



Ο πιο κοσμοαγάπητος βυζαντινός μουσικός, Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός σε μια αξέχαστη βραδιά

06/09/2022

Ο πιο κοσμοαγάπητος βυζαντινός μουσικός, Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός ήρθε για πρώτη φορά στο νησί μας σε μια αξέχαστη βραδιά, στο αρχαίο θέατρο Κούριο - στην Επίδαυρο της Κύπρου.

 

Γράφει: Α. Γεωργίου

Καλοκαίρι του 2022, ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός ταξίδεψε στην Κύπρο. Στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο (2ος αιώνας π.Χ.) της Λεμεσού πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης συναυλία με βυζαντινούς ύμνους. Ένα υπερθέαμα με ήχους Βυζαντίου, με χροιά ελληνική πλαισιωμένη με υπέροχες φωνές κυπρίων μελωδών.

Η πολυδιάστατη οντότητα της μουσικής των αγγέλων συνεχίσει να μας εκπλήσσει και να μας τροφοδοτεί με μουσικές και ήχους που γεννούν ενθουσιασμό και αναμνήσεις. Το όραμα του Πάνου Πετρίδη πήρε σάρκα και οστά φωτίζοντας το καλοκαίρι της Λεμεσού με όχημα την μεγάλη βυζαντινή πόλη, την Κωσταντινούπολη.

 

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, αναρωτιέμαι ειλικρινά πόσο συγκινημένοι νιώθαμε, όταν η «ιδέα» συναντήθηκε στην πρώτη παρουσία του πολύ κοσμοαγαπητού Έλληνα ερμηνευτή π. Νικόδημου Καβαρνού.

Ο 33χρονος Καβαρνός δεν είναι μόνο ο θνητός με θεϊκή φωνή, αλλά ένας εμβληματικός καλλιτέχνης που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο βυζαντινής μουσικής. Πέρα από το φιλανθρωπικό του έργο, αρκούσε μια κίνηση του για να εντυπωθεί για πάντα μέσα μας, τόσο η φωνή του όσο και η παρουσία του. Σήμερα, η εμφάνιση του θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μουσικές υλοποιήσεις όλων των εποχών στην βυζαντινή μουσική με πάνω από 80 εκατομμύρια προβολές.

 

Η περασμένη Παρασκευή ήταν η δική μας σειρά να τον απολαύσουμε στο μαγικό κούριο, όπου η φωνή του αποτέλεσε ουράνια «σκάλα» ακουστικής και ψυχικής ανύψωσης. Μια άρτια οργανωμένη παραγωγή, της οποίας είχαν φυσικά προηγηθεί πολλές ώρες σχεδιασμού και οργάνωσης. Το πρόγραμμα του π. Καβαρνού είναι σκληρό και δεν του επιτρέπει να πάρει πολλές ανάσες. Έφτασε στη Λεμεσό την Πέμπτη και αμέσως ξεκίνησε την διαδικασία ελέγχου και επιτήρησης κάθε λεπτομέρειες για το υψηλό επίπεδο ποιότητας ήχου και εικόνας.


Πέμπτη βράδυ έγινε εκτενής πρόβα στο χώρο, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα του που είχε κυριολεκτικά κουρδιστεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Τα αυτιά του ηχολήπτη επιβεβαίωναν την υψηλή απόδοση ποιότητας. Τα λεπτά στόματα των ισοκρατών επιβεβαίωναν ότι ο ήχος επιστρέφει στην εντέλεια. Η άρτια προετοιμασία της χορωδίας επιβεβαίωναν την λειτουργικότητα και το συνδυασμό για την πορεία προς τον ουρανό.

 Η προσέλευση των 1000+ τυχερών θεατών ολοκληρώθηκε με συνέπεια στις 21:20 ακριβώς, και η μαγική φωνή του πατρός, ακούγεται να ερμηνεύει την βασιλεία των ουρανών. Τα πρώτα θερμά χειροκροτήματα διακόπτονται με την έναρξη του πασίγνωστου ύμνου «Αγνή παρθένε».


Είναι μια προσφιλή συνήθεια του πατρός Νικοδήμου και της ομάδας του να συνεργάζονται με εγχώριους καλλιτέχνες στις εμφανίσεις του.

Από τις συγκινητικότερες, ωστόσο, στιγμές της συναυλίας ήταν η μαγική ερμηνεία φως ιλαρών, τιμώντας τον αρχαιότερο ύμνο της ορθόδοξης λατρείας, που γεννά αναμνήσεις στις ελληνικές μας ρίζες, και μας προτρέπει να αφεθούμε, να ονειρευτούμε και ουσιαστικά να επιτρέψουμε στο νου και την ψυχή μας να δει στο Θεό ως το άκτιστο Φώς της Θείας ενέργειας, όπως μας εξήγησε ο π. Νικόδημος.

Το ξέρω, όταν οι φωνές όλου του θεάτρου, όλων των θεατών ενώνονται είναι κάτι ανατριχιαστικό, κάτι που γεννά σκέψεις από παράδεισο, είναι αυτό που σε κάνει να  δοξάζεις που γεννήθηκες Χριστιανός. Φωτιστήκαμε κυριολεκτικά, πήρε φωτιά ο νους μας, δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω.

 

Η Μαγεία ξαφνικά διακόπτεται και μια ανακοίνωση που κάνει τον κόσμο τα προσγειώνεται ανώμαλα στην πραγματικότητα! Η Αστυνομία των βάσεων ανακοινώνει ότι ο κόσμος πρέπει για λόγους ασφαλείας να εκκενώσει άμεσα τον χώρο. 

Μια αξέχαστη βραδιά, επιστέγασμα και κορωνίδα μιας ένδοξη ζωής και εμπειρίας με το Χριστό, μια λαμπρή πορεία προς τα άνω τελείωσε με την απίστευτη έκπληξη της σιωπής, Ο πατέρας Νικόδημος μας περίμενε στην έξοδο του Πάρκιν και μας χαιρέτησε έναν έναν δίδοντας μας την ευχή του. Ευχή όλων μας να ζήσουμε ξανά σύντομα κάτι παρόμοιο!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΜΟΥΣΙΚΗ'

ΜΟΥΣΙΚΗ
Πρωταράς: Επιστρέφει το μεγαλύτερο street music festival

06/09/2022

Με 26 μουσικές σκηνές, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά, διοργανώνεται και φέτος το Moonwalk στον Παραλιακό Πεζόδρομο του Πρωταρά από τη Νεολαία Παραλιμνίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο πιο κοσμοαγάπητος βυζαντινός μουσικός, Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός σε μια αξέχαστη βραδιά

06/09/2022

Ο πιο κοσμοαγάπητος βυζαντινός μουσικός, Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός ήρθε για πρώτη φορά στο νησί μας σε μια αξέχαστη βραδιά, στο αρχαίο θέατρο Κούριο - στην Επίδαυρο της Κύπρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Ορχήστρας Εγχόρδων Δήμου Στροβόλου

21/06/2022

Ο Δήμος Στροβόλου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής πραγματοποιεί Συναυλία Ορχήστρας Εγχόρδων με τη συμμετοχή της Χορωδίας «Μικροί Εθελοντές» του Δήμου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έρχεται το 2o Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Λεμεσό

21/06/2022

Ο Δήμος Λεμεσού και το Ίδρυμα Θεοτόκος-Αμερίκος Αργυρίου ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μια καλοκαιρινή πανδαισία μουσικής, με τη συμμετοχή 7 φιλαρμονικών από όλη την Κύπρο.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το Δήμο Αγίου Αθανασίου

21/06/2022

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου διοργανώνει μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, απόψε Τρίτη 21 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΜΟΥΣΙΚΗ')

Διαφημιστείτε εδώ