TRAVELLINGΠοταμιού: Το πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι της Λεμεσού που έζησε ο Νεόφυτος Ροδινός

28/07/2022

Η Ποταμιού φωλιάζει σε υψόμετρο 680 μέτρων. Πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο χωριό της Κύπρου περιτριγυρισμένο από πράσινο, με πολλές όμορφες γωνιές που περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Η Ποταμιού υπήρχε από τα μεσαιωνικά χρόνια. Την περίοδο της βενετοκρατίας το χωριό υπαγόταν στην επισκοπική περιφέρειας της Πάφου. Σύμφωνα με τη λαική παράδοση, το χωριό αποτέλεσε έδρα χωρεπισκοπής την περίοδο εκείνη.

Το όνομα του χωριού φαίνεται πως συνδέεται με την τοποθεσία του, και συγκεκριμένα, με το ποτάμι που βρίσκεται στα δυτικά του, το ονομαζόμενο Χαποτάμι.

Κατατάσσεται στα αμπελοχώρια της γεωγραφικής περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου και μία από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η καλλίεργεια των αμπελώνων και παρασκευή εκλεκτών κρασιών, ζιβανίας αλλά και διαφόρων άλλων εδεσμάτων από σταφύλι. Επίσης είναι μια περιοχή πλούσια σε φρουτόδεντρα, όπως  μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, χρυσομηλιές και ροδακινιές.

Από μακριά το χωριό φαίνεται ακόμα πιο όμορφο με τα παραδοσιακά κεραμιδένια σπίτια του να ξεπροβάλλουν μέσα από ψηλά δέντρα, σε μια εύφορη κοιλάδα, περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές, αμπελώνες και πολλά φρουτόδεντρα. Εκείνο που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο τους επισκέπτες είναι το πόσο καθαρό και περιποιημένο είναι το χωριό, αφού οι κάτοικοί του φαίνεται να το αγαπούν και να το φροντίζουν.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Στη νότια είσοδο του ναού διαβάζουμε την επιγραφή που γράφει ότι κτίστηκε το 1551. Είναι κτισμένη με ακανόνιστου σχήματος πέτρα της περιοχής, τρίκλιτη βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο. Στο προαύλιο του ναού δεσπόζει  μνημείο αφιερωμένο στο Χαράλαμπο Παναγή, αγωνιστής κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Νεόφυτος Ροδινός,  o σημαντικός λόγιος και συγγραφέας  του ελληνισμού κατά τον 17 ο αιώνα,  γεννήθηκε στο χωριό Ποταμιού περί το 1579 και πέθανε, άγνωστο πού, περί το 1660. Εκτός από τον Νεόφυτο Ροδινό ακόμα μια σημαντική προσωπικότητα που καταγόταν από εδώ, ήταν και ο Μητροπολίτης Λιβύης Παρθένιος. Αν και ζούσε εκτός Κύπρου την περίοδο της Ενετοκρατίας με αρχές Τουρκοκρατίας συνήθιζε να περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σπίτι του στην Ποταμιού.

Στην Ποταμιού κατά τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, ζούσε ο Αγίος Μνάσωνας και από εκεί εξορμούσε σε περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού, όπου και δίδασκε τον Χριστιανισμό.

Καθώς κατηφορίζουμε το χωριό θα συναντήσουμε στα δεξιά μας το ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγίου, το οποίο ανάγεται περίπου στο 300μ.Χ. Παρόλο που σημαντικό μέρος του καταστράφηκε τον 4ον. αιώνα μ.χ μετά από ισχυρό σεισμό, σήμερα αποτελεί ένα θαυμαστό μνημείο μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, για να προστατεύονται από τις επιδρομές των Τούρκων, οι κάτοικοι δημιούργησαν μια λαβυρινθώδη κατακόμβη. Πολλές στοές της εκκλησίας είναι ακόμα ανεξερεύνητες. Σε μία από αυτές και σε μυστικό τόπο, φυλάσσεται ιερό λείψανο του αριστερού βραχίονα του Οσίου.

Το ενετικό γεφύρι της Ποταμιούς είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού ανάμεσα στην πυκνή πράσινη βλάστηση. Το γεφύρι αυτό συνέδεε την Ποταμιού με τα χωριά Βουνί και Κοιλάνι, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα.  

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'TRAVELLING'

TRAVELLING
Γεφύρι του Τζιελεφού: Το πέτρινο έργο τέχνης στην καρδιά της φύσης

28/07/2022

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα πέτρινα γεφύρια της Κύπρου. Βρίσκεται στο δάσος της Πάφου χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων πάνω στον ποταμό Διαρίζο 6 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος.

TRAVELLING
Δύμες: Το πανέμορφο χωριό της Πιτσιλιάς

28/07/2022

Οι Δύμες, ένα γραφικό ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται κουρνιασμένο στα 910 μέτρα, στην αγκαλιά της επιβλητικής περιοχής της Πιτσιλιάς σε απόσταση 59 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και 40 περίπου χιλιόμετρα από την Λεμεσό.

TRAVELLING
Ποταμιού: Το πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι της Λεμεσού που έζησε ο Νεόφυτος Ροδινός

28/07/2022

Η Ποταμιού φωλιάζει σε υψόμετρο 680 μέτρων. Πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο χωριό της Κύπρου περιτριγυρισμένο από πράσινο, με πολλές όμορφες γωνιές που περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

TRAVELLING
Το γραφικό και ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

28/07/2022

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη βρίσκεται περίπου 100 μέτρα μακριά από την παραλία Αγίου Ερμογένους ή αλλιώς Επισκοπής. Βουτηγμένο μέσα σε μια καταπράσινη όαση κι αγκαλιασμένο από πανύψηλους ευκαλύπτους, αποπνέει ηρεμία και γαλήνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'TRAVELLING')

Διαφημιστείτε εδώ